ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρουσιάστηκαν σήμερα οι νέες εκδόσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων

Θεσμοθετήθηκαν και τρία μετάλλια που θα απονέμονται σε εξέχουσες προσωπικότητες

Newsroom K

Έγινε σήμερα στη Δημοσιογραφική Εστία η παρουσίαση των νέων εκδόσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Την παρουσίαση των έργων έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, παρουσία και της γενικής διευθύντριας της Βουλής κ. Βασιλικής Αναστασιάδου, καθώς και της διευθύντριας της υπηρεσίας Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων κ. Γεωργίας Ανδρονίκου.

Οι εκδόσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα ήταν η διδακτορική διατριβή του Χρίστου Κυριακίδη «Το Κυπριακό Νομοθετικό Συμβούλιο (1878-1931)». Ο κ. Ομήρου κατά την παρουσίαση της έκδοσης της διατριβής του κ. Κυριακίδη ανέφερε ότι η Βουλή προχώρησε στην έκδοσή της διότι αυτή αποτελεί ένα αξιόπιστο μέσο μελέτης της δράσης των Κυπρίων πολιτευτών κατά την πρώτη πεντηκονταετία της βρετανικής κατοχής και επειδή αποτελεί μία πολύτιμη πηγή για τον πρώιμο κοινοβουλευτικό βίο στην Κύπρο.

Η επόμενη έκδοση που παρουσιάστηκε στο κοινό  ήταν τα πρακτικά της ημερίδας που είχε διοργανώσει η Βουλή τον Μάιο του 2012 με θέμα «Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος - Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. 10 χρόνια φρίκης, 81 εκατομμύρια χαμένες ζωές».  Η εν λόγω έκδοση έχει εμπλουτιστεί και με φωτογραφικό υλικό. Η ημερίδα αυτή και σήμερα η κυκλοφορία των πρακτικών θέλει να καταστήσει κοινωνούς της ιστορικής γνώσης και μνήμης όλους τους πολίτες, ώστε να αποστρέψουν το πρόσωπο από κάθε μορφής ρατσισμό, μισαλλοδοξία και εθνικισμό. 

Έγινε επίσης παρουσίαση των ομιλιών της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015, με τίτλο «Όταν ο πολιτισμός αντιστέκεται στην κρίση», καθώς οι γελοιογραφίες της αναδρομικής έκθεσης «Πολιτική και Γελοιογραφία 1960-2000», που είχε γίνει το 2001 και στην οποία συμμετείχαν με έργα τους 24 Ελληνοκύπριοι και εννιά Τουρκοκύπριοι γελοιογράφοι.

Η κ. Ανδρονίκου είπε ότι όλες οι εκδόσεις της Βουλής αποστέλλονται σε 110 βιβλιοθήκες, εντός και εκτός Κύπρου, ενώ μετά από συντοσνισμένες προσπάθειες της Βουλής οι εκδόσεις πωλούνται πλέον και σε τρία βιβλιοπωλεία της Λευκωσίας. Στόχος της υπηρεσίες είναι να ψηφιοποιηθούν όλες οι εκδόσεις της Βουλής, όπως έγινε με την περίπτωση του «Φακέλου της Κύπρου», ώστε να είναι διαθέσιμες απ' όλους τους πολίτες μέσω της ιστοσελίδας της Βουλής.

Θεσμοθέτηση μεταλλίων

Στην εκδήλωση έγινε και η παρουσίαση των τριών μεταλλίων που θεσμοθετήθηκε να απονέμονται από τη Βουλή σε εξέχουσες προσωπικότητες από όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. 

Τα τρία μετάλλια φέρουν τα ονόματα του αρχαίου επικού ποιητή Στασίνου, του βασιλιά της αρχαίας Σαλαμίνας Ευαγόρα και του κυνικού φιλοσόφου Δημώνακτος. Ο κ. Ομήρου, παρουσιάζοντας τα μετάλλια είπε ότι από το 2012 μέχρι σήμερα, η Βουλή απονέμει σε εξέχουσες προσωπικότητες αργυρά μετάλλια, που φέρουν το έμβλημά της, ως την ύψιστη τιμητική διάκριση του κοινοβουλίου, ενώ έχουν απονεμηθεί και τιμητικές πλακέτες σε προσωπικότητες.

Ειδικότερα, το μετάλλιο «Στασίνος» θα απονέμεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών και του αθλητισμού που διακρίθηκαν σε διεθνές επίπεδο.

Το τιμητικό μετάλλιο «Ευαγόρας» θα απονέμεται σε σπουδαίες προσωπικότητες που υπηρέτησαν τα γράμματα, τις τέχνες και τις επιστήμες και διακρίθηκαν σε τοπικό επίπεδο.

Το τιμητικό μετάλλιο «Δημώναξ» θα απονέμεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ανθρώπους που διακρίθηκαν για το ήθος, τη φιλανθρωπία, την προσφορά τους στα κοινά, την αυτοθυσία, τον αλτρουισμό τους.

Τα τρία μετάλλια θα αρχίσουν να απονέμονται από τη νέα βουλευτική περίοδο και θα συνοδεύονται από σχετικό τιμητικό δίπλωμα. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Γκρίνια Ακιντζί στη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα

«Το να κατακρατείς με τη βια τις περιουσιες του αλλου, αλλά περισσοτερο το πολιτισμο του, τη χωρα του, ...»
Λευκωσιατης  |  13:29

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

H κατάθλιψη μπορεί να είναι η έσχατη άμυνα των αγνών οργανισμών απέναντι στο εικονικό πανηγύρι της στιγμιαίας επιβράβευσης και της ματαιοδοξίας.

Εφηβοι δεσμώτες των smartphones

H δημοσιογράφος Νάνσι Τζο Σέιλς πιστεύει ότι πρέπει όλα να ξεκινούν από τη μόρφωση και στο τέλος του βιβλίου προτρέπει: ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Η νεκρική πομπή στη λεωφόρο Αμαλίας προς το Α΄ Νεκροταφείο. Τον Γιώργο Σεφέρη συνοδεύουν άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης.

Ο θάνατος του Γιώργου Σεφέρη

Ο Γιώργος Σεφέρης, ένας από τους πιο καταξιωμένους, και διεθνώς, Ελληνες ποιητές, πολεμήθηκε όσο λίγοι στο λογοτεχνικό πεδίο. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
H  απεικόνισή προέδρων των ΗΠΑ σε γραμματόσημα έχει πάντα πολλαπλές αναγνώσεις...

Φτιάχνοντας «πλανητάρχες»

Ορισμένοι Αμερικανοί πρόεδροι αποθεώθηκαν, άλλοι ξεχάστηκαν μετά το τέλος της θητείας τους, μνημεία, πόλεις και πολιτείες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X