ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όταν η ζωγραφική οδηγεί σε ανακαλύψεις και νέους προορισμούς

Ο εικαστικός Χρίστος Χρίστου θέλει να ζωγραφίζει όσο αυτό που κάνει τον ευχαριστεί

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο ζωγράφος Χρίστος Χρίστου προέρχεται από οικογένεια με συγγραφείς και ζωγράφους, οπότε τα καλλιτεχνικά ερεθίσματα του καλλιεργήθηκαν από πολύ νωρίς. Έχει ήδη στο ενεργητικό του δώδεκα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Για επτά χρόνια (1991-98) μαθήτευσε στο εργαστήρι της εικαστικού Μαρίας Αντρέου και είναι επηρεασμένος από τους εικαστικούς Glyn Hughes και Χριστόφορο Σάββα.

Η ζωγραφική του Χρίστου Χρίστου μπορεί να χαρακτηριστεί ως αφηρημένος εξπρεσιονισμός (Abstract Expressionism), άλλωστε αυτή η εξπρεσιονιστική οπτική για τον κόσμο που μας περιβάλλει είναι συνεχώς παρούσα στα έργα του. Έχει σημασία να δει κάποιος από πού πηγάζουν τα έργα του και όπως λέει ο ίδιος «τα έργα μου πηγάζουν από το υποσυνείδητο, αρχίζουν και τελειώνουν σχεδόν σαν από μόνα τους, οδηγώντας με σε ένα απρογραμμάτιστο ταξίδι που οδηγεί σε ανακαλύψεις και νέους προορισμούς». Ποια είναι όμως εκείνα τα ερεθίσματα που «οπλίζουν» το χέρι του καλλιτέχνη και του επιτρέπουν να ταξιδεύει; Ο Χρίστος Χρίστου λέει πως είναι ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων. Ζωγραφίζει για να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο, να παρουσιάσει με ένα άλλο τρόπο, τις σκέψεις του. Μπορούμε να πούμε ότι επηρεάζεται από τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικοοικονομικές συνθήκες, ίσως ναι, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι, αν γίνεται κάτι τέτοιο, αυτό συμβαίνει σχεδόν στο υποσυνείδητο.

Χρησιμοποιεί κυρίως σπάτουλα και όχι πινέλο για να δημιουργήσει και στα έργα του προσπαθεί να δίνει την αισιόδοξη πλευρά, είναι έργα με δυναμισμό, ελευθερία. Ο θεατής προσλαμβάνει αυτή την ελευθερία που του χαρίζει το κάθε έργο του Χρίστου Χρίστου και μπορεί να τα ερμηνεύσει όπως θέλει, βάσει των δικών του εμπειριών και βιωμάτων. Τι είναι όμως για τον Χρίστου η ζωγραφική; Ο ίδιος απαντά λιτά και ρεαλιστικά «Είναι μόνο ένας τρόπος έκφρασης, ο δικός μου τρόπος έκφρασης», δεν θέτει όρια στο τι μπορεί να κάνει, αλλά θέλει να το κάνει όσο τον ευχαριστεί. Τίποτε πέρα από αυτό και τίποτε λιγότερο από αυτό.

Πλήροφορίες:
Τα εγκαίνια της έκθεσης του Χρίστου Χρίστου θα γίνουν την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στις 7:00 μ.μ. στο Meres Multifunctional Space. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Οκτωβρίου. Meres Multifunctional Space, Πενταδακτύλου 33, Λευκωσία. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 22349595.

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Το κοινό προσκαλείται να παρακολουθήσει τη δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η μεγάλη τελετή ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X