ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για συναυλία στη Σκουριώτισσα

Ο χώρος διεξαγωγής των συναυλιών έχει διαμορφωθεί με χωρητικότητα 4.000 θεατών

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το μεταλλείο Σκουριώτισσας της Ηellenic Copper Mines Ltd με πρωτοβουλία του διευθυντή της κ. Κωνσταντίνου Ξυδά δημιούργησε σε δικούς του χώρους ένα υπαίθριο ειδυλλιακό συναυλιακό χώρο όπου φιλοξενούνται κορυφαίοι καλλιτέχνες από τον ελληνικό και μουσικό χώρο.

Το Σάββατο 5 Ιουλίου, ένας ακόμη μεγάλος Έλληνας τροβαδούρος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, θα βρεθεί εκεί για μία μουσική παράσταση αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι με την ευκαιρία συμπλήρωσης 20 χρόνων από τον θάνατό του. Με την παράσταση αυτή συμπληρώνεται ο κύκλος παρουσίασης στη Σκουριώτισσα του έργου των τριών μεγάλων σύγχρονων συνθετών της Ελλάδας, με το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη το 2011, τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου το 2012 και φέτος, του Μάνου Χατζιδάκι. Πέρυσι, η Σκουριώτισσα σε μία εξαιρετική παράσταση παρουσίασε την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής διαχρονικά, ξεκινώντας από τη βυζαντινή μουσική με τη χορωδία «Ιωάννης Δαμασκηνός», συνεχίζοντας με παραδοσιακά τραγούδια όλου του ελληνικού χώρου με το σχήμα Μεράκ, με μεσαιωνικά κυπριακά τραγούδια με τον Κώστα Χατζηχριστοδούλου, με καντάδες από το φωνητικό σύνολο «Διάσταση», καταλήγοντας στο κύριο μέρος τα ρεμπέτικα τραγούδια με τον Μπάμπη Τσέρτο και τη Γλυκερία.

Φέτος, ο Διονύσης Σαββόπουλος θα τιμήσει τη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι με τη συνοδεία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων, το φωνητικό σύνολο και την παιδική χορωδία της «Διάστασης». Ο διευθυντής του αρχαιότερου μεταλλείου χαλκού στον κόσμο που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία αλλά και εμπνευστής της διεξαγωγής των συναυλιών κ. Κωνσταντίνος Ξυδάς μίλησε στην «Κ» για την πολιτιστική δράση των τελευταίων πέντε ετών, τη συμβολή στην αναζωογόνηση της περιοχής και των γύρω κοινοτήτων αλλά και την ευρύτερη λειτουργία και δράση του μεταλλείου Σκουριώτισσας.
Πολιτιστική αποκέντρωση

Το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι «ποιοτικές» πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και τα χρήματα για την υλοποίησή τους πραγματοποιούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας ήταν η αφορμή που οδήγησε στην υλοποίηση της ιδέας της διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας, όπως εξήγησε στην «Κ» ο κ. Ξυδάς. «Παρατηρούσα ότι ήταν άδικο για την ύπαιθρο, την οποία γνωρίζω λόγω της δουλειάς μου να μην έρχεται σε επαφή με υψηλού επιπέδου πολιτιστικά δρώμενα τα οποία λαμβάνουν χώρα μόνο στις πόλεις και τις περισσότερες φορές σε χώρους που είναι άσχετοι με την κουλτούρα, την ιστορία και την παράδοση.

Αυτό το γεγονός προκάλεσε την πολιτιστική εγκατάλειψη της υπαίθρου, που αλώθηκε σταδιακά από την υποκουλτούρα και ανήγαγε τον μιμητισμό αθλιοτήτων σε εισιτήριο κατάταξης των ανθρώπων της, προπάντων των νέων, σε συγχρόνους και μοντέρνους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι νέοι μας δεν γνωρίζουν –γιατί δεν τους δόθηκε η ευκαιρία– κορυφαίους καλλιτέχνες οποιασδήποτε τέχνης του ελληνισμού, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των ντόπιων κυπρίων». Μέσα από αυτό το πλαίσιο θεωρήθηκε υποχρέωση από πλευράς του μεταλλείου να συμβάλλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του σε αυτό τον τομέα. «Έτσι, επιλέξαμε να προσεγγίσουμε τον κόσμο με τη μουσική, γιατί αυτή έχει αμεσότητα και μπορεί να απευθυνθεί σε όλα τα ηλικιακά στρώματα», εξηγεί ο κ. Ξυδάς.

Ο χώρος των συναυλιών
Ο συναυλιακός χώρος έχει επιλεγεί σε μια ακραία τοποθεσία της Μεταλλευτικής Μίσθωσης όπου δεν διεξάγονται μεταλλευτικές εργασίες. Πρόκειται για ένα λόφο, ο οποίος διαμορφώθηκε σε δύο διαζώματα, έτσι ώστε να είναι κατάλληλος για συναυλίες χωρητικότητας 3-4 χιλιάδων καθήμενων θεατών. Ο χώρος έχει δενδροφυτευτεί και η τοποθεσία του είναι ειδυλλιακή, ιστορική και υποβλητική. Ειδυλλιακή, γιατί δεσπόζει της κοιλάδας της κάτω Σολιάς, με θέα προς βορρά μέχρι τον Ξερό, την Αίπεια και τη θάλασσα και προς νότο μέχρι, το Τρόοδος.

Ιστορική, γιατί βρίσκεται στο αρχαιότερο μεταλλείο χαλκού στον κόσμο, που συνεχίζει –ακόμη και την ώρα της παράστασης– να λειτουργεί. Και υποβλητική, γιατί έχει μπροστά του τα μεταλλευτικά έργα, ορυχεία και εργοστάσια, ιστορικά και σύγχρονα, σε μία κλίμακα πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Κύπρου. Την ημέρα της συναυλίας, αποκλείονται οι προσβάσεις στα ορυχεία και τα εργοστάσια. Η μόνη διαδρομή που παραμένει προσβάσιμη, είναι αυτή που οδηγεί από την είσοδο του μεταλλείου, στον χώρο της συναυλίας. Το θέμα της στάθμευσης των αυτοκινήτων των θεατών, είναι κρίσιμο και απασχόλησε ιδιαίτερα τους διοργανωτές. Λύθηκε όμως, με την οργάνωση κατάλληλων χώρων πριν από την είσοδο του μεταλλείου. Από εκεί, οι θεατές μεταφέρονται σε απόσταση 600 μέτρων περίπου στον χώρο της συναυλίας, με μικρά λεωφορεία. Η πρόσβαση στους χώρους στάθμευσης είναι εύκολη και γίνεται από ασφαλτοστρωμένους δρόμους, ενώ οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Μόρφου παρέχουν σημαντική βοήθεια στο έργο της διακίνησης.

 
Η Σκουριώτισσα παράγει σήμερα ετησίως 3.500-4.000 τόνους καθαρού χαλκού

H Hellenic Copper Mines Ltd, ιδρύθηκε το 1994, και ανέλαβε την ανάπτυξη των μεταλλείων Σκουριώτισσας. Ως αποτέλεσμα σοβαρής έρευνας η εταιρεία, που έχει κυπριακή στελέχωση, διεύθυνση και ιδιοκτησία, εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Ευρώπη την καινοτόμο τεχνολογία της υδρομεταλλουργίας, που είναι η περιβαλλοντικά φιλικότερη τεχνολογία επεξεργασίας μεταλλευμάτων χαλκού που υπάρχει σήμερα. Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται με τη δημιουργία μονάδων εκλεκτικής εξόρυξης, προετοιμασίας του μεταλλεύματος, εκχύλισης, solvent extraction και ηλεκτρόλυσης. Η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει συγκριτικά μειονεκτήματα κατά τη λειτουργία της όπως την πολύ χαμηλή περιεκτικότητα των μεταλλευμάτων της Κύπρου που απέμειναν μετά από αιώνες μεταλλευτικής παραγωγής και άλλα «κυπριακού τύπου» μειονεκτήματα, όπως το μικρό μέγεθος των μονάδων σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα, τα ψηλά μοναδιαία κόστη, την έλλειψη ερευνητικών κέντρων κ.λπ.

Η εταιρεία όμως αντιστάθμισε τα μειονεκτήματα αυτά, όπως και την επίπτωση στις αυξομειώσεις στις τιμές πώλησης του προϊόντος της, με την αφοσίωση και αξιοσύνη του προσωπικού της και την υψηλή τεχνολογία και παραγωγικότητά της. Παράγει καθόδους καθαρού μεταλλικού χαλκού, που είναι προϊόν μεγάλης προστιθέμενης αξίας, η δε ποιότητα, η καθαρότητά του, κατατάσσεται μεταξύ των ψηλότερων παγκοσμίως. Η Hellenic Copper Mines Ltd είναι καθαρά εξαγωγική και έχοντας πραγματοποιήσει εξαγωγές πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των πρώτων εξαγωγικών βιομηχανιών της Κύπρου συνεχίζοντας τα προγράμματα έρευνας, δημιουργώντας καινοτόμες γνώσεις και μεθόδους και γι’ αυτό χαίρει διεθνούς εκτίμησης και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία. Από τα μεταλλεία της η εταιρεία εξορύσσει 3 με 5 εκατομμύρια τόνους μεταλλευμάτων και υπερκειμένων στείρων (υλικό που εξορύσσεται πριν από το μετάλλευμα) ετησίως από τους οποίους παράγονται 3.500-4.000 χιλιάδες τόνοι καθαρού χαλκού. Εργοδοτεί περίπου 100 υπαλλήλους και συνεργάζεται καθημερινά με άλλους τόσους περίπου. «Ως επιχείρηση, αλλά και ως πολιτιστικός φορέας, η Hellenic Copper Mines Ltd είναι ένα ζωντανό κύτταρο που συμβάλλει όχι μόνο στην ανάπτυξη της περιοχής δραστηριοποίησής της, αλλά και όλης της Κύπρου», τονίζει ο κ. Ξυδάς.

Στήριγμα ο κόσμος της περιοχής
Αν και η προσέλευση στις εκδηλώσεις είναι μεγάλη και αυξάνεται κάθε χρόνο με επισκέπτες από ολόκληρη την Κύπρο, εντούτοις το κοινό της Σολιάς, της περιοχής που εντάσσεται το μεταλλείο, είναι εκείνο που ανέδειξε, αγκαλιάζοντας και στηρίζοντας από την πρώτη στιγμή την εκδήλωση. Ο κ. Ξυδάς αναφέρει πως η Hellenic Copper Mines  είναι περήφανη, γιατί με τη στήριξη και τη συμβολή του κόσμου της περιοχής, πραγματοποιείται μια ποιοτική, πολιτιστική εκδήλωση παγκύπριας εμβέλειας.

Οι συναυλίες υλοποιούνται σε συνεργασία με τις κοινότητες που περιβάλλουν το μεταλλείο, τις τρεις ακριτικές Κατύδατα, Λινού και Φλάσου και τις τέσσερεις προσφυγικές Πέτρα, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Νικόλαος και Καλό Χωριό. «Η συμμετοχή ακριτικών κοινοτήτων που προσφυγοποιήθηκαν εντάσσεται μέσα στην προσπάθεια επιβίωσης και διατήρησης την μνήμης των κατεχομένων» σημειώνει ο κ. Ξυδάς. Η επιλογή των καλλιτεχνών, γίνεται από το ίδιο το μεταλλείο, αλλά η πρόσκληση, η καλλιτεχνική διεύθυνση, η οργάνωση και προετοιμασία καθώς και η τεχνική υποδομή της παράστασης γίνονται από τις παραγωγές «Παπαδόπουλος και Σχοινής», «που διακρίνονται για το υψηλό επαγγελματικό τους επίπεδο και την εκτίμησή τους στην προσπάθειά μας» τονίζει ο διευθυντής του μεταλλείου. Όλα τα άλλα ζητήματα της εκδήλωσης τα αναλαμβάνει το προσωπικό του μεταλλείου, που προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά και με ενθουσιασμό κάθε χρόνο.

Info
Ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσιάζει τη συναυλία με τίτλο «Μάνος Χατζιδάκις Τώρα», στο μεταλλείο Σκουριώτισσας το Σάββατο 5 Ιουλίου στις 8:30 μ.μ. Πληρ. 22583500/25878744.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση