ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρουσίαση βιβλίου για τη δημοσιογραφική Ελευθερία Έκφρασης

Το βιβλίο εμπεριέχει τα πρακτικά συνεδρίου που συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δελτίο Τύπου

Το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσιάζει το βιβλίο «Ελευθερία Έκφρασης Δημοσιογράφων και Σκιτσογράφων: Προστασία και περιορισμοί του δικαιώματος στο ελληνικό και κυπριακό δίκαιο», (Σ.-Η. Ακτύπης, Ph. Jougleux, Τ.-Ε. Συνοδινού (διευθ. έκδ.), Σάκκουλας, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, 2016, 224 σελ.).

Το βιβλίο αυτό περιέχει τα πρακτικά του συνεδρίου «Ελευθερία έκφρασης και θρησκεία, Δημόσιος διάλογος για την ελευθερία της έκφρασης μετά τις επιθέσεις κατά της εφημερίδας Charlie Hebdo» που συνδιοργανώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2015 από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΙΜΔΑ και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Διευθυντές έκδοσης του βιβλίου είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Τατιάνα –Ελένη Συνοδινού, ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Philippe Jougleux και ο διευθυντής του ΙΜΔΑ, επίκουρος καθηγητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Σπυρίδων- Ηρακλής Ακτύπης.

Στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo πριν σχεδόν ένα χρόνο και του αντίκτυπου που αυτή έχει συνεχίζει να έχει στο ακανθώδες και πάντα επίκαιρο ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης το βιβλίο, το οποίο προλογίζει ο Emmanuel Decaux, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris II Panthéon-Assas, εξετάζει το νομικό καθεστώς της προστασίας και τους περιορισμούς του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης τόσο στο πλαίσιο του ελληνικού όσο και του κυπριακού δικαίου, ιδιωτικού και ποινικού. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη σχέση μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας. Η συγκριτική δικαιική προσέγγιση εμπλουτίζεται από τη διαρκή και εκτεταμένη αναφορά στη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η επίδρασή της στην ελληνική και κυπριακή έννομη τάξη.

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι:

Άγγελος Δαυίδ, Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου

Ελίζα Σαββίδου, Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρης Κωνσταντινίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Κώστας Κωνσταντίνου, Δημοσιογράφος εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ»


Πότε/πού: 
Παρασκευή, 18 Μαρτίου, ώρα 19.00 στην Αίθουσα 010, (Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, Πανεπιστημιούπολη).

 

 

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση