ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η συμβολή του Αρσακείου εις την Παιδείαν της Κύπρου

Οι αρσακειάδες της Κύπρου συστήνονται

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ

Ο χαλκέντερος ερευνητής και ιστοριοδίφης Αριστείδης Κουδουνάρης έδωσε ακόμη έναν πολύτιμο τόμο στο φιλίστορο κοινό, αλλά και σε όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν λίγα περισσότερα πράγματα για τις αρσακειάδες της Κύπρου. Η τόμος αυτός έρχεται να συμπληρώσει τις δύο προηγούμενες εκδόσεις του συγγραφέα σχετικά με τη συμβολή του Αρσακείου στην παιδεία της Κύπρου (α. «Συμβολή του Αρσακείου στην Παιδεία της Κύπρου», Επιστημονική Επετηρίς Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών 8 (2008) και β. «Συμβολή του Αρσακείου στην Παιδεία της Κύπρου», πρακτικά Δ΄ Κυπρολογικού Συνεδρίου, τ. Γ-1 (2012).

Ο νέος τόμος του Αριστείδη Κουδουνάρη κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό 97 Κύπριες Αρσακειάδες που εκπαιδεύτηκαν σε ένα από τα πιο γνωστά εκπαιδευτικά ιδρύματα του ελληνικού χώρου, το Αρσάκειο, το σχολείο που ίδρυσε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αθηνών, και βρήκε στην πορεία προστάτη και μέγα ευεργέτη τον Ηπειρώτη Απόστολο Αρσάκη, ο οποίος ζούσε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και το 1850 χρηματοδότησε την ολοκλήρωση των εργασιών ανοικοδόμησης του κτηρίου, οπότε και μετονομάζεται σε «Αρσάκειον».

Στο Αρσάκειον Γυμνάσιον φοίτησαν πολλές θυγατέρες Κυπρίων που με το πέρας των σπουδών τους επέστρεψαν στη γενέτειρά τους ή τόπο καταγωγής τους μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις που έλαβαν. Σε εποχές ταραγμένες και έντονων πολιτικών διεργασιών η δραστηριοποίηση των γυναικών αυτών στάθηκε καταλύτης ώστε να μην εδραιωθούν ιδέες που διατάρασσαν την ιστορικότητα του νησιού.

Οι αρσακειάδες της Κύπρου άμα τη αφίξει τους στο νησί αιμοδότησαν τα παρθεναγωγεία του νησιού με προσοντούχες δασκάλες, ικανές να εκπαιδεύσουν τα νεαρά κορίτσια με ό,τι ήταν απαραίτητο, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα και τα ήθη της εποχής. Μερικές από τις πιο σημαντικές αρσακειάδες είναι η Περσεφόνη Παπαδοπούλου, Αθηναΐς Χριστοφάκη Λανίτου, Ερατώ Καρύκη, Κατίνα Αντωνιάδου και άλλες πολλές, οι οποίες φώτισαν γενιές ολόκληρες Κυπρίων κορασίδων.

Στο τόμο βιογραφούνται σχεδόν 100 αρσακειάδες, με στοιχεία που ο συγγραφέας αρύεται από διάφορες πηγές, αλλά και από απογόνους των γυναικών αυτών, φέρνοντας στο φως χρήσιμες πληροφορίες που συμπληρώνουν όσα γνωρίζουμε για τις γυναίκες αυτές, και σε πολλές περιπτώσεις γίνονται αφορμή για περαιτέρω έρευνα και εμβάθυνση. Τα σύντομα βιογραφικά σημειώματα των αρσακειάδων χωρίζονται σε δύο τμήματα, στο πρώτο βιογραφούνται οι αρσακειάδες της πρώτης περιόδου και στο δεύτερο εκείνες της νεότερης εποχής, καταδεικνύοντας την αδιάλειπτη παρουσία της Κύπρου στο Αρσάκειο.

Ο τόμος συμπληρώνεται από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φωτογραφικό παράρτημα, όπου παρουσιάζονται φωτογραφικά πορτρέτα των μαθητριών του Αρσακείου, απολυτήρια και άλλα ιστορικά τεκμήρια της κυπριακής παρουσίας στο Αρσάκειον Γυμνάσιον.

Το νέο πόνημα του Αριστείδη Κουδουνάρη που αφορά τις κύπριες αρσακειάδες οπωσδήποτε έρχεται να συμπληρώσει τις γνώσεις μας σχετικά με τις ενδιαφέρουσες προσωπικότητες των γυναικών αυτών που με κόπο πολύ γαλούχησαν γενεές ολόκληρες κυπρίων γυναικών. Ο συγγραφέας με την έκδοση του παρόντος τόμου αποδίδει τρόπον τινά τις οφειλόμενες ευχαριστίες ολόκληρης της Κύπρου για τον συνεχή και δύσκολο αγώνα των γυναικών αυτών που ανασήκωσαν στους ώμους τους το φορτίο της μόρφωσης των γυναικών του νησιού και της διατήρησης και διαιώνισης της ελληνικής παιδείας στην Κύπρο.

Σχόλια αναγνωστών

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Η νεκρική πομπή στη λεωφόρο Αμαλίας προς το Α΄ Νεκροταφείο. Τον Γιώργο Σεφέρη συνοδεύουν άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης.

Ο θάνατος του Γιώργου Σεφέρη

Ο Γιώργος Σεφέρης, ένας από τους πιο καταξιωμένους, και διεθνώς, Ελληνες ποιητές, πολεμήθηκε όσο λίγοι στο λογοτεχνικό πεδίο. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
H  απεικόνισή προέδρων των ΗΠΑ σε γραμματόσημα έχει πάντα πολλαπλές αναγνώσεις...

Φτιάχνοντας «πλανητάρχες»

Ορισμένοι Αμερικανοί πρόεδροι αποθεώθηκαν, άλλοι ξεχάστηκαν μετά το τέλος της θητείας τους, μνημεία, πόλεις και πολιτείες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X