ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαγειρεύοντας όχι απλώς εύκολα, αλλά και κυπριακά

Οι παραδοσιακές συνταγές μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με τις νέες τάσεις στη μαγειρική

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το νέο βιβλίο μαγειρικής της Αθηνάς Λοϊζίδου «Εύκολα & Κυπριακά» δεν είναι μία ακόμη προσθήκη στη μαγειρική βιβλιογραφία, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας σύγχρονος και απλός οδηγός που παντρεύει παραδοσιακές συνταγές με τη μαγειρική του σήμερα. Αυτός ήταν και ο στόχος της συγγραφέως που μας μίλησε για την κουζίνα του σήμερα, εμπνεόμενη από συνταγές που πηγαίνουν χρόνια πίσω.

–Η μαγειρική επιστρέφει στα βασικά με το νέο σας βιβλίο, σωστά;
–Από τα βασικά, για να είμαι ειλικρινής, δεν έφυγα ποτέ. Απλά στο μυαλό μου είχα την άποψη ότι δεν χρειαζόταν ακόμα ένα βιβλίο με παραδοσιακές συνταγές. Μια και όλοι, λίγο πολύ, έχουμε συνταγές για μακαρόνια του φούρνου, κεφτέδες, φακές και άλλα παρόμοια. Παρατήρησα όμως ότι όσες φορές έχω δημοσιεύσει παραδοσιακές συνταγές ή έχω φτιάξει στην τηλεόραση γλυκά, όπως οι ταχινόπιτές μου, η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός από αναγνώστες και τηλεθεατές ήταν μεγάλος. Έτσι, λοιπόν, άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο με τις δικές μας κυπριακές συνταγές.

–Η Κύπρος έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση που αναδεικνύεται μέσα από το βιβλίο σας αυτό, τι σας έκανε να γράψετε για τις παραδοσιακές αυτές συνταγές;
–Η Κύπρος έχει μία κουζίνα βασισμένη σε απλά και οικονομικά υλικά του τόπου μας. Παλιά στο εμπόριο δεν υπήρχε αυτή η πληθώρα νέων και εισαγόμενων υλικών που βρίσκουμε σήμερα. Η κουζίνα μας είναι βασισμένη σε ό,τι ήταν διαθέσιμο και οικονομικότερο. Επηρεάστηκε, βέβαια, και από τους διάφορους κατακτητές ανά τους αιώνες. Αυτό το βιβλίο είναι περισσότερο βασισμένο στην κυπριακή κουζίνα της γενιάς μου. Δηλαδή, δεν προσπαθώ ιδιαίτερα να εμβαθύνω στην παλιά παράδοση αλλά στη σημερινή εκτέλεση, που πρέπει να είναι εύκολη και πρακτική, να συμβαδίζει με τους έντονους ρυθμούς της σημερινής ζωής.

–Πώς μπορεί να συνδυαστεί η παράδοση με τις νέες τάσεις στη μαγειρική;
–Νομίζω πολύ εύκολα. Θυμάμαι τη γιαγιά μου, την Αθηνούλα Λόρδου, να φτιάχνει φλαούνες. Ήταν μία πολύ χρονοβόρα διαδικασία, διαρκούσε τρεις ημέρες! Η δική μου συνταγή για φλαούνες χρειάζεται 45 λεπτά ετοιμασία! Εγώ χρησιμοποιώ την τεχνολογία, το τυρί τρίβεται ‎στο πολυμίξερ και εκεί ζυμώνεται κι η ζύμη. Βέβαια, αντί προζύμι βάζω μαγιά. Αλλά πάλι τα υλικά είναι της ίδιας άριστης ποιότητας, η όλη διαδικασία είναι βασισμένη στους μοντέρνους ρυθμούς μας.

–Από πού προέρχονται οι συνταγές του νέου σας βιβλίου;
Πολλές είναι από τη γιαγιά μου, τη μητέρα μου, τις θείες μου, τις φίλες μου και άλλες είναι παρμένες ή εμπνευσμένες από φαγητά που δοκίμασα σε ταβέρνες ανά την Κύπρο. Ακόμα, βοήθεια έχω πάρει από βιβλία μαγειρικής που είχα μικρή. Μεγάλη έμπνευση για μένα τα βιβλία «Η μαγειρική στην Κύπρο» του ανεπανάληπτου Μάριου Μουρτσή και το βιβλίο «Μαγειρεύοντας για φίλους» της Σάνδρης Λυσάνδρου, το οποίο είχα φοιτήτρια στην Αγγλία. Πάντα μου αρέσει να διαβάζω βιβλία μαγειρικής, ειδικά κυπριακής μαγειρικής.

–Ποιος πιστεύετε ότι είναι καλύτερος μάγειρας, ένας επαγγελματίας ή κάποια γιαγιά;
–Η γιαγιά μαγειρεύει με αγάπη, γιατί μαγειρεύει γι’ αυτούς που αγαπά. Φτιάχνει το ίδιο φαγητό, δηλαδή μια γκάμα 20 πιάτων, τα οποία φτιάχνει ξανά και ξανά με πείρα και δοκιμασμένα αποτελέσματα. Ένας επαγγελματίας μαγειρεύει γιατί αυτό είναι η δουλειά του. Την οποία, όμως, πρέπει να κάνει πολύ καλά, χωρίς περιθώρια λάθους. Ακόμα, πρέπει να ξέρει να χρησιμοποιεί τη φαντασία του και να φτιάχνει νέα πιάτα συνεχώς. Άρα όσον αφορά στην παράδοση, θα έλεγα ότι η γιαγιά θα την αποδώσει καλύτερα.

–Παραδοσιακά πιάτα και παραδοσιακό πρωινό στα ξενοδοχεία, έτσι ίσως μπορεί να αναδειχθεί περισσότερο η κυπριακή γαστρονομική παράδοση;
–Είναι μία θαυμάσια ιδέα που απ’ ό,τι γνωρίζω υιοθετείται ήδη σε αρκετά ξενοδοχεία της Κύπρου. Είναι πολύ φυσικό ένα τουρίστας, όταν είναι στην Κύπρο, να θέλει να δοκιμάσει την παραδοσιακή μας κουζίνα, να μπει για λίγες μέρες στη δική μας κουλτούρα. Τι πιο καλό να αρχίσει την ημέρα του με ζεστό κουλούρι, χαλούμι, ελιές, κυπριακές ντομάτες και φρέσκο δυόσμο! Μπορείτε να σκεφτείτε κανέναν που δεν θα τρελαινόταν με αυτό; Νομίζω πώς αν επιμένουμε στα καλά παραδοσιακά υλικά, υποστηρίζοντας παραγωγούς και εταιρείες που τηρούν την παράδοση, θα είναι πιο εύκολο να κρατήσουμε τις συνταγές μας. Ακόμα, βιβλία σαν το «Εύκολα & Κυπριακά» που είναι γραμμένα για μοντέρνους ανθρώπους βοηθούν στη συνέχιση της παράδοσής μας.

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση