ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απ’ το Λονδίνο στη Λευκωσία – Τέχνη, Έκφραση και Σύνδεση

Η πρώτη ομαδική έκθεση Κύπριων καλλιτεχνών του Λονδίνου στη Λευκωσία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η έκθεση που φιλοξενείται αυτόν τον Απρίλιο στην Γκαλερί Zmart του Μουσείου Τέχνης Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα στη Λευκωσία, με τίτλο «Απ’ το Λονδίνο στη Λευκωσία – Τέχνη, Έκφραση και Σύνδεση», φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως όχημα διασύνδεσης των Κύπριων καλλιτεχνών της διασποράς στη Βρετανία με την πατρίδα τους.
Οι ζωγράφοι Ρένος Λαβίθης και Άντρια Τυριμού, η ζωγράφος και χαράκτρια Δέσποινα Συμεού και ο φωτογράφος Ρόμπερτ Κυπριανού ενώνουν τη δημιουργικότητά τους για να παρουσιάσουν τα έργα τους και για να γεφυρώσουν το κενό επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ των κυπριακών καλλιτεχνικών κοινοτήτων στη Βρετανία και την Κύπρο.

Η έκθεση είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Κύπριους καλλιτέχνες της Βρετανίας να συστηθούν στη χώρα καταγωγής τους, καθώς και να επεκτείνουν τους παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας, καθώς και των Κυπρίων της διασποράς. Την ίδια στιγμή, οι τέσσερις καλλιτέχνες θέλουν να δείξουν πώς οι βρετανικές επιρροές στην ανατροφή και την εκπαίδευσή τους μπορεί να συνδυαστεί με την έμφυτη κυπριακή δημιουργικότητα και καλλιτεχνική έκφραση.

Η έκθεση φιλοδοξεί στο πλαίσιο αυτό να παρακινήσει ταλαντούχους και καταξιωμένους Κύπριους καλλιτέχνες να εγκαινιάσουν έναν ανοιχτό καλλιτεχνικό διάλογο με τους συναδέλφους τους στη διασπορά.

Η  Έκθεση

Η ιδέα της έκθεσης ανήκει στον Ρόμπερτ Κυπριανού: «Γνώριζα τη δουλειά της Λουκίας και του Μιχάλη Ζαμπέλα και την γκαλερί τους, έχοντας επισκεφθεί πολλές εκθέσεις τους. Το καλωσόρισμα είναι πάντοτε θερμό και η ανάδειξη Κυπρίων καλλιτεχνών είναι κάτι που βρίσκει αναφορά στην αγάπη μου για την πατρίδα. Πέρυσι επισκέφθηκα μία έκθεση καταξιωμένων καλλιτεχνών της κυπριακής κοινότητας του Λονδίνου και έμεινα πολύ εντυπωσιασμένος από το επίπεδο των έργων τους. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα: η σύνδεση τριών καλλιτεχνών και ενός φωτογράφου από το βόρειο Λονδίνο με τις ρίζες τους, η προβολή της τέχνης τους στο σπίτι Κύπριων καλλιτεχνών στη Λευκωσία. Η έκθεση θα είναι η πρώτη του είδους της, υπενθυμίζοντάς μας την έκταση της κυπριακής διασποράς και των ταλέντων της».

Στις 6 Απριλίου, στις 7 μ.μ. τρεις από τους τέσσερις καλλιτέχνες θα είναι διαθέσιμοι για ιδιωτική περιήγηση (ο Ρένος Λαβίθης θα απουσιάζει για λόγους υγείας).

Οι καλλιτέχνες

Ρένος Λαβίθης*: «Οι γαλανοί ουρανοί και η θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, οι βάρκες και οι σκηνές θαλάσσιων ακτών, αποτελούν συνεχή ερεθίσματα. Εξακολουθούν να είναι οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων και η πιο διαρκής έμπνευση».

 

Δέσποινα Συμεού: «Η ανθρώπινη μορφή είναι η αγαπημένη μου εικόνα, αλλά ενδιαφέροντα και ενίοτε εκκεντρικά στοιχεία βρίσκουν την έκφρασή τους μέσα από το στιλ της δουλειάς μου, είτε σε αντιπροσωπευτική είτε σε αφηρημένη μορφή».

Άντρια Τυριμού:«Η ζωγραφική μου καταπιάνεται με το φαινόμενο του τεχνητού φωτός, σε συνδυασμό με το θέμα της ηλεκτρονικής αναπαραγωγής. Τα θέματά μου προέρχονται από το δικό μου φωτογραφικό υλικό, με τις εικόνες συχνά να προέρχονται από σχετικά χαμηλής ανάλυσης κινητά τηλέφωνα και κάμερες.

Ρόμπερτ Κυπριανού: «Μετά από μια καριέρα περισσότερων των 30 ετών στην πόλη του Λονδίνου αφυπηρέτησα ώστε να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στο συνδυασμό των δύο πραγμάτων που με ευχαριστούν – τη φωτογραφία και τα ταξίδια περιπέτειας. Είχα την ευκαιρία να απαθανατίσω με την κάμερά μου θαυμαστούς τόπους και να συναντήσω ανθρώπους που η ζωή τους συχνά είναι χαραγμένη στο πρόσωπό τους». 

* Λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας ο Ρένος Λαβίθης δεn θα μπορέσει να παραστεί στην έκθεση, ωστόσο τα έργα του θα είναι εκεί με την ευγενική άδεια της οικογένειάς του).


Πού: 
Μουσείο Τέχνης & Γκαλερί Zmart του Μιχαλάκη και της Λουκίας Ζαμπέλα, λεωφόρος Μακαρίου Γ΄ 27, Καϊμακλί, Λευκωσία).

Διάρκεια Έκθεσης: Από τις 6 έως τις 30 Απριλίου.

 

 

 

 

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Το κοινό προσκαλείται να παρακολουθήσει τη δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η μεγάλη τελετή ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ