ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Κωστής Παλαμάς και η σχέση του με την Κύπρο

Αφιέρωσε στο νησί δύο ποιήματα, αφουγκραζόμενος τη γη της

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς (Πάτρα, 13 Ιανουαρίου 1859 - Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 1943), ο οποίος υπηρέτησε όλες σχεδόν τις μορφές του γραπτού λόγου, αφού ήταν ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας. Είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους  της  λογοτεχνικής γενιάς του 1880, μαζί με το Νίκο Καμπά και το Γεώργιο Δροσίνη, της αποκαλούμενης Νέας Αθηναϊκής (ή Παλαμικής) σχολής.

Έδωσε πολύ σημαντικό έργο που περιλαμβάνει 21 ποιητικές συλλογές («Ίαμβοι και ανάπαιστοι», «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου», «Περάσματα και χαιρετισμοί»), 18 κριτικές μελέτες, 2 διηγήματα, ένα θεατρικό έργο («Η τρισεύγενη»), και αρκετές μεταφράσεις.

Το 1933 τιμήθηκε με το γερμανικό λογοτεχνικό βραβείο Goethe και το Οικονόμειο βραβείο της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης και το 1936 στα πενηντάχρονα της δημιουργίας του ο βασιλιάς Γεώργιος του απένειμε το Παράσημο του Φοίνικος. Στη συγγραφή αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του, την οποία πέρασε στην Αθήνα στην οδό Ασκληπιού αρ.3, όπου βρίσκεται σήμερα το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά. Μοναδική μετακίνησή του η μετακόμιση στην οδό Περιάνδρου προς το τέλος της ζωής του. Εκεί πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου του 1943. Η κηδεία του στο πρώτο νεκροταφείο έμεινε στην ιστορία ως ένα είδος αντικατοχικής διαδήλωσης.

Στην Κύπρο είχε αφιερώσει το ποίημα «Κύπρος», ενώ το «Η Κύπρος πάλι» δημοσιεύτηκε στην «Εστία» των Αθηνών στις 29 Οκτωβρίου 1931, οκτώ μόλις ημέρες μετά την εξέγερση. Το χειρόγραφο σημείωμα με το ποίημα «Κύπρος» είχε δωρηθεί στη δημοτική βιβλιοθήκη Πάφου από τον Ν. Κλ. Λανίτη στον τότε δήμαρχο Πάφου, Χριστόδουλο Γαλατόπουλο, από τον Δεκέμβριο του 2014 το χειρόγραφο ελλείπει. Το ποίημα «Κύπρος» περιλαμβάνεται στη συλλογή «Η πολιτεία και η μοναξιά» που εκδόθηκε το 1912, η πρώτη του όμως δημοσίευση έγινε στην Εφημερίδα των Κυριών τον Απρίλιο του 1901.

Διαβάστε ΕΔΩ το ποίημα «Κύπρος» του Κωστή Παλαμά από την «Εφημερίδα των Κυριών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ