ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Windcraft Music Fest 3: Τα Κατύδατα φιλοξενούν τζαζ και παράδοση

Στα χνάρια παλιών ακουσμάτων που συνομιλούν με ήχους κοσμοπολίτικους

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Αυτή είναι η τρίτη χρονιά που στα Κατύδατα φιλοξενούνται μουσικές του κόσμου, με βάση τα πνευστά, που στην Κύπρο το συγκεκριμένο είδος οργάνου δεν είναι αρκετά γνωστό. Αυτός είναι και ο σκοπός της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Windscraft Loud, που προσπαθεί να αναδείξει την κουλτούρα των πνευστών. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, διοργανώνει το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο, 12-13 Αυγούστου το Φεστιβάλ Windcraft Music Fest 3, με τη συμμετοχή πολλών και αξιόλογων μουσικών, αλλά και ορχηστικών σχημάτων. Προσπάθεια του Φεστιβάλ, όπως μας είπε η Έλλη Μιχαηλίδου, εκ των διοργανωτών, είναι να προσφέρει στους επισκέπτες διαφορετικές μουσικές διαδρομές, με βάση τα πνευστά και αυτοί οι ήχοι να ταξιδέψουν μέσα από τους γραφικούς δρόμους του χωριού.

Καταξιωμένοι μουσικοί θα οδηγήσουν τον κόσμο σε νέες μουσικές εξερευνήσεις και θα προσπαθήσουν να τον μαγέψουν με ήχους πνευστών. Οι Βalkan και αφρικανικές διαδρομές θα διαγραφούν με τα σαξόφωνα του Θοδωρή Ρέλλου (Mode Plagal) και του Zakari Frantz (Souljazz Orchestra). Οι τρομπέτες και τα κλαρίνα θα δημιουργήσουν ένα ψηφιδωτό μουσικό, με τζαζ, soul και ψηφίδες κλασικής μουσικής, κρουστά θα σμίξουν με τα πνευστά, ζουρνάδες και νταούλια θα καλέσουν σχεδόν διονυσιακά για κυκλωτικούς χορούς.

Στο Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος σχήματα και συνεργασίες από Κύπρο, Ελλάδα και Καναδά, με όλους να έχουν στον πυρήνα τους τα πνευστά. Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του Φεστιβάλ είναι το σμίξιμο διαφορετικών παραδόσεων και η δημιουργία fusion ήχων. Την πρώτη μέρα (12/8) θα παρουσιαστούν οι Mythic Journey Quartet – το καινούριο πρότζεκτ του Καναδού σαξοφωνίστα των θρυλικών Souljazz Orchestra, Zakari Frantz και των εξ Ελλάδος Don Σταυρινού, Στάθη Διαμαντίδη και Γιάννη Δεσποτάκη. Οι συνθέσεις τους βασίζονται στην afrospiritual μουσική. Στη συνέχεια, το Original Quartet (Μάριος Χαραλάμπους, Κυριάκος Κέστας, Αντρέας Παντελή, Αντρέας Κόμπος) θα παίξει αυθεντικά κομμάτια με επιρροές από όλο το φάσμα της τζαζ. Το έθνικ πρότζεκτ των Trio NeRο (Νεκτάριος Ροδοσθένους, Χρίστος Αγαθοκλέους, Γιώργος Σάββα) θα επιχειρήσει να επαναπροσδιορίσει το παραδοσιακό νανούρισμα, δίνοντάς του ροκ διάσταση. Τη δεύτερη μέρα (13/8) θα έχει την τιμητική της η κλασική και ορχηστρική μουσική από το Clarinettini Quartet, με τους Drumble Beats να ακολουθούν, που θα ενώσουν τα τύμπανα και τα αυτοσχέδια κρουστά τους με τα πνευστά του Windcraft Band. Οι Trio Frisson με τον τρομπετίστα Ηλία Ιωάννου θα εισαγάγουν τον θεατή στον προσωπικό τους hip-soul ήχο. Το φεστιβάλ θα κλείσουν οι Mode Plagal, που θεωρούνται πρωτοπόροι της ελληνικής έθνικ μουσικής σκηνής και θα «δέσουν» το φεστιβάλ με τα Κατύδατα και τις ρίζες του μουσικού μας παρελθόντος.

Η τοπική κοινωνία είναι παρούσα
Όπως είπε η Έλλη, όλο το χωριό στηρίζει τη διοργάνωση, νιώθουν τυχεροί διότι το έχουν αγαπήσει οι κάτοικοι και το στηρίζουν με κάθε τρόπο. Γι’ αυτό άλλωστε και οι διοργανωτές γίνονται συνδιοργανωτές με το χωριό, εντάσσοντας τους κατοίκους στις δραστηριότητες του Φεστιβάλ. Την πρώτη χρονιά έγινε περίπατος στο χωριό με ηχογραφημένες ιστορίες των γηραιοτέρων, την επόμενη διοργανώθηκε έκθεση φωτογραφίας, με τους κατοίκους να δίνουν φωτογραφίες πολύ πρόθυμα. Για φέτος προγραμματίζεται παιχνίδι εξερεύνησης στο χωριό με τη συνεργασία του οργανισμού Youth for Exchange and Understanding. Προγραμματίζονται επίσης εργαστήρια με διάφορες θεματικές, που συνδυάζουν τη μάθηση με τη διασκέδαση και θα προσφέρονται δωρεάν σε μικρούς και μεγάλους, με σκοπό την ενεργή εμπλοκή του κοινού στη μουσική δράση, ενώ στον χώρο θα διαδραματίζονται παράλληλες δραστηριότητες, που θα απευθύνονται σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες κάθε ηλικίας. Ιδιαίτερη θέση στο Φεστιβάλ θα έχουν και τα πνευστά της κυπριακής παράδοσης: μία ζυγιά από ζουρνά και νταούλι θα σηματοδοτήσει την έναρξη της εκδήλωσης, ενώ παραδοσιακός οργανοπαίχτης, o Ρένος Κτώρος, θα παρουσιάσει τον τρόπο κατασκευής του πιθκιαυλιού. Ο Γερμανός ντράμερ Roger Heinrich θα καθοδηγήσει το κοινό στο παίξιμο συμβατικών αλλά και αυτοσχέδιων κρουστών. Αφρικανικά djembe, κουβάδες, κατσαρόλες, ξύλα, shakers θα τεθούν σε κίνηση δημιουργώντας συναρπαστικούς ρυθμούς. Και όλα αυτά κάτω από μία μουριά! Επίσης, ο σαξοφωνίστας των Mode Plagal Θοδωρής Ρέλλος θα εξερευνήσει τον συναρπαστικό κόσμο των μονών μέτρων της ελληνικής και βαλκανικής μουσικής, με τη συμμετοχή πνευστών και εκτελεστών άλλων οργάνων, σε πειραματική μουσική συνομιλία και ομαδικό παίξιμο στα βήματα της παράδοσης. Όλα τα εργαστήρια που οργανώνονται φέρνουν κοντά στην παράδοση, που είναι ίσως λίγο παραγκωνισμένη, νέους και παιδιά και όπως λένε και οι διοργανωτές «Με μία ταμπουτσιά, ένα πιθκιαύλι, ένα μουσικό κουτί και άλλα αυτοσχέδια όργανα, θα τρυγήσουμε σταφύλι, θα μαζέψουμε ελιές, θα θερίσουμε, θα υφάνουμε, θα γνωριστούμε μεταξύ μας».


Πότε/πού:Το Χάνι του Σταυρινού, Κατύδατα, Λευκωσία. Από Παρασκευή, 12 Αυγούστου μέχρι Σάββατο, 13 Αυγούστου, ώρα 5:00 μ.μ. - 00:00
Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ: τηλ. 22377748, www.windcraftmusicfest.com, info@windcraftmusic.com

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση