ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Γάλλος συγγραφέας Μισέλ Τουρνιέ

Kathimerini.gr

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ο Μισέλ Τουρνιέ, ένας από τους πιό σημαντικούς Γάλλους συγγραφείς του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, πέθανε χθες σε ηλικία 91 ετών στο σπίτι του κοντά στο Παρίσι, είπε η οικογένειά του και ο δήμαρχος του χωριού που ζούσε, στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

"Απεβίωσε χθες στις 7:00 μ.μ. (8:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας)", περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, είπε ο βαφτισιμιός του Λορόν Φελικουλί, τον οποίο ο συγγραφέας θεωρούσε θετό του γιό.

Ο θάνατος του Τουρνιέ επιβεβαιώθηκε και από τον δήμαρχο του Σουαζέλ, ενός χωριού 550 περίπου κατοίκων νοτιοδυτικά του Παρισίου, όπου ο Τουρνιέ, πιστός καθολικός, είχε ζήσει τα τελευταία 50 χρόνια.

Το 1970 ο Τουρνιέ κέρδισε το μεγάλο λογοτεχνικό Βραβείο Γκονκούρ για το βιβλίο του "Ο Δράκος" (ελληνική μετάφραση/Εξάντας), ένα μυθιστόρημα για έναν άνθρωπο που στρατολογεί παιδιά στο ναζισμό.

Δεκαετίες αργότερα, ο Τουρνιέ μαζί με άλλους συγγραφείς όπως ο Άρθουρ Μίλερ, ο Γκύντερ Γκρας, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και άλλοι σημαντικοί συγγραφείς, συνέβαλλε σε μια ανθολογία διηγημάτων που εκδόθηκε το 2004 με τίτλο "Λέγοντας Ιστορίες" (ελληνική μετάφραση/Καστανιώτης). Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου διατέθηκαν στη μάχη ενάντια στο AIDS στη Νότια Αφρική.

Ο Τουρνιέ έγραψε επίσης και παιδικά βιβλία, και του άρεσε να μιλάει σε σχολεία για τα βιβλία του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε δήλωση για τον θάνατό του τον αποκάλεσε "μεγάλο συγγραφέα τεράστιου ταλέντου".

Σύμφωνα με τον Φελικουλί, η υγεία του νονού του είχε επιδεινωθεί τελευταία και "δεν ήθελε πια να συνεχίσει τη μάχη".

Ο Αλέν Σινιέρ, δήμαρχος του Σουαζέλ, είπε ότι ο συγγραφέας ήθελε να ταφεί στο χωριό όπου ζούσε από το 1957. "Ήταν λίγο ερωτευμένος με το χωριό. Είχε διαλέξει τον τόπο ταφής του, κοντά σε ένα δέντρο".

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση