ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:59
 

Δημήτρη Λάγιου Ρωγμές στο Κάστρο της Λάρνακας

Οι παραστάσεις για τον Λάγιο υπενθυμίζουν τη συμβολή του στην Τέχνη του τόπου μας

Newsroom K

Με μια κατανυχτική παράσταση στο Κάστρο της Λάρνακας ολοκληρώνεται το θερινό αφιέρωμα στη μνήμη του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου, με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατό του. Ο Λάγιος είχε μια ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο, η οποία προέκυψε από τη συνεργασία του με τον Πολιτιστικό Όμιλο «Διάσταση» της Λεμεσού, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να γεννηθούν δίσκοι και τραγούδια όπως «Των Αθανάτων» και το «Καρτερούμεν». Κι όπως τα χρόνια περνούν κι ο χρόνος σβήνει χνάρια κι αναμνήσεις, μόνο η μουσική και γενικά η Τέχνη μπορεί να συντηρεί μορφές εμβληματικές όπως ήταν κι αυτή του Λάγιου. Οι παραστάσεις για τον Λάγιο έχουν ως στόχο να υπενθυμίσουν τη συμβολή του στην Τέχνη του τόπου μας, σε αυτούς που τον έζησαν και τον γνώρισαν αλλά και να τον συστήσουν στους νεότερους που ίσως ποτέ δεν άκουσαν γι’ αυτόν.

Αλήθεια πόσοι γνωρίζουν ότι τον Λάγιο επέλεξε ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης για να μελοποιήσει ένα από τα σπουδαιότερα του ποιήματα, το: «Ο ήλιος ο ηλιάτορας»; Και πόσοι ξέρουν τη σχέση του Λάγιου με την Κύπρο που ύμνησε και τίμησε με την παρουσία και την τέχνη του; Είναι γι’ αυτό που ο Πολιτιστικός όμιλος Διάσταση, με αφορμή τη συμπλήρωση25 χρόνων από το θάνατο του Λάγιου οργάνωσε για φέτος μια σειρά παραστάσεων, ο θερινός κύκλος των οποίων ολοκληρώνεται με την παράσταση «Ρωγμές», στο Κάστρο της Λάρνακας με την οποία και κατεβάζει αυλαία το Φεστιβάλ Λάρνακας 2016.

Ρωγμές
Η παράσταση «Ρωγμές», όπως λέει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος που έγραψε τα κείμενα και την ποίηση γι’ αυτή, «προέκυψε μέσα από την ανάγκη μας να συναντηθούμε επί σκηνής με τον Λάγιο και να επιβεβαιώσουμε ο ένας στον άλλο και στους εαυτούς μας, ότι δεν ξεχνάμε το φίλο μας, που άφησε στις ζωές και στον τόπο μας, υπέροχες μουσικές, πολύτιμες στιγμές και αγαθές μνήμες. Έτσι με τον πρόεδρο της «Διάστασης» και φίλο Μάριο Παπαδόπουλο, τον άνθρωπο που έζησε τον Δημήτρη όσο λίγοι, αποφασίστηκε να δανειστούμε τον τίτλο «Ρωγμές» από το ομώνυμο έργο του Λάγιου, και μουσικά θέματα από αυτή, συν ποίηση και τραγούδια, μελοποιημένα από τον Βάσο Αργυρίδη, από τις «Αγιογραφίες», που είναι μια δική μου ποιητική συλλογή εις μνήμη Λάγιου και να παρουσιάσουμε στον κόσμο μία παράσταση. Μια παράσταση λιτή κι απέριττη, όπως νομίζω θα ήθελε ο Λάγιος, μέσα στην οποία θα ενυπάρχει το κοινό με τους χορωδούς και το χορευτικό σύνολο της «Διάστασης».

Στην παράσταση θα τραγουδήσουν η Υακίνθη Λάγιου, ο Στέφανος Γεωργιάδης, η Κατερίνα Παράσχου και το Φωνητικό Σύνολο της Διάστασης, ενώ με άξονα μουσικά θέματα του Λάγιου το Χορευτικό Σύνολο της Διάστασης «δένει» την όλη παράσταση μαγικά. Η μουσική διεύθυνση και οι ενορχηστρώσεις είναι του συνθέτη Βάσου Αργυρίδη, η διεύθυνση του Φωνητικού Συνόλου είναι της Ανδριάνας Σεργίδου, αφηγητής ο Μάριος Παπαδόπουλος και απαγγελίες ο Ανδρέας Παράσχος.

Πότε/πού: Κυριακή 31 Ιουλίου, έναρξη 9:00 μ.μ. Φεστιβάλ Λάρνακας, Κάστρο-Λάρνακας..

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Madonna: Η αμφιλεγόμενη εμφάνιση και τα φάλτσα της «βασίλισσας» στη Eurovision

«Ας είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε αυτή την `καλλιτέχνηδα`!!!»
ΑΚΑ  |  09:01

Κυπριανού: Κομματάρχης της χειρότερης εκδοχής ο Πρόεδρος

«Άντρο μου, κάποτε, κάποτε, βλέπε και τη φάτσα σου στον καθρέφτη και βλέπε τι ξεστομίζεις! Τελικά έγινες ...»
ΑΚΑ  |  08:52

Ο γ.γ ΑΚΕΛ ξέρει καλά την πορεία στον κατήφορο, λέει ο Προδρόμου

«Θερμά συγχαρητήρια κέριε Σαβεριάδη!.»
CGA  |  08:25

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Ενώ οι ...ΑΚΕΣ είναι γυρισμένοι!!!! Τι να περιμένει να ακούσει κάποιος από ένα .....ΑΚΑ»
Christos A.  |  08:17

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

Η έκδοση θα περιλαμβάνει χειρόγραφα του διάσημου μουσικού, φωτογραφίες από την προσωπική του συλλογή, λευκώματα με σημειώσεις και στίχους τραγουδιών.

Ο Πρινς για τον Πρινς

Ο εκδοτικός οίκος Random House ανακοίνωσε ότι η αυτοβιογραφία του, με τίτλο «The Beautiful Ones», θα κυκλοφορήσει στις 29 ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ
X