ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Μυθολογίες μιας αρχής»

Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης-Πάφος2017 παρουσιάζει μεγάλους δημιουργούς

Δελτίο Τύπου

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017, θέλοντας να τιμήσει και εμπράκτως τους μεγάλους δημιουργούς από τη λεγόμενη Δεύτερη Γενιά της Κύπρου, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της τέχνης εντός του νησιού και των οποίων το έργο έχει απόηχο στην παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία, παρουσιάζει από τις 28 Δεκεμβρίου, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, στην Γκαλερί «Εν Πλω» στην Κάτω Πάφο, την έκθεση, με τίτλο Μυθολογίες μιας Αρχής.

Η έκθεση αυτή, συμβολίζει ταυτόχρονα και τη γεφύρωση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον μέσα από το έργο των σπουδαίων αυτών δημιουργών, οι οποίοι επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν την εικαστική σκηνή ολόκληρης της Κύπρου. Ο Οργανισμός Πάφος2017 αναδεικνύει μέσα από την έκθεση Μυθολογίες μιας Αρχής το έργο των σημαντικών αυτών δημιουργών, μέσα από καθοριστικά τους έργα, τα οποία σηματοδοτούν την πορεία τους στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου αλλά και παγκοσμίως.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια έκθεση σταθμό για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017, αφού θα λάβει χώρα λίγες μόνο μέρες πριν την επίσημη ανάληψη του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και αποτελεί και τον προάγγελο της μεγάλης γιορτής, που θα ακολουθήσει, σε μια χρονιά ορόσημο για τον τόπο μας.

Οι ζωγράφοι Στας Παράσχος, Κώστας Οικονόμου, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Γιώργος Κοτσώνης, Χρίστος Χρίστου και Χρίστος Φουκαράς, μαζί με τους γλύπτες Άντη Χατζηαδάμο και Κύπρο Περδίο, επηρέασαν και εμπλούτισαν όσο λίγοι την εικαστική δημιουργία της Κύπρου. Στη μακρά δημιουργική πορεία τους, ο καθένας από τους δημιουργούς, αφομοίωσαν στοιχεία από τον τόπο και τους ανθρώπους του αλλά και επιρροές από τον έξω κόσμο και άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους σε πολλές εκφάνσεις της τέχνης, καθώς και μια γερή παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις κατοπινές γενιές.

Ο Στας Παράσχος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μόλις δυο χρόνια ήταν ο ιδρυτής του Κυπριακού Κολλεγίου Τέχνης, στην Λέμπα και πρόσφερε πάρα πολλά με την πλούσια καλλιτεχνική του δράση. Έργα του ζωγράφου, βρίσκονται σε διάφορες δημόσιες συλλογές της Βρετανίας, όπως στην Tate Gallery Λονδίνου, Leeds City Art Gallery, Arts Council Collection και University of Leeds, καθώς και στην Κύπρο, στις ΗΠΑ., στον Καναδά και στη Δανία.

Ο Κώστας Οικονόμου, με καταγωγή από την Κισσόνεργα, βρίσκεται και αυτός στο πάνθεον των αθανάτων ζωγράφων, αφού το έργο που άφησε πίσω του, είναι πραγματικά αξιοζήλευτο. Έργα του βρίσκονται στην Κρατική Πινακοθήκη Λευκωσίας, στις Πινακοθήκες Δήμου Πάφου, Δήμου Κέρκυρας, Λετονίας, Βουλγαρίας κ.ά. Γλυπτά του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (ανάγλυφο στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, Ηρώο Πεσόντων, κοινότητα Τσάδας, Πάφος).

Ο Αντρέας Χαραλαμπίδης, είναι και αυτός μια μεγάλη καλλιτεχνική φυσιογνωμία και γεννήθηκε στην Πάφο το 1939. Σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήρι του Κώστα Ηλιάδη στην Αθήνα και στο Πανεπιστήμιο Reading στην Αγγλία. Στη δεκαετία του ΄60 και μετά από μια σύντομη περίοδο παραστατικής ζωγραφικής με αδρά χαρακτηριστικά τον κέρδισε για ένα διάστημα η αφηρημένη ζωγραφική. Στην ωριμότητα του αντλεί τα θέματα του κυρίως από αρχαϊκά, βυζαντινά και λαϊκά πρότυπα, με επίκεντρο κυρίως τη γυναίκα, που τα αποδίδει με προσωπικό τρόπο, σε ζεστούς χρωματικούς τόνους και με ποιητική ονειρική διάθεση. Εξέθεσε έργα του στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως Ελλάδα, Αγγλία, Η.Π.Α., Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Γαλλία, Ινδία.

Από τους κορυφαίους ζωγράφους του τόπου μας, είναι και ο Γιώργος Κοτσώνης, ο οποίος γεννήθηκε στο Παλαιχώρι το 1940. Το 1958 πήγε στο Λονδίνο, όπου παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής στο Saint Martin’s School of Art. To 1960 πήρε υποτροφία στην Κίνα και συνέχισε τις σπουδές στο Σχέδιο και τη Ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου. Αργότερα γίνεται δεκτός στην Ανωτάτη Σχολή Καλών της Πράγας απ’ όπου μαζί με το δίπλωμα ζωγραφικής (1967) παίρνει και τον τίτλο του Ακαδημαϊκού Ζωγράφου. Την ίδια χρονιά επιστρέφει στην Κύπρο, διορίζεται καθηγητής τέχνης στην Πάφο όπου συνεχίζει να ζει και να εργάζεται. Στο ενεργητικό του έχει συμμετοχές σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Η φήμη της δουλειάς του, με σημείο αναφοράς το γυναικείο γυμνό, έχει περάσει τα σύνορα της Κύπρου και έργα του κοσμούν κρατικές και ιδιωτικές συλλογές παντού στον κόσμο.

Σημαντική καλλιτεχνική προσωπικότητα είναι και ο ζωγράφος Χρίστος Χρίστου. Γεννήθηκε στη Πάφο το 1950. Μετά τις σπουδές του στο Παρίσι (Ecole Nationale Superieure des Beaux), όπου ειδικεύτηκε στη ζωγραφική, την τοιχογραφία και τη λιθογραφία, εγκαταστάθηκε εκεί. Το έργο του με κύριο άξονα τον άνθρωπο και όντα του ζωικού βασιλείου (άλογα, πουλιά, ταύροι κ.α.), χαρακτηρίζεται από ένα ονειρικό υπερρεαλισμό που ανακαλεί με τη γλυπτικότητα των μορφών πρώιμες αναγεννησιακές τοιχογραφίες.

Από τους πιο αξιόλογους Κύπριους ζωγράφους είναι και ο Χρίστος Φουκαράς. Γεννήθηκε στην Κισσόνεργα της Πάφου το 1944. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Σούρικωφ της Μόσχας. Μετά τις σπουδές του δούλεψε στην Αθήνα μια σειρά έργων με θέμα τα γεγονότα του 1974, όπου και τα παρουσίασε, προτού εγκατασταθεί μόνιμα στη γενέτειρά του. Διδάσκει τέχνη στη μέση εκπαίδευση. Στα πρώτα του έργα συγκαταλέγονται σκηνές της αγροτικής ζωής, που ουδέποτε εγκατέλειψε, με μια απόδοση ρεαλιστική. Αργότερα προχώρησε σ’ ένα προσωπικό στιλ συνδυάζοντας τη βυζαντινή παράδοση με τη λαϊκή τέχνη. Μένει πιστός στην παραστατική ζωγραφική με διάφορες τεχνοτροπίες και χρησιμοποιεί έντονα χρώματα σε συνθέσεις που διακρίνονται για την ισορροπία τους.

Ο Γλύπτης Άντης Χατζηαδάμος (1936 - 1990), με το πλούσιο έργο του, στη σύντομη ζωή του, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, με μοναδικά έργα που αποτελούν σημεία αναφοράς. Σπούδασε στη Νότια Αφρική γραφικές τέχνες στο Durban Art College (1955 - 1957), και γλυπτική στο Πανεπιστήμιο του Pietermarzburg (1959 - 1963). Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις όπως, Νότια Αφρική, Κύπρο, Βραζιλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Αυστρία, Μπιενάλε Σάο Πάουλο, 1973, Μπιενάλε Αλεξάνδρεια, 1974. Μπιενάλε Μικρής Γλυπτικής, Βουδαπέστη, 1974, 1983. Μπιενάλε Καίρου, 1986 - Α βραβείο.

Από τους πιο αξιόλογους γλύπτες, είναι και ο Κύπρος Περδίου, ο οποίος γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1942. Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο Βερολίνο, από το 1969 μέχρι 1975. Έχει λάβει μέρος σε διάφορους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς σε εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιους χώρους, στην Πάφο, την Γεροσκήπου,την Λεμεσό, την Τριμίκλινη καθώς και την Γερμανία και στο πάρκο της Ευρώπης στην Λιθουανία. Ζει και εργάζεται στην Έμπα της Πάφου. 

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Δρ. Εσπερία Ηλιάδου-Suppiej, ακαδημαϊκός με εμπειρίες σε εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 28 Δεκεμβρίου 2016, στις 19.00. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αίθουσα «Εν Πλω», η οποία θα φιλοξενήσει την Έκθεση, έχει διαμορφωθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό και επιστρέφει ουσιαστικά με αυτή την έκθεση στην πολιτιστική ζωή της Πάφου, αφού διαμορφώνεται ως χώρος υποδοχής εκθέσεων και άλλων δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017.

Ειδικά για αυτήν την έκθεση, η επιμελήτρια δημιουργεί μέσα στην αίθουσα Εν Πλω ένα δεύτερο σκηνογραφικό χώρο, του οποίου η δομή εμπνέεται από την στοά του Ιερού της Αφροδίτης στην Πάφο. Ο ειδικά σχεδιασμένος αυτός χώρος, έρχεται να φιλοξενήσει τα έργα των καλλιτεχνών αναδεικνύοντας τα με μοναδικό τρόπο και δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα μυσταγωγίας μεταξύ φωτός και σκότους. Ο επισκέπτης έτσι, αποκτά τον ρόλο συμμετέχοντα σε μία βιωματική ιεροτελεστία εμπειρικής αναζήτησης και αναγνώρισης του πλούτου της καλλιτεχνικής δημιουργίας που γέννησε η Πάφεια γη, μέσα από τα ειδικά επιλεγμένα από την επιμελήτρια έργα.

Η Εν Πλω βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της Κάτω Πάφου, απέναντι από το Μεσαιωνικό Κάστρο και πλάι στη θάλασσα και η επανασύνδεση της με την πολιτιστική ζωή της Πάφου αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την ευρύτερη ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών της Πάφου.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 28 Δεκεμβρίου 2016 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017 (10:00-13:00 και 16:00-19.00) με ελεύθερη είσοδο

Πληροφορίες: Γραφεία Οργανισμού Πάφος2017 2693 2017

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση