ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η συλλογή Γεωργίου Παπαδόπουλου σε δημοπρασία

Διαθέσιμα από μεγάλο Οίκο στο Παρίσι 250 σπάνια βιβλία και χάρτες

Newsroom K

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, δημοπρατείται στο Παρίσι μεγάλο μέρος της σημαντικής συλλογής σπάνιων βιβλίων και χαρτών του ακαδημαϊκού και ιστορικού Γεώργιου Παπαδόπουλου. Η συλλογή του Γεώργιου Παπαδόπουλου, ο οποίος ήταν μανιώδης συλλέκτης παλαιών βιβλίων και τέχνης, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σειρά παλαιών ταξιδιωτικών βιβλίων που επικεντρώνονται στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία του 18ου και 19ου αιώνα, με πολλά από αυτά να είναι εικονογραφημένα από πολύ γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής. Στη συλλογή που θα δημοπρατηθεί περιλαμβάνονται επίσης σπάνια εικονογραφημένα βιβλία από τους Έλληνες καλλιτέχνες Δημήτριο Γαλάνη και Μάριο Πράσινο, οι οποίοι είχαν ως βάση τους το Παρίσι. Αρκετά ενδιαφέρουσα και σπάνια είναι η συλλογή χαρτών της Κύπρου από τον 16ο, 17ο, 18ο και 19ο αιώνα.

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Παλαιχώρι και έφυγε από το χωριό του το 1945 για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απέκτησε πτυχίο στην Ιστορία από το πανεπιστήμιο του Exeter, απ’ όπου δύο χρόνια αργότερα έλαβε και το διδακτορικό του. Το 1960 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου εργοδοτήθηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), του οποίου διετέλεσε και υποδιευθυντής Παιδείας. Ο συλλέκτης είχε ενεργό δράση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Unesco. Απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2013, σε ηλικία 87 ετών, στο Παρίσι. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αποτέλεσε ηγετική φυσιογνωμία στον τομέα της εκπαίδευσης για πάνω από μισό αιώνα. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος συνέλεγε σπάνια βιβλία και χάρτες τα τελευταία σαράντα χρόνια και σήμερα αποτελείται από περισσότερα 250 βιβλία και χάρτες.

Μεταξύ των προς δημοπρασία βιβλίων ξεχωρίζουν η πρωτότυπη έκδοση του Dapper Olfert, «Description exacte des isles de l’Archipel et de quelques autres adjacentes…», που τυπώθηκε στο Άμστερνταμ το 1703, και η έκδοση του Bruyn de Cornelis «Voyage au Levant, c’est-à-dire dans les principaux endroits de l’Asie mineure…», του 1700. Ιδιαίτερης αξίας είναι και ο χάρτης της Κύπρου του εκδότη Abraham Ortelius «Cypri insulae nova decript » του 1573, ο χάρτης της Κύπρου «Cyprus ins[ula]. Extrait de l’Atlas sive Cosmographicoe medit…» των Gérard Mercator, Jodocus Hondius του 1606 ή 1613.

Πληροφορίες
Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στις 14:00 (τοπική ώρα) από τον οίκο Audap & Mirabaud. Περισσότερες πληροφορίες καθώς επίσης και ο πλήρης κατάλογος της δημοπρασίας στην ιστοσελίδα www.audap-mirabaud.com. Πλειοδοτήσεις από το εξωτερικό μπορούν να γίνουν μέσω τηλεφώνου ή διαδικτυακά στο drouotlive.com.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Tην προεδρία του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης αναλαμβάνει ο Κασουλίδης

«`Οτι και να κάνει ο Αβέρωφ, πάλι η δήλωση του Πόθεν Έσχες του δεν βγάζει νόημα. Ο μοντέρνος, προοδευτικός ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:59

Προδρόμου: Το ΑΚΕΛ βρίσκεται ακόμα σε προεκλογικό αγώνα

«...και ο Προδρόμου σταθερά σε Colloquium γκαιμπελισμού!!!»
Ai Em  |  09:57

Ερχιουρμάν: Θέλουμε λόγο στους υδρογονάνθρακες, όχι μόνο μερίδιο

«Ας του δωσουμε αυτά που θελει! Έλα παρτα: ο!ο»
Μπιχτης  |  23:53

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Ευάγγελος Αναστασιάδης  |  17:17

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση