ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια «Μυθολογίες μιας Αρχής»

Οκτώ μεγάλοι δημιούργησαν μία ατμόσφαιρα μυσταγωγίας μεταξύ φωτός και σκότους

Newsroom K

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η χθεσινή εκδήλωση για τα εγκαίνια της πρώτης Έκθεσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Μυθολογίες μιας Αρχής», μόλις λίγες μέρες πριν από την επίσημη ανάληψη του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Ο οργανισμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017, τιμώντας έμπρακτα τους μεγάλους δημιουργούς από τη λεγόμενη Δεύτερη Γενιά της Κύπρου, εγκαινίασε την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, την έκθεση Μυθολογίες μιας Αρχής σε στην Γκαλερί «Εν Πλώ».

Μέσα από την επιλογή έργων από οκτώ μεγάλους δημιουργούς της λεγόμενης Δεύτερης Γενιάς της Κύπρου αλλά και την αναδιαμόρφωσή του χώρου η επιμελήτρια Δρ.Εσπερία Ηλιάδου-Suppiej, δημιούργησε με τα έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, ένα δεύτερο σκηνογραφικό χώρο, του οποίου η δομή εμπνέεται από την στοά του Ιερού της Αφροδίτης στην Πάφο, δημιουργώντας έτσι μία ατμόσφαιρα μυσταγωγίας μεταξύ φωτός και σκότους.


Αφομοίωσε τον τόπο της η 2η Γενιά
Οι καλλιτέχνες, Στας Παράσχος, Κώστας Οικονόμου, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Γιώργος Κοτσώνης, Χρίστος Χρίστου και Χρίστος Φουκαράς, επηρέασαν και εμπλούτισαν όχι μόνο την εικαστική δημιουργία της Κύπρου αλλά κατάφεραν μέσα από την μακρά δημιουργική πορεία τους, να αφομοιώσουν στοιχεία από τον τόπο τους αλλά και επιρροές από τον έξω κόσμο αφήνοντας μια γερή παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις κατοπινές γενιές.

Τα οκτώ μεγάλων διαστάσεων έργα, τοποθετήθηκαν σε μεγάλα τοιχία, περιβαλλόμενα από μεγάλους καθρέφτες. Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης, τα έργα και οι καθρέφτες έχουν στηθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να δημιουργούν μια γέφυρα συνάντησης και συνομιλίας μεταξύ έργων και θεατών αλλά και καλλιτεχνών με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Στόχος άλλωστε είναι να αποκτήσει ο κάθε επισκέπτης το ρόλο συμμετέχοντα σε μία βιωματική ιεροτελεστία εμπειρικής αναζήτησης και αναγνώρισης του πλούτου της καλλιτεχνικής δημιουργίας που γέννησε η Πάφεια γη, μέσα από τα ειδικά επιλεγμένα από την επιμελήτρια έργα.Προάγγελος μιας μεγάλης γιορτής
Ο πρόεδρος του Οργανισμού δρ Χρίστος Πατσαλίδης, ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που χάραξαν με τα έργα τους την Ιστορία της Τέχνης του νησιού, αναφέροντας πως μέσα από τη δική τους δράση αποτελούν τους πρωτεργάτες στην έννοια της Πολιτιστικής Παραγωγής. Όπως πρόσθεσε, η επιλογή της έκθεσης δεν είναι καθόλου τυχαία αφού αποτελεί όχι μόνο τον προάγγελο της μεγάλης γιορτής, που θα ακολουθήσει, αλλά ταυτόχρονα τη γέφυρα μεταξύ της Παραγωγής Πολιτισμού των σημαντικών αυτών καλλιτεχνών με αυτά που στοχεύει να αναδιαμορφώσει ο Οργανισμός παίρνοντας το χρίσμα του θεσμού που τοποθετεί την Πάφο και κατ επέκταση την Κύπρο στο Πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης.


Στην Γκαλερί «Εν Πλω»
Η αίθουσα «Εν Πλω» εγκαινιάστηκε επίσης χθες έχοντας ουσιαστικά αποκατασταθεί και επανενταχθεί στην Πολιτιστική ζωή της Πάφου, ως χώρος υποδοχής εκθέσεων και άλλων δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017.

Πληροφορίες: Η έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ωρες λειτουργίας 10:00-13:00 και 16:00-19.00 με ελεύθερη είσοδο, στην Γκαλερί «Εν πλω» στην Πάφο.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

«Δ.Δ.Ο. ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ Οι Τουρκοκύπριοι αντιλαμβάνονται ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α, Μ.Α.  |  19:38

Ένας διεκπεραιωτής υπουργός

«Ακριβως οπως τα λες!»
Αγγελα  |  14:41

Ο Σίσι δεν θα παραλάβει το αιγυπτιακό αγγείο

«Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον κον Αλ Σίσι. Μας έβγαλε από το αδιέξοδο των ανόητων συμπεριφορών των δικών μας ...»
Ai Em  |  12:20

Πρέσβειρα Αιγύπτου: Νέα ώθηση για διμερείς σχέσεις η επίσκεψη Σίσι

«Chair of the EP Subcommittee on Human Rights, Pier Antonio Panzeri (S&D, IT) during the EP plenary debate ...»
Doros Polykarpou  |  14:24

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Η επιμελήτρια της έκθεσης Έλενα Πογιατζή-Ρίχτερ τοποθετεί το πορτραίτο της Αικατερίνης Κορνάρο που παρουσιάζεται στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

Στο φως μια βασίλισσα

Είναι το πορτραίτο στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας χαμένο έργο του Τιτσιανού;
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ