ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σημαντική διάκριση για την παιδική μας λογοτεχνία

Η Άννα Κουππάνου τιμήθηκε με το Λογοτεχνικό Βραβείο Αναγνωστών 2016

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Κύπρια συγγραφέα παιδικής νεανικής λογοτεχνίας και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, Άννα Κουππάνου τιμήθηκε με το Λογοτεχνικό Βραβείο Αναγνωστών 2016, του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο αναγνώστης» (συνέχεια περιοδικού «Διαβάζω»), για το παιδικό της μυθιστόρημα «Η απίστευτη ελαφρότητα του Σεμπάστιαν Μονταφιόρε» με εικονογράφηση Δέσποινας Μανώλαρου και έκδοση: Κέδρος-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου.

Το βιβλίο τιμήθηκε το 2013 με το πρώτο βραβείο του Διαγωνισμού Ανέκδοτου Παιδικού του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, με αθλοθέτη το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου. Η απονομή του βραβείου έγινε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, στην Αθήνα, στις 13 Ιουνίου 2016.

Το βιβλίο

Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε, υπολογιστής ρίσκου, κουρεύει το γρασίδι του με ξυριστική μηχανή, περπατά στα δύο και κάποτε σέρνεται στα τέσσερα. Μαξιμιλιανός Ντισκάβερι, μέλλοντας πατέρας, επαναστάτης, αλλά λίγο δισταχτικός.
Τζόζεφιν, μέλλουσα μητέρα, αποφασιστική, ατρόμητη. Σεσίλια Τόμας, πιανίστρια παγκοσμίου φήμης, άνθρωπος στοχαστικός, κινείται στα έξι. Υπέροχος Τζορτζ, αστέρι της τηλεόρασης, αντικείμενο λατρείας χιλιάδων θαυμαστών.
Μια μέρα και μια νύχτα οι δρόμοι τους και οι σκέψεις τους θα διασταυρωθούν, και από τότε η ιστορία του κόσμου θα αλλάξει για πάντα. Ένα μυθιστόρημα με καταιγιστική δράση, που θίγει με μεγάλη ευαισθησία σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. 


Βραβεία «Αναγνώστη»

Τα βραβεία των αναγνωστών του περιοδικού «Διαβάζω» και στη συνέχεια του «Αναγνώστη» καλύπτουν όλα τα είδη της λογοτεχνίας (ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο, παιδική λογοτεχνία, νέοι λογοτέχνες κτλ.) και θεωρούνται στην Ελλάδα και διεθνώς ως μια σημαντική καταξίωση για κάθε τιμώμενο λογοτέχνη. Η διάκριση της Άννας Κουππάνου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κυπριακή παιδική και νεανική λογοτεχνία, αφού για πρώτη φορά τιμάται με το «βραβείο αναγνωστών» κυπριακό βιβλίο παδικής λογοτεχνίας.


Η συγγραφέας


Η Άννα Κουππάνου γεννήθηκε στην Κύπρο το 1979 και είναι εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη διαπολιτισμική εκπαίδευση και στην ψυχολογία. Το 2010 της απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου για το βιβλίο της «Οι αργοναύτες του χρόνου». Έχει εκδώσει επίσης εκτός από το βραβευθέν «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε», τα «Πραγμάτω(ν) ποίηση: Βλέπουμε την θέα μόνοι» (2013), «Οι αργοναύτες του χρόνου» (2009) και «Ο νάνος που αγάπησε τη Χιονάτη», (2005). 

 

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση