ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:38
 

Έκθεση «Metaphor» των φοιτητών Καλών Τεχνών

Αφηρημένες και άυλες έννοιες στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας

Newsroom K

Το Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας (Σύλλογος Επαγγελματιών Εικαστικών Καλλιτεχνών) φιλοξενεί την έκθεση Metaphor των τεταρτοετών φοιτητών του προγράμματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η έκθεση έχει διαμορφωθεί μέσα από μια σειρά ασκήσεων συνεργασίας που ενέπνευσαν το θέμα της μεταφοράς.

Η λέξη “metaphor” προέρχεται από την Ελληνική λέξη “μεταφορά” όπου η πρόθεση μετά- σημαίνει ‘πέρα’ και το ουσιαστικό -φόρος σημαίνει ‘φορέας’. Έτσι, η μεταφορά μπορεί να κατανοηθεί ως ‘μεταβίβαση’- η φυσική πράξη μετακίνησης κάποιου αντικειμένου ή ανθρώπου σε άλλο τόπο.

Μπορούμε να νοήσουμε τη μεταφορά και ως ένα σχήμα λόγου που δημιουργεί «μία αλλαγή όταν οι ιδιότητες που συνήθως αποδίδονται σε μια οντότητα μεταφέρονται σε κάποια άλλη». (1) Όπως αναφέρει η φράση «οι σκέψεις είναι ο σπόρος της δημιουργίας», οι γλωσσικές μεταφορές μας προκαλούν νοητικές εικόνες, «διαμορφώνοντας μια σκηνή μπροστά στα μάτια μας», όπως παρατηρεί ο Αριστοτέλης στο Ρητορική.

Η έκθεση χαρακτηρίζεται από μια διαδικασία σκέψης ως προς το αν οι γλωσσικές μεταφορές μας επιτρέπουν να σπάσουμε τους φραγμούς της συμβατικής γλώσσας, τότε και οι οπτικές μεταφορές μπορούν να εκφράσουν ιδέες μέσα από το πάντρεμα οπτικών στοιχείων - μια “εκτέλεση του κυριολεκτικού περιεχομένου”. (2) Αφηρημένες και άυλες έννοιες όπως ο χρόνος, η αντίληψη, η μνήμη και η ταυτότητα διερευνώνται μέσα από εικαστικές μορφές.

Θεωρώντας ότι η μεταφορά είναι στενά συνδεδεμένη με την αντίληψη και την ανάγκη μας να κατανοήσουμε και να συζητήσουμε εννοιολογικά, θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε ότι η μεταφορά προϋπάρχει και δημιουργείται κατά κύριο λόγο μέσα από τη νόηση (σκέψη) και όχι μέσα από τη γλώσσα.

Στην έκθεση ποικίλες ανησυχίες και αντιλήψεις των φοιτητών ως προς την έννοια της λέξης, αντανακλώνται μέσα από τις διάφορες προσεγγίσεις που παρουσιάζονται. Διαφορετικά μέσα χρησιμοποιούνται - ζωγραφικά, βίντεο, φωτογραφικά και εγκατάστασης για να συνθέσουν ένα διάλογο ανάμεσα από την εικαστική πρακτική και τη διαδικασία διατύπωσης της γλώσσας σε σχέση με την σκέψη ως κάτι που όλο και μας ξεγλιστράει.

Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, Σύλλογος Επαγγελματιών Εικαστικών Καλλιτεχνών | Νέχρου 2, Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας

Ελένη Χανδριώτου, Έλενα Χριστοδουλίδου, Παναγιώτης Χριστοφίδης, Κωνσταντίνος Γεωργίου, Κλώντια Πασχαλίδου, Ράφυ Προκοπίου, Μαρία Στυλιανού, Μαρίνα Τουφεξή , Πολύμνια Τσιντή, Μαρία Ξιναρή, Μαρία Ζιντίλη

(1) Feinstein,H.(1982),“Meaning and Visual Metaphor”,Studies in Art Education,Vol. 23, No. 3, σελ. 45-55

(2) Goldberg, R. (1979), Performance Art: From Futurism to the Present, World of Art. Σελ. 121

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αρχιεπίσκοπος: Οι εκπαιδευτικοί να αφήσουν τους εγωισμούς

«Ο… ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Όντως αναγνωρίζω τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου στον αγώνα για την απελευθέρωση ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:22

ΑΚΕΛ: Άστοχη η ενέργεια Ακιντζί να εγείρει θέμα UNFICYP

«Πατρετο χαπαρι κυριοι του ακελ οτι ο ακκιντζη ειναι χειροτερος απο τον ντεκταζ και τον ερογλου και σταματατε ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  17:17

Κι άλλο παιδάκι με εξανθήματα σε παραλία

«Δεν ειναι αναγκη τον ψυλο να τον κανου με καμηλο! Αυτα τα εξανθηματα οφειλονται σε αλλεργιες!!!»
Ντομπρος Κελαηδης  |  17:13

#PoliticsBlog Οι κολωτούμπες, ο Χαμπιαούρης και ποιους έχει στο χέρι η Χρυσταλλού

«Από ότι φαίνεται στην Κύπρο, εδώ και μερικές δεκαετίες, ευδοκιμούν οι προστάτες (με άλλα λόγια πατρώνοι) ...»
πανασιανός  |  14:45

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Όλα τα έργα συνοδεύονται πάντοτε με πιστοποιητικά γνησιότητας.

Art Deal by Kapatays

Για 10η συνεχή χρονιά οι λάτρεις της τέχνης και όχι μόνο, θα έχουνε και πάλι την ευκαιρία για μόνο τρεις ημέρες να επενδύσουν ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ