ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ο Μάριος Πράσινος και οι εικόνες του βυθού»

Η έκθεση του σπουδαίου Ελληνα καλλιτέχνη της διασποράς θα παρουσιάζεται στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή φιλοξενεί από τη Δευτέρα 15 Απριλίου μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, με έργα του χαράκτη και ζωγράφου Μάριου Πράσινου, έργα τα οποία ανήκουν στη συλλογή του Γιώργου Κωστόπουλου, σε επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνου Στεφανίδη. Η έκθεση έχει τίτλο «Ο Μάριος Πράσινος και οι εικόνες του βυθού» και στους φιλόξενους χώρους του μουσείου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει ζωγραφικά έργα, μεταξοτυπίες, λιθογραφίες, χαλκογραφίες, ταπισερί, αφίσες και μια επιλογή από σπάνια και πολύτιμα βιβλία – objets d’art. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται στην Κύπρο συνολικά το χαρακτικό έργο του Μάριου Πράσινου. 

Τα εγκαίνια έγιναν τη Δευτέρα 15 Απριλίου από την υφυπουργό Πολιτισμού δρα Βασιλική Κασσιανίδου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης, ο επιμελητής της έκθεσης Μάνος Στεφανίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο συλλέκτης Γιώργος Κωστόπουλος.

Από τα έργα του Πράσινου που εκτίθενται στο Μουσείο φαίνεται έκδηλα ο πρωτοποριακός καλλιτεχνικός του δρόμος, τον οποίο ακολούθησε καθ’ όλη τη διάρκεια της πλούσιας διαδρομής του. 

Ο Μάριος Πράσινος είναι ένας καλλιτέχνης της ελληνικής διασποράς, ο οποίος, μετά τη μετοίκηση της οικογένειάς του από την Κωνσταντινούπολη στη Γαλλία, στη Nanterre, είχε την τύχη να ζήσει και να δημιουργήσει σε ένα υψηλό καλλιτεχνικό περιβάλλον. Εμπνέεται από το περιβάλλον γύρω του, από τα δικά του βιώματα, και φυσικά από τους καλλιτεχνικούς κύκλους, όπως από τους θεμελιωτές του Υπερρεαλισμού. Σταδιακά, η ζωγραφική του, όπως διαβάζουμε στον καλαίσθητο κατάλογο της έκθεσης, μετά από μία υπερρεαλίζουσα περίοδο, αποκτά προσωπικό ύφος μέσα από μία αφαιρετική γλώσσα και με φόρμες έντονα σχηματοποιημένες, οι οποίες εκφράζουν ένα υποβόσκον δράμα. Όσον αφορά τη χαρακτική του παραγωγή, αυτή, μετά τον πόλεμο, σε άμεση σχέση με την εικονογράφηση κλασικών κειμένων, απογειώνεται.

Ο Μάριος Πράσινος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1916, πατέρας του ήταν ο Λύσανδρος, πρώτος δάσκαλος του ζωγράφου και σκηνογράφου Γιώργου Βακαλό. Το 1922 η οικογένεια του Μάριου Πράσινου εγκαταλείπει την Κωνσταντινούπολη και εγκαθίσταται στη Nanterre της Γαλλίας. Αρχίζει να εκθέτει το 1938, εντός και εκτός της Γαλλίας και από την περίοδο 1942-1950 σε συνεργασία με τις εκδόσεις N. R. F. εικονογραφεί κείμενα των Κενό, Σαρτρ, Απολινέρ, Ρεμπό και Πόε.

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο περιθώριο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις, ξεκινώντας με τριήμερο εργαστήρι χαρακτικής. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 17 μέχρι την Παρασκευή 19 Απριλίου και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και σε όσους θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους στις τεχνικές της χαρακτικής. Το εργαστήρι θα περιλαμβάνει κατασκευή χειροποίητου χαρτιού, εκτύπωση έγχρωμου ex libris με τη μέθοδο του χαμένου υλικού, κολλαγραφία και χαρακτική με την τεχνική “Etching Lino”. Το εργαστήρι χαρακτικής θα πραγματοποιήσουν οι χαράκτες Φρίξος Παπαντωνίου, Στέλιος Στυλιανού και Ελένη Παναγίδου. Το εργαστήρι κατασκευής χειροποίητου χαρτιού η Μαριάνα Παρίση.

 

Πληροφορίες

Διάρκεια Έκθεσης: 15 Απριλίου - 28 Δεκεμβρίου 2024.

Ωράριο και μέρες λειτουργίας Μουσείου: Τρίτη - Σάββατο 10:00 - 13:00 / 18:00 - 21:00

Επικοινωνία: 22 496930, info@printmaking.cy / www.printmaking.cy

Είσοδος ελεύθερη

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ