ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Βρετανοί στην Κύπρο» του Κύπρου Γιωργαλλή

Την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου στη Δημοσιογραφική Εστία με ομιλητές από Ελλάδα και Κύπρο

Δελτίο Τύπου

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του βιβλίου του διπλωμάτη Κύπρου Γιωργαλλή στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, με ομιλητές τον Γιώργο Γεωργή, καθηγητή Ιστορίας στο Παν/μιο Νεάπολις και π. Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα και τον Άγγελο Συρίγο, αν. καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Γιώργος Λιλλήκας, πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και ο Στέφανος Στεφάνου, εκπρόσωπος Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος.

Ο διπλωμάτης Κύπρος Γιωργαλλής ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο της Οικονομικής Ιστορίας της Κύπρου με αυτό το πρώτο του βιβλίο, που είναι καρπός πολύχρονης έρευνας σε πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές. Η εξαντλητική μελέτη τόσο των Πρακτικών των συνεδριάσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου και του (κυπριακού) Νομοθετικού Συμβου-λίου όσο και της αλληλογραφίας των Υπάτων Αρμοστών στην Κύπρο με τη βρετανική κυβέρνηση, δεν δίνουν απλώς στατιστικές πληροφορίες και στοιχεία για τη φορολογική πρακτική που ακολουθείτο στο νησί, αλλά αποκαλύπτουν με σαφήνεια τις στρατηγικές και πολιτικές στοχεύσεις των Βρετανών. 

Φωτίζει μία ενδιαφέρουσα πτυχή της οικονομικής ιστορίας του τόπου
Δημοσιεύματα των ελληνικών εφημερίδων της Κύπρου και του διεθνούς Τύπου αποτυπώνουν το κλίμα της εποχής και αναδεικνύουν τις συνθήκες που επικρατούσαν σε όλη εκείνη την περίοδο, προβάλλοντας συνάμα δύο σημαντικά χρονικά ορόσημα: την 5η Νοεμβρίου 1914, όταν η νήσος προσαρτάται από τη Βρετανία, και τη 1η Μαΐου 1925, όταν ανακηρύσσεται αποικία του Στέμματος.

Μόλις ένα μήνα μετά την υπογραφή της λεγόμενης Κυπριακής Συνθήκης, στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο βρετανικό Κοινοβούλιο, αποκαλύφθηκε η επιδίωξη της Βρετανίας να διασυνδέσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της Πύλης έναντι του κριμαϊκού δανείου του 1855 (που είχε εγγυηθεί από κοινού με τη Γαλλία) με τη δική της υποχρέωση καταβολής του κυπριακού πλεονάσματος προς τον Σουλτάνο. Η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων, υπό τον Γλάδστωνα, υιοθέτησε τις δεσμεύσεις του Ντισραέλι, αποδεχόμενη ότι η ανάθεση της κατοχής της Κύπρου στη Βρετανία δεν έπρεπε να μειώνει τα έσοδα που λάμβανε ο Σουλτάνος από το νησί, τα οποία εκτιμήθηκαν πέραν των 80.000 λιρών ετησίως. Η Βρετανία, όμως, έσπευσε να δεσμεύσει το ποσό αυτό υπέρ των ομολογιούχων της και εις βάρος της οικονομικής ανάκαμψης της Κύπρου και της προοπτικής ανάπτυξής της. 

Γλωσσάριο ειδικών όρων, Ευρετήρια κυρίων ονομάτων και σημαντικών όρων, όπως και εκτενής βιβλιογραφία συμπληρώνουν τον τόμο.

Πότε/πού: Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 7:00 μ.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, λεωφόρος ΡΙΚ.

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση