ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όλα όσα ετοιμάζει για τον Απρίλιο το Πάφος2017

Ένας μήνας γεμάτος μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και εικαστικές δράσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 παρουσιάζει τον μήνα Απρίλιο πλείαδα εκδηλώσεων, δράσεων και παραστάσεων οι οποίες “ντύνουν” τις μέρες του Απρίλη με συναυλίες σε ιδιαίτερους χώρους, διαδραστικές παραστάσεις, εικαστικά, φιλαρμονικές αλλά και τζαζ συναντήσεις. Η Σκηνή που Ταξιδεύει μας μεταφέρει σε 3 συναυλίες οι οποίες συνδέονται μέσα από την ιδιαιτερότητα των χώρων που διεξάγονται, εκθέσεις και εγκαταστάσεις με διεθνείς καλλιτέχνες από την Ιαπωνία, παρουσίαση έργων από την περίοδο της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της ΕυρώπηςΑκάθιστος Ύμνος
H Σκηνή που Ταξιδεύει με χορηγό την Cytamobile Vodafone παρουσιάζει την πρώτη από τις τρεις συναυλίες στο πλαίσιο της ενότητας Η Μουσική στο Κατώφλι «Ακάθιστος ‘Υμνος»,  αναδεικνύοντας βυζαντινούς ύμνους που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν. Η χορωδία του Μουσικού Ομίλου Πάφου και η Χορωδία Άρης Λεμεσού θα παρουσιάσουν από κοινού το αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας «Ακάθιστος Ύμνος», για 2 σολίστ και πιάνο, σε μουσική Χρήστου Λεοντή και διδασκαλία Σωτήρη Καραγιώργη και Σόλωνα Κλαδά. Σολίστ: Στέλιος Κακογιάννης, Αντιγόνη Κυριάκου, Θεοφανώ Χαραλαμπίδου.
Η Χορωδία Μουσικού Ομίλου Πάφου, σε διεύθυνση Σωτήρη Καραγιώργη, θα τραγουδήσει επίσης τα έργα «Κύριε ελέησον» Ρωσικό - Yugo Lvof, «Άξιον Εστί» όπως ψάλλεται από όλους τους ορθοδόξους λαούς, «Κύριε ελέησον» Αγιορείτικο, «Αγνή Παρθένε» Αγίου Νεκταρίου - Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας. Στο πιάνο η Νadia Iotova.
H Βυζαντινή Χορωδία Πάφου θα τραγουδήσει τα έργα «Φως Ιλαρόν», «Επιλύχνιος Ευχαριστία», «Επί σοι χαίρε Κεχαριτωμένη», «Μεγαλυνάριο», «Τα κατά πόλιν δεσμά και τας θλίψεις σου», Ιδιόμελο, «Δεύτε λαοί», «Δοξαστικό».Terue Yamauchi: When the Solid begins turning Fluid
Στο πλαίσιο της θεματικής Ταξιδιώτες του Κόσμου και της υποενότητάς της «Ιστορίες για αυτά που δεν γνωρίζουμε», η καλλιτέχνης Terue Yamauchi παρουσιάζει την πολύπλευρη έρευνα της για τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα. Τα δύο αυτά στοιχεία συναντώνται, συλλειτουργούν και παρουσιάζονται σε μια έκθεση η οποία φιλοξενεί επιλογές από video, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις Φιλιππίνες. Η έκθεση πραγματοποιείται με την επιμέλεια της Chiaki Kamikawa και την υποστήριξη και συνεργασία του Πολιτιστικού οργανισμού EU-Japan Fest Japan Committee.
Παρουσίαση από την καλλιτέχνη Terue Yamauchi την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, ώρα 7:00 μ.μ.


Terra Mediterranea: In Action

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 παρουσιάζει σε Λευκωσία και Πάφο έκθεση σύγχρονης τέχνης, συνέδριο και σειρά από παράλληλες δράσεις με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο. Το πρότζεκτ επιδιώκει να ανιχνεύσει, να διερευνήσει και να παρουσιάσει την άποψη σύγχρονων καλλιτεχνών γύρω από το σημερινό γενικευμένο τοπίο οικονομικής, πολιτικής, θρησκευτικής, κοινωνικής, αλλά και βαθύτατα υπαρξιακής κρίσης ταυτότητας μέσα από μια μεσογειακή ματιά, πολιτική και συνάμα ποιητική. Στην Πάφο θα παρουσιαστούν εικαστικές εγκαταστάσεις σε χώρους ιστορικού, αρχαιολογικού, εθνολογικού και κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος, προβάλλοντας τη συνάντηση των πολιτισμών του παρελθόντος και του παρόντος.
Οργάνωση: Ίδρυμα Πιερίδη. Επιμέλεια: Δρ Γιάννης Τουμαζής
Κυριακή 2 Απριλίου 2017, Στήλη Αποστόλου Παύλου, ώρα 8:00 μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες και θεωρητικοί: Ana Adamović, Marwa Arsanios, Banu Cennetoğlu και Ruth Keshishian, Βassam El Βaroni, Silvia Giambrone, Hackitectura, Elizabeth Hoak-Doering, Ελένη Καμμά, Serap Kanay, Nurtane Karagil, Mahmoud Khaled, Ζήσης Κοτιώνης, Κυριακή Κώστα, Mona Marzouk, Παναγιώτης Μιχαήλ σε συνεργασία με Pascalle Burton, Isabel Carvalho, Peter Eramian, Erden Kosova, Flavia Malusardi, Ιορδάνη Παπαδόπουλο, Christopher Rey Pérez, Μαρία Πετρίδη και Liv Strand, Σοφία Μπέμπεζα, Yael Navaro-Yashin και Emrah Gokdemir, Erkan …zgen, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Δέσπω Πασιά και Αντώνης Χατζηκυριάκου, Πόλυς Πεσλίκας, Αλέξανδρος Πισσούριος, Ran Slavin, Νεωτερισμοί Τουμάζου, Paola Yacoub και Michel Lasserre, Λία Χαράκη, Μαριάννα Χριστοφίδη. NiMAC Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσία, Eγκαίνια: 7 Απριλίου 2017, ώρα 8:00 μ.μ.. Διάρκεια: 7 Απριλιου - 29 Ιουλίου και 5 Σεπτεμβρίου - 25 Νοεμβρίου 2017

Σπηλια Φάμπρικας, Πάφος
Διάρκεια: 8 Απριλίου - 25 Νοεμβρίου 2017 (Ωράριο καθημερινά: 10:00 – 19:00)
Στη Σπηλιά της Φάμπρικας, η καταξιωμένη Chiharu Shiota θα εγκαταστήσει το εντυπωσιακό έργο «A Walk through the Line», με τη συνεργασία και στήριξη του Πολιτιστικού οργανισμού EU-Japan Fest Japan Committee.
Eγκαίνια: 8 Απριλίου, ώρα 11:00 π.μ.


Διάρκεια: 8 Απριλίου - 25 Νοεμβρίου 2017
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες και θεωρητικοί: Ana Adamović, Tom Dale, Ελίνα Ιωάννου, Παναγιώτης Μιχαήλ σε συνεργασία με Pascalle Burton, Isabel Carvalho, Peter Eramian, Erden Kosova, Flavia Malusardi, Ιορδάνη Παπαδόπουλο, Christopher Rey Pérez, Μαρία Πετρίδη και Liv Strand, Erkan Οzgen, Αλέξανδρος Πισσούριος
Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου, Eγκαίνια: 8 Απριλίου, 12:00. Είσοδος Ελεύθερη


Mind your Step

Παραστάσεις με συντελεστές από την Ευρώπη και την Κύπρο, οι οποίοι επιχειρούν να συνδέσουν το σύγχρονο χορό με το σύγχρονο (αστικό) τοπίο. Δια-γράφοντας τη χορογραφία της ίδιας της πόλης, οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν performances σε κρυφά σημεία - o θεατής θα ακολουθήσει ένα προδιαγεγραμμένο μονοπάτι χωρίς να γνωρίζει την τοποθεσία της κάθε performance. Το έργο, σε επιμέλεια και καλλιτεχνική διεύθυνση Giulia Galvan, φιλοδοξεί να ελευθερώσει νέες οπτικές και να ανοίξει διόδους πρόσβασης σε χώρους αθέατους, ανεξερεύνητους ή τελείως καινούργιους. Διεύθυνση παραγωγής: Αργύρης Αργυρού. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες με performances: Έλενα Αντωνίου, Δημήτρης Χειμώνας, Francesca Foscarini, Χάρης Κούσιος κ Ody I Con. Με τη συνεργασία του Dance Culture Πάφου, της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού και την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στη Λευκωσία στην Κύπρο.
Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Απριλίου, Πλατεία Μουττάλου 4:00 - 6:00 μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη


ArTwins
Μέσα από ανοικτή πρόσκληση του Οργανισμού Πάφος2017 έχουν επιλεγεί δέκα νέοι καλλιτέχνες που ζουν στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Οι δημιουργοί εργάστηκαν καταρχάς εξ αποστάσεως, ανά ζεύγη και σχεδίασαν έργα τέχνης, τα οποία υλοποιούν και κατασκευάζουν μεταξύ 9 και 23 Απριλίου 2017, σε διάφορους χώρους στη Γεροσκήπου. Τα έργα θα παραμείνουν στην πόλη και μετά το 2017, μνημονεύοντας τη χρονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Συμμετέχουν οι Christoph Mugge (Γερμανία), Violetta Ivanova (Βουλγαρία), Ivana Radovanovic (Μαυροβούνιο), Kazuhiro Yajima (Ιαπωνία), Κλίτσα Αντωνίου (Κύπρος), Fatma Nur Ozugul (Κύπρος), Mina Nasr (Αίγυπτος), Giacomo Zaganelli (Ιταλία), Zhong Wang (Κίνα), Elwira Wojtunik (Ουγγαρία), Popesz Caaba Lang (Πολωνία).
9 - 23 Απριλίου, Γεροσκήπου


Akamas Project – Αφιέρωμα στον ποιητή Τεύκρο Ανθία
Η ποιητική δράση αφιέρωμα στον Τεύκρο Ανθία υλοποιείται με την συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ποιητών και καλλιτεχνών στην κοινότητα Αντρολίκου, τόπο εξορίας του ποιητή από τους Άγγλους, κατά τα έτη 1932-33.
Θα γίνει παρουσίαση-ανάλυση του έργου του ποιητή Τεύκρου Ανθία  από τον καθηγητή Ανδρέα Σοφοκλέους και την κόρη του ποιητή καθηγήτρια Φλόγα Ανθία.

Συμμετέχουν οι Κύπριοι ποιητές Gurgenc Korkmazel, Αντρέας Πετρίδης, Jenan Selçuk και Αθηνά Χαραλαμπίδου.
Η δράση θα εξελιχθεί σε μια διαδραστική performance με τίτλο:  “We are calling you” η οποία θα ξεκινήσει από το σχολείο της κοινότητας και θα καταλήξει  στο ερειπωμένο σπίτι όπου έζησε ο ποιητής. Περιλαμβάνει  ποίηση,  κίνηση/χορό και προβολές. Σκηνοθεσία και διεύθυνση performance: Αριάννα Οικονόμου & Ergenc Korkmazel,
Performers/δημιουργική συμμετοχή: Oya Akin, Arianna Economou,  Φωτογραφία/προβολές: Ergenc Korkmazel
Ποίηση: Τεύκρος Ανθίας. Σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου και το κοινοτικό Συμβούλιο Αντρολίκου
Τετάρτη 12 Απριλίου 2017, ώρα 18:00 / Δημοτικό Σχολείο Αντρολίκου. Είσοδος ελεύθερη


Per- Sonat: Mer Αmere

H Σκηνή που Ταξιδεύει με χορηγό την Cytamobile Vodafone παρουσιάζει μια σπάνια συναυλία αφιερωμένη σε μελωδίες από έργα Codex Cyprus, η οποία αναδεικνύει τη μελωδικότητα και τις ομοιότητες ανάμεσα στο θρησκευτικό όσο και το κοσμικό μέρος τους. Η συναυλία των Per-Sonat αναδεικνύει μουσικές του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης και φέρει τον τίτλο Mer Amere (πικρή θάλασσα). Ο όρος Codex Cyprus, περιγράφει μια συλλογή από κοσμικά και θρησκευτικά μουσικά έργα, διά χειρός ενός ανώνυμου δημιουργού του 15ου αιώνα, που ήταν αφιερωμένα είτε στην Παναγία, προστάτιδα των ταξιδιωτών, είτε στην προσμονή και το νόστο των ερωτευμένων.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Sabine Lutzenberger (σοπράνο), Tobie Miller (μεσαιωνικός αυλός, ρομβία), Elisabeth Ramsey (παραδοσιακό βιολί), Baptiste, Romain (παραδοσιακό βιολί γκάιντα).
Στο πλαίσιο της ενότητας Η Μουσική στο Κατώφλι: Τρεις Συναντήσεις.
Τρίτη 18 Απριλίου, Στήλη Αποστόλου Παύλου (Εκκλησία Αγίας Κυριακής), ώρα 8:00 μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη


J. S. Bach: Κοιτάζοντας τη Δύση και την Ανατολή
H Σκηνή που Ταξιδεύει με χορηγό την Cytamobile Vodafone παρουσιάζει το κονσέρτο J. S. Bach: Κοιτάζοντας τη Δύση και την Ανατολή. Το κονσέρτο αναδεικνύει τη σημασία της Βυζαντινής (Ανατολή) και της Ρωμαιοκαθολικής παράδοσης (Δύση) στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής μουσικής, και παρουσιάζει ύμνους και φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς απο τις δύο παραδόσεις, που εναλλάσσονται με τρόπο εξελικτικό για να κορυφωθούν στο κεντρικό σημείο αναφοράς το εμβληματικό έργο του Bach, Παραλλαγές Goldberg. Το έργο αυτό, που γράφτηκε αρχικά από τον J.S. Bach για πιάνο, παρουσιάζεται σε ενορχήστρωση του Dmitry Sitkovetsky για Τρίο Εγχόρδων. Συμμετέχουν: Sorin Alexandru Horlea (βιολί ), Nicolas Efthymiou (βιόλα), Juan Ignacio Lopez (τσέλο). Paloma Gutiérrez del Arroyo (τραγούδι), Βυζαντινή χορωδία «Ελλήνων Χορός». Στο πλαίσιο της ενότητας με τίτλο: Η Μουσική στο Κατώφλι: Τρεις Συναντήσεις.
Τετάρτη 19 Απριλίου, Στήλη Αποστόλου Παύλου (Εκκλησία Αγίας Κυριακής), ώρα 8:00 μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

   
Akamas Project - EDN Atelier / Akamas: Nature embodied
Παραστάσεις, δρώμενα και συζητήσεις με Κύπριους και προσκεκλημένους καλλιτέχνες από κέντρα χορού του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κέντρων Χορού (EDN)  και μη , για διερεύνηση των μεθοδολογιών Τέχνης σε σχέση με την οικολογία, που σχετίζονται με συγκεκριμένες τοποθεσίες που στο παρελθόν έχουν αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης  προκειμένου να δημιουργήσουν νέες καλλιτεχνικές και οικολογικές απηχήσεις.
Κύριες ομιλήτριες:  Denise Kenney και Nancy Holmes, artists και καθηγήτριες πανεπιστημίου British Columbia στον Καναδά
Παρουσιάσεις και Συζητήσεις:  Lara Haworth ( UK),  Bernadette Divilly (IR),  Nina Ossavy (NR),  Ida Johannensen (NR), Zoe Balasch & Isabel Andrés Portí (Spain/ Berlin), Sevim Akpinar & Arianna Economou (CY),  Marina Christodoulidou (CY) , Pick Nick Group (CY).
Παραστάσεις:
• Παρασκευή 21 Απριλίου/ Κοινοτικό Κέντρο Δρούσειας/ Ώρα 7:00  μ.μ.
Sounding Silence/ χορογραφία Αλεξάντρας Βάγιερσταλλ /περφόρμερ: Χάρης Κούσιος
 Bios/ χορογραφία/περφόρμερ :Nina Ossavy
Shell/ χορογραφία: Σεβίμ Ακπινάρ/ Ομάδα Χορού Σεβίμ Ακπινάρ
• Σάββατο 22 Απριλίου / Αντρολίκου/  Ώρα 4:00 μ.μ.
Performance & Παρουσίαση: Bernadette Divilly/ Δημοτικό Σχολείο Αντρολίκου
Sounding Silence/ χορογραφία: Αλεξάντρα Βάγιερσταλλ /περφόρμερ: Χάρης Κούσιος/ Πλατεία Αντρολίκου
Performance από την  Γεωποιητική: Άννα Τζάκου, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Αντώνης Αντωνίου/Περιοχή  Αντρολίκου-Πιττοκόπου
Το ΑΤΕΛΙΕ Ευρωπαϊκού Δικτύου Κέντρων χορού (20 – 23 Απρίλη) είναι μια συνεργασία του Dance Gate  & AKAMAS PROJECT Pafos 2017 και οι παραστάσεις σε αυτό, είναι μια συνεργασία του φεστιβάλ “ Sites Embodied Cyprus” Τόπος – Σώμα - Τοπίο ( 14 - 23 Απρίλη2017) που διοργανώνει το Dance Gate  σε συνεργασία με τις κοινότητες της Δρούσειας και Αντρολίκου στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού.
Eίσοδος ελεύθερη


Φιλαρμονικές Συναντήσεις (1)
Σινεμά και Φιλαρμονική είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα, που συνδυάζει την Έβδομη Τέχνη με μουσικά έργα εκτελεσμένα από φιλαρμονικές ορχήστρες. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα προβληθούν αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες, υπό τους ήχους των φιλαρμονικών, ώστε να δοθούν νέες διαστάσεις στον τρόπο θέασης μιας ταινίας αλλά και στην πρόσληψη της αντίστοιχης μουσικής πανδαισίας. Μια νέα αισθητική εμπειρία και μια ανακάλυψη της ομορφιάς και της δύναμης που κρύβει η φωνή του σινεμά μέσα από τους ήχους των Φιλαρμονικών της Εταιρείας Μάντζαρος Κέρκυρας και της Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ). Συντονισμός: Ζαχαρίας Ευαγγέλλου
Παρασκευή 21 Απριλίου 2017, Αττικόν ώρα 8:00. Είσοδος Ελεύθερη


Let's Move
Δεύτερη εκδήλωση χορού του προγράμματος Κοινωνικής Συμμετοχής Let's Move. Οι Λαογραφικοί Όμιλοι Πάφου, Κτήμα, Αφροδίτη, Το Κάστρο, Κονιών, Ιεροί Κήποι, Χνάρια της Παράδοσης, Ρωμιοσύνη και Κοίλης μαζί με τη συνεργασία του Λυκείου Αγ. Νεόφυτου στο συντονισμό σχολείων Δημοτικής, Μέσης, Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Επαρχίας Πάφου, συναντώνται σε μια χορευτική διαδρομή με αφετηρία τον Μούτταλο και διαμέσου των οδών Πάφου Χρύσανθου και Μακαρίου θα καταλήξουν στην πλατεία Κέννεντυ όπου το κοινό θα προσκληθεί να λάβει μέρος σε ένα χορευτικό ψηφιδωτό που ενώνει λαούς, πολιτισμούς και κουλτούρες διαφόρων εθνικοτήτων. Η δράση πραγματοποιείται με την συνεργασία του Συνδέσμου Dance Culture Pafos, των Λαογραφικών Ομίλων Πάφου και Σχολείων στο πλαίσιο των δράσεων Ο Χορός μας ενώνει και «Ήμουν και εγώ εκεί» του προγράμματος Σχολεία Εν Δράσει.
Σάββατο 22 Απριλίου. Εκκίνηση: Πλατεία Μουττάλου 10:00 και κατάληξη: Πλατεία Κέννεντυ 12:00. Είσοδος Ελεύθερη


Φιλαρμονικές Συναντήσεις (2)
Η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου υποδέχεται Φιλαρμονικές από την Κύπρο και το εξωτερικό σε μια μεγάλη συνάντηση στο κέντρο της Πάφου. Η Φιλαρμονική του Δήμου Λακατάμιας, της Εταιρείας Μάντζαρος Κέρκυρας, του Δήμου Λαμίας και του Αμμάν, ενώνουν τις μπάντες τους σε μια μεγάλη γιορτή της φιλαρμονικής μουσικής.
Συντονισμός: Ζαχαρίας Ευαγγέλλου
Σάββατο 22 Απριλίου, Πλατεία Κέννεντυ, ώρα 4:00. Είσοδος ΕλεύθερηOut of the Skin
Πρόκειται για ένα έργο με στόχο την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη, που απευθύνεται σε παιδιά μεταναστών καλώντας τα να κατακτήσουν δημιουργικά την ταυτότητά τους αλλά και να χρησιμοποιήσουν την διαφορετικότητά τους και την ποικιλομορφία, που πολλές φορές αποτελούν αιτία για σύγκρουση, ως υλικά για να δημιουργήσουν την δική τους ÒτέχνηÓ, μέσα από μια σειρά εργαστηρίων. Μια ομάδα από καλλιτέχνες, χορευτές και ειδικούς εκπαιδευτές από την Κύπρο, την Παλαιστίνη, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία επέλεξαν 16 έφηβους από διάφορα σχολεία της Κύπρου, που συνυπάρχουν και επιδίδονται σε συλλογικές δημιουργίες, μετατρέποντας βιώματα και εμπειρίες σε έργα τέχνης. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα, σε μορφή μιας παραγωγής παραστατικών τεχνών από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Εκπαιδευτές: Lili M. Rampre (Σλοβενία), Katja Mustonen (Φινλανδία), Γιώργος Πιλλάς (Κύπρος), Mohammed Awwad (Παλαιστίνη), Ευριπίδης Δίκαιος (Κύπρος), Έρικα Χαραλάμπους (Κύπρος). Καλλιτεχνική διεύθυνση: Έρικα Χαραλάμπους
Σάββατο 22 Απριλίου, ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ 20, ώρα 8:00. Είσοδος Ελεύθερη


Peace2 Peace- Επιστρέφοντας στο Μούτταλο
Μια εγκατάσταση, στην περίφραξη του Τεμένους Αγίας Σοφίας (Cami-i Kebir), σηματοδοτεί την έναρξη των δράσεων της δικοινοτικής ομάδας Γυναικών Peace2Peace στην Πάφο, στο πλαίσιο του προγράμματος Επιστρέφοντας στο Μούτταλο. Γυναίκες από όλη την Κύπρο συναντώνται και δημιουργούν από κοινού εγκαταστάσεις από σμιλί και αναδεικνύουν έννοιες της δημιουργικότητας, της ειρήνης και της συνύπαρξης. Το σμιλί, ως μια από τις πιο διαδεδομένες παραδοσιακές χειροτεχνίες, λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος στην καθημερινότητα των ανθρώπων και τα κομμάτια αυτής της εγκατάστασης αποτελούν μέρη του ίδιου συνεκτικού ιστού που περιλαμβάνει μοτίβα διαφορετικά αλλά και ίδια.
Κυριακή 23 Απριλίου, Τέμενος Αγίας Σοφίας (Cami-i Kebir) Μούτταλος 11:00 π.μ. Είσοδος Ελεύθερη


Eco Art
Το Eco Art είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα της ΠΠΕ Πάφος 2017 με πολιτιστικό και οικολογικό όραμα για την Κύπρο και την Ευρώπη. Με τον υπότιτλο: «Μονοπάτια σε κοινό έδαφος – Έργα επί τόπου», η επιμελήτρια του προγράμματος Θούλη Μισιρλόγλου, κάλεσε τους εικαστικούς Κωστή Βελώνη, Σταύρο Παναγιωτάκη, Ρήνο Στεφανή, Μαρίνο Τσαγκαράκη, Hermann Pitz, Mimmo Rubino, Horst Weierstall και τους art performers Μάριο Χατζηπροκοπίου, Αντώνη Αντωνίου και  Άννα Τζάκου να δημιουργήσουν έργα στις φυσικές περιοχές και τις κοινότητες του Ακάμα.
Το Eco Art θα αναδείξει τη σχέση μεταξύ Τέχνης και Φύσης, θα ανοίξει ένα διάλογο για κρίσιμα ζητήματα και θα δημιουργήσει μια σημαντική κληρονομιά στη σύγχρονη κυπριακή τέχνη.
Η εικαστικός Susan Vargas είναι η βοηθός επιμελήτρια και η Ντανιέλλα Πιστέντη Μούγιαννου η συντονίστρια του προγράμματος. Το εργαστήριο Eco Art θα διεξαχθεί από τις 17 – 22 Απριλίου και η έκθεση των έργων, επί τόπου, από τις 23 Απριλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Εγκαίνια: Κυριακή 23 Απριλίου, η ώρα 12:00 το μεσημέρι στην τοποθεσία Μυλόπετρες στην κοινότητα  Αρόδων. Θα ακολουθήσει πορεία στη διαδρομή  Eco Art που περνά από όλα τα έργα των καλλιτεχνών.
Κυριακή 23 Απριλίου, Αρόδες, 12:00Κοινός Τόπος
Παρουσίαση του εικαστικού - και όχι μόνο- διαλόγου ανάμεσα σε παιδιά των δυο κοινοτήτων στην Πάφο και την Κερύνεια μέσα από το ντοκιμαντέρ των Σύλβια Νικολαΐδου και Νικόλα Ιορδάνου. Οι δημιουργοί παρακολούθησαν τη διαδικασία των εργαστηρίων και κατέγραψαν τη δημιουργία μιας γέφυρας ανάμεσα στα παιδιά μέσω της τέχνης της Τσιμεντογραφίας. Μαθαίνοντας αυτή την, κατ' εξοχήν, κυπριακή τεχνική, τα παιδιά δημιούργησαν τα έργα τους από κοινού, χρησιμοποιώντας υλικά (πηλό και πέτρα) από την άλλη πλευρά του οδοφράγματος. Ονομάζοντας τα έργα Μια μέρα από τη ζωή της Κερύνειας και Μια μέρα από τη ζωή της Πάφου, τα παιδιά συνθέτουν μια τσιμεντογραφία βασισμένη στην καθημερινή ζωή μιας πόλης, την οποία δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ. Την ευθύνη του έργου για την Κερύνεια έχει η Bahar Chirali. Τη γενική επιμέλεια του προγράμματος έχει η Miriam Mc Connon.
Πέμπτη 27 Απριλίου, Χάνι του Ιμπραήμ ώρα 8:00. Είσοδος Ελεύθερη


Γεφυρώνοντας Γεύσεις - Ανταλλάσσοντας συνταγές
Μαθητές από διάφορες χώρες, που φοιτούν στον Κλάδο Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών της Τεχνικής Σχολής Πάφου, ανταλλάσσουν συνταγές, ιστορίες και βιώματα, ανταλλάζοντας ουσιαστικά, προσωπικές, οικογενειακές, ακόμα και ευρύτερες κοινωνικές βιογραφίες. Η διαδικασία καταγράφεται φωτογραφικά συγκροτώντας μια ιστορία της κουζίνας του κόσμου που αναδεικνύει την εγγύτητα, τις κοινές ρίζες αλλά και τις ιδιαιτερότητες της κάθε γαστρονομικής κουλτούρας. Ταυτόχρονα όμως, η συνάντηση αγγίζει και ορισμένα από τα πιο σύνθετα σύγχρονα ζητήματα, ιδιαίτερα αυτά της προσφυγοποίησης, της μετανάστευσης και της εξαφάνισης των παραδοσιακών κοινωνικών δομών.
Η λειτουργία του προγράμματος αντανακλά τη φιλοσοφία και υπομνηματίζει τον τρόπο διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού πολιτισμού ο οποίος, ως γνωστόν, είναι αποτέλεσμα συναντήσεων, επιδράσεων και ανταλλαγών. Μια φωτογραφική έκθεση και μια έκδοση με τις συνταγές μαγειρικής, που παρουσιάστηκαν στις διάφορες δράσεις, θα πλαισιώσουν το μεγάλο τραπέζι στο Χάνι.
Με τη συνεργασία του Κλάδου Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών της Τεχνικής Σχολής Πάφου, σε επιμέλεια Στέφανου Ελευθερίου
Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, Χάνι του Ιμπραήμ, ώρα 6:00 μ.μ. Είσοδος ΕλεύθερηΑισχύλου «Πέρσες»
Με τη θεατρική παράσταση ÒΠέρσεςÓ του Αισχύλου ολοκληρώνεται το διετές project Hρω-ισμοί του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, που συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017. Στο ανακαινισμένο θέατρο Αττικόν θα παρουσιαστεί μια σύγχρονη εκδοχή του αρχαίου δράματος. Η αληθινή καταστροφή του πολέμου εξατομικεύεται μέσα από τη βασιλική οικογένεια και αντανακλάται μέσα από το τραγούδισμα και τον πόνο του Χορού. Σε ένα πόλεμο κανένας δεν κερδίζει.
Συντελεστές: Λούκας Βαλέβσκι (Σκηνοθεσία, Μουσική), Κωσταντίνα Peter (Δραματουργία), Κωσταντίνος Μελίδης (Έρευνα), Έλενα Κοτασβήλι και Αλέξης Βαγιανός (Σκηνικός χώρος), Μυρτώ Σαρμά (Κοστούμια). Συμμετέχουν: Προκόπης Αγαθοκλέους (Ξέρξης), Στέφανη Χαρίτου (Ατόσσα), Μιχάλης Ασιήκας (Κορυφαίος), Γιώργος Ονησιφόρου (Aγγελιοφόρος) και ο Αντώνης Κατσαρής (φωνή Δαρείου). Χορός: Mieczyslaw Litwinski, Daniel Monski, Στέφανος Φίλος, Ηλίας Σωφρονίδης. Μια συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης Πάφος2017 και Wroclaw 2016
Παρασκευή 28 & Σάββατο 29 Απριλίου, Αττικόν ώρα 7:30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη σε μαθητές
Είσοδος: 10ΕΥΡΩ / www.soldoutticketbox.com/pafos2017Φωτομαραθώνιος
Μια δράση της Φωτογραφικής Εταιρείας Πάφου και του προγράμματος Κοινωνικής Συμμετοχής, η οποία ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δουν την πόλη της Πάφου από μια νέα διάσταση. Ο Φωτομαραθώνιος, ως μια φωτογραφική πρόκληση, ωθεί τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν νέες έννοιες, σε γνωστές και άγνωστες τοποθεσίες και να εξερευνήσουν τρόπους απεικόνισης ιδεών, σκέψεων, συναισθημάτων και ρυθμών της καθημερινής ζωής της πόλης. Ο Φωτομαραθώνιος ως διαγωνισμός είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση. Οι συμμετέχοντες συναντώνται σε ένα καθορισμένο χρόνο, σε μια περιοχή της Πάφου, για να τους δοθούν 4 άγνωστα θέματα ενώ θα έχουν στην διάθεση τους 4 ώρες για να ερμηνεύσουν και να αποδώσουν αυτά τα θέματα με την φωτογραφική τους μηχανή ή με το κινητό τους τηλέφωνο.
Σαββατο 29 Απριλίου 2017, Πλατεία Κέννεντυ 10:00. Είσοδος Ελεύθερη


Τζαζ Συναντήσεις στην Πάφο
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ, ο Οργανισμός Πάφος2017, προσκαλεί μουσικούς και σχήματα από την Κύπρο και το εξωτερικό να συναντηθούν σε μια κοινή περιπέτεια. Στόχος αυτού του καλέσματος, είναι η καθιέρωση μιας ετήσιας συνάντησης βιρτουόζων μουσικών με διαφορετικά ακούσματα που θα ενώνονται σ' ένα μεγάλο μωσαϊκό μελωδίας, ρυθμού και αρμονίας.
Σάββατο 29 & Κυριακή 30 Απριλίου, Χάνι του Ιμπραήμ. Είσοδος ΕλεύθερηJazzologia Big Band
14 Μουσικοί από διάφορες κατευθύνσεις, σπουδές και ρεύματα ενώνονται σε μια μεγάλη τζαζ μπάντα, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Κρασίδη.
Συμμετέχουν: Γιώργος Κρασίδης, Μάριος Παπαρές, Νικόλας Γεωργίου, Konstantin Labin, Αλέξανδρος Κρασίδης, Ηλίας Ιωάννου, Μιχάλης Μιχαήλ, Νίκος Κουκουβίνος, Burkhard Fisher, George Issa, Νικόλας Γενεθλίου, Βύρων Αθηνοδώρου, Αντρέας Κομπος και Φαίδωνας Δημητρίου.
Σάββατο 29 Απριλίου 2017, Χάνι του Ιμπραήμ, ώρα 12:00. Είσοδος ΕλεύθερηSokratis Sinopoulos Quartet
Έχοντας δουλέψει με διασκευές κομματιών από τις μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου, επικεντρώθηκε πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις που συνδυάζουν αυτοσχεδιασμούς και μελωδίες. Οι μελωδίες του Σινόπουλου, σε συνδυασμό με τους αυτοσχεδιασμούς του κουαρτέτου, φτιάχνουν ένα πρωτόγνωρο και ξεχωριστό ήχο, όπου ο αρχαίος ήχος της λύρας συναντά τη τζαζ και τη σύγχρονη μουσική. Συμμετέχουν: Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα), Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Δημήτρης Τσεκούρας (μπάσο), Δημήτρης Εμμανουήλ (κρουστά).
Σάββατο 29 Απριλίου, Χάνι του Ιμπραήμ, ώρα 9:00 μ.μ.
Είσοδος: 10ΕΥΡΩ www.soldoutticketbox.com/pafos2017

 

Καραπατάκης, Hildenbrand, Σπυριδάκης – A cross cultural project
Ένα διαπολιτισμικό τζαζ πρότζεκτ βασισμένο σε μια πρωτότυπη ηχητική ιδέα των μουσικών της ομάδας. Οι τρεις μουσικοί γνωρίστηκαν μέσα από τα μακρά και συναρπαστικά ταξίδια τους. Η γνώση και η εμπειρία τους ανταποκρίνεται σε δομές, οι οποίες έχουν βασιστεί και με την πάροδο του χρόνου έχουν εσωτερικευτεί, σε πληθώρα αισθητικών στιλ. Η χημεία τους είναι εκπληκτική, και η μουσική τους αναμφισβήτητα λυρική, προσιτή και πλημμυρισμένη από σαγηνευτικές μελωδίες και παραδοσιακά στοιχεία, φτάνοντας παράλληλα σε κορυφώσεις συναρπαστικές δυναμικές, ατμοσφαιρικές. Συμμετέχουν: Γαβριήλ Καραπατάκης (Άταστο Μπάσο), Hub Hildenbrand (Κιθάρα), Ζαχαρίας Σπυριδάκης (Κρητική Λύρα)
Ημερήσιο Εισιτήριο 10ΕΥΡΩ (και για τις 2 παραστάσεις). Κυριακή 30 Απριλίου 2017, Χάνι του Ιμπραήμ, ώρα 8:00
www.soldoutticketbox.com/pafos2017


Irenaeos Koulouras Trio & Jess Koren and Ofer Ganor
Το Jazz Trio, του κοντραμπασίστα Ειρηναίου Κουλλουρά μαζί με τους Γιώργο Κρασίδη και Γιώργο Κούλα, θα εμφανιστεί με δυο εξαιρετικούς μουσικούς από το Ισραήλ, τους Jess Koren και Ofer Ganor. Η πολυετής συνεργασία του Trio με τον Ofer Ganor και συγχρόνως του Ofer με τον Jess ήταν η αφορμή για την ιδέα της συνάντησης στο Χάνι του Ιμπραήμ. Το δυναμικό δίδυμο σαξοφώνων, και ενίοτε το κλαρίνο του Γιώργου Κρασίδη μαζί με το ρυθμικό κομμάτι των Ofer Ganor, Ειρηναίου Koυλλουρά και Γιώργου Κούλα, προϋποθέτουν μια συναρπαστική συνάντηση κορυφαίας τζαζ. Το ρεπερτόριο βασίζεται σε συνθέσεις των μουσικών καθώς και κομμάτια των Mingus, Monk, Coltane και Καραγιώργη.
Jess Koren (τένορ σαξόφωνο), Γιώργος Κρασίδης (τένορ σαξόφωνο, κλαρινέτο), Ofer Ganor (κιθάρα), Ειρηναίος Κουλλουράς (Κοντραμπάσο), Γιώργος Κούλας (Κρουστά)
Με τη στήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ. Κυριακή 30 Απριλίου 2017, Χάνι του Ιμπραήμ, ώρα 9:30 μ.μ.
Ημερήσιο Εισιτήριο 10ΕΥΡΩ (και για τις 2 παραστάσεις)
www.soldoutticketbox.com/pafos2017


Συνεχίζονται

ΜΕΧΡΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου, 10:00 - 15:00 (Δευτ.-Παρ.) / 10:00 - 13:00 (Σάββατο)
Γιορτάζοντας τον Στας
Εικαστικά
Μια έκθεση - αφιέρωμα στον Στας Παράσχο, έναν από τους πιο γνωστούς και διεθνώς αναγνωρισμένους Κύπριους δημιουργούς, ο οποίος έχει ταυτίσει το όνομά του με την ίδρυση και τη λειτουργία της Σχολής Καλών Τεχνών στη Λέμπα. Πληθωρική προσωπικότητα και καλλιτέχνης με διεθνές εκτόπισμα, ο Στας άφησε τη δική του σφραγίδα καθώς και μια πλούσια παρακαταθήκη στο εικαστικό τοπίο της Κύπρου. Η έκθεση θα αποτελέσει μια ρετροσπεκτίβα της δουλειάς του από το 1960 μέχρι και τον θάνατό του, το 2014 και σε αυτήν θα εκτεθούν έργα του που περιλαμβάνονται σε εθνικές και διεθνείς συλλογές, συμπεριλαμβανομένης της Tate Gallery του Λονδίνου. Την επιμέλεια έχουν οι Michael και Margaret Παράσχου.
Είσοδος Ελεύθερη


ΜΕΧΡΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΜΑΙΟΥ*
Γκαλερί Εν Πλω 10:00 - 13:00 / 16:00 - 19:00
Η Απεικόνισις του Αοράτου
Εικαστικά
Μια έκθεση που περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική με κριτήριο επιλογής την έμπνευση που αυτά αντλούν από τη χριστιανική θρησκεία. Η έκθεση δίνει την ευκαιρία μελέτης της διαφορετικής προσέγγισης και των διαφορετικών τρόπων απεικόνισης των ίδιων θεμάτων. Πλάι στα σημαντικά έργα των F. Abbiati, G. Battista Tiepolo, C. Sorg, I. Tapia, J. Carlos Angles, J. Tengnangel, G. Forschondt, θα εκτεθούν έργα Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών όπως οι Γύζης, Παρθένης, Κόντογλου, Γκίκας, Μανουσάκης, Μιχαηλίδης, Κοντόπουλος, Γκολφίνος κ.ά. Τα έργα ανήκουν στη συλλογή των Χαράλαμπου και Μαρίας Χριστόφορου και την επιμέλεια έχει αναλάβει η Νέλλη Κυριαζή. Είσοδος Ελεύθερη
 * (Η έκθεση θα είναι κλειστή στις 15 - 17 & 30 / 4 & 1 / 5 / 2017)

 

 

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση