ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα αβγά των Βερσαλλιών

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Στην Ευρώπη πλανάται ξανά ο τρόμος, η μισαλλοδοξία, και οι τυφλές επιθέσεις, η καθημερινότητα των Ευρωπαίων αρχίζει ξανά, αν είχε απελευθερωθεί ποτέ, να περικυκλώνεται από αβεβαιότητα και φόβο. Τα συνθήματα δεν μας φοβίζει η τρομοκρατία και δεν θα λυγίσουμε στις απειλές των αφρόνων και δολοφόνων ακούγονται ως στείρες λέξεις χωρίς περιεχόμενο, αφού προσωρινά μόνο δεν φοβόμαστε. Το Ισλαμικό Κράτος έχει ενισχυθεί ιδεολογικά τόσο πολύ που δεν ξέρω πώς μπορεί κάποιος να ξεριζώσει το μίσος που έχουν ενσταλάξει μέσα τους οι επικεφαλής αυτής της δολοφονικής οργάνωσης. Τα Ισλαμικά κράτη δεν βλέπω να ενδιαφέρονται και πολύ για ό,τι γίνεται από ομόδοξους τους, η Δύση μοιάζει ανίκανη να κάνει το παραμικρό, τρέμει μην αθετήσει η Τουρκία τις υποσχέσεις της και αφήσει κατά χιλιάδες όσους βρίσκονται στα εδάφη της να ξεχυθούν στην Ευρώπη… και δεν καταφέρει η αιμάσσουσα Ελλάδα να τους συγκρατήσει. Η Δύση που σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις θα έπρεπε να είχε εκπονήσει σχέδιο δράσης σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Ερντογάν δώσει το πράσινο φως στις αρχές της χώρας του να ανοίξουν τις διόδους εισέλευσης. Και εν μέσω διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να γίνεται ένα παράλληλο παζάρι για χρήματα για τις ανάγκες των ανθρώπων που μοιραία θα συνωστίζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μετά στην Αθήνα και στον Πειραιά. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι άνθρωποι στις χώρες του Νότου της Ευρώπης έτρωγαν τα χρήματά τους σε γυναίκες και αλκοόλ. Εγώ θυμάμαι πάντως ως κάτοικος του πολύ νότου της Ευρώπης και για χρόνια εργαζόμενος στον τουριστικό τομέα χιλιάδες Ολλανδούς και γενικά βορειοευρωπαίους να ξοδεύουν τα χρήματά τους στα μπαράκια, και να τσιγκουνεύονται στη χωριάτικη.

Είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ ότι δεν καταλάβαμε στον Νότο την καλβινική διάσταση των δηλώσεών του, δηλαδή τι, ότι οι χώρες του νότου έχουν ήδη προοριστεί από τον Θεό να απολεστούν και εκείνες του βορρά να κατισχύσουν έναντι των άλλων; Είναι δυνατόν να μπαίνουν στην ευρωπαϊκή κουβέντα τέτοιου είδους δηλώσεις και να μην έχει γίνει το αλάι μαλάι στην Ευρώπη. Τι σημαίνει κάνω δηλώσεις που εμφορούνται από θρησκευτικά πιστεύω που οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν; Είναι σίγουρο ότι ατυχείς δηλώσεις από ένα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρώπης, μέτριο ως προς την παιδεία, δεν προκαλούν πόνο και αίμα, προκαλούν όμως ρήγματα στις πλάκες που συνθέτουν την Ευρώπη, δημιουργούν τέτοιες σχάσεις οι οποίες εμποτίζονται σιγά-σιγά και διαβρώνουν τον πυρήνα της Ευρώπης. Και μην ξεχνάμε τον μύθο περί συνεχούς ειρήνης στην Ευρώπη λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι τα Βαλκάνια κάηκαν σχεδόν πρόσφατα, η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης δεν άδειασε… Μην ξεχνάμε τη δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Η Ευρώπη νίκησε παροδικά μόνο τον Εθνικισμό, και να τι είχε γράψει ο μεγάλος ιστορικός Έρικ Χομπσμπάουμ «Όλα τα κράτη είναι σήμερα επίσημα ‘έθνη’, όλες οι πολιτικές αναταραχές έχουν την τάση να στρέφονται εναντίον ξένων, τους οποίους σχεδόν όλα τα κράτη φοβούνται και προσπαθούν να τους κρατήσουν μακριά τους». Αυτό γίνεται σήμερα, η Ευρώπη έχει αρχίσει να περιδίνεται στα νερά του νέο-εθνικισμού και μάλιστα οι βοριάδες από Ανατολή και Δύση δεν τη βοηθούν.

Η Ευρώπη κινδυνεύει, και κινδυνεύει πολλαπλώς, από τον ισλαμοφασισμό του Ταγίπ Ερντογάν, από τη μισαλλοδοξία του Ισλαμικού Κράτους, από τον μακιαβελισμό της Γερμανίας, από την ανόητη επιμονή και πολλές φορές από την έπαρση και την προγονολατρεία των Νότιων (ναι, και της Ελλάδας συμπεριλαμβανόμενης). Κινδυνεύει από την αλαζονεία χωρών της βόρειας Ευρώπης που νομίζουν ότι η Ευρώπη είναι το αρχοντικό τους και οι υπόλοιποι είναι απλώς βοηθητικοί χώροι περιμετρικά του. Η Ευρώπη επιστρέφει στην εσωστρέφεια, έχει αρχίσει να διαχωρίζει τα μέλη της σε κατηγορίες, η Ευρώπη επέτρεψε στη βία της άκρας Δεξιάς να είναι μία κάποια λύσις…

Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά τον ρόλο των χρημάτων, την αξία της ανάπτυξης, την ανάγκη των επενδύσεων και τη σημαντικότητα της οικονομίας, αλλά μόνο με αυτά δεν οικοδομείς Ευρώπη αξιών αλλά Ευρώπη με προστιθέμενη αξία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X