ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πραγματοποίηθηκε η συναυλία της Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου Κύπρου

Είκοσι μουσική και από τις δύο κοινότητες έδειξαν ότι η μουσική μπορεί να ενώσει

Δελτίο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη συναυλία της δικοινοτικής Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου Κύπρου στο θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία στις 29 Δεκεμβρίου 2016. Η ορχήστρα «συστήθηκε» στο κοινό με τον πιο λαμπρό τρόπο, μετά τη βράβευσή της με το «Stelios Cyprus Bicommunal Award 2016».

Η μουσική ενώνει και η Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου Κύπρου το απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο, φέρνοντας κοντά πέραν των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων 400 θεατών, που απόλαυσαν κλασικά αριστουργήματα από τη συμφωνία του W.A. Mozart αρ. 29 και το κονσέρτο του J.S. Bach c για βιολί και όμποε, με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές και ιδρυτές της ορχήστρας, Νάταλη Νεοφύτου και Nihat Agdac, να εμφανίζονται ως σολίστ.

Χρησιμοποιώντας ως μέσο τη μουσική, η ορχήστρα, που απαρτίζεται από 20 Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους μουσικούς, μετέφερε με τον πιο ισχυρό τρόπο το μήνυμα για ειρήνη στην Κύπρο.

Το παρών τους στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων κρατικοί αξιωματούχοι και λάτρεις της κλασικής μουσικής. Λίγο πριν από την έναρξη της συναυλίας, το δικό τους μήνυμα ειρήνης και ενότητας εξέφρασαν με σύντομο χαιρετισμό στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα οι ιδρυτές της ορχήστρας, όπως επίσης και οι συμπρόεδροι της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής πολιτισμού, κ. Ανδρούλλα Βασιλείου και κ. Kani Kanol.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ προσωπικά όλους όσοι συνέλαβαν στην διοργάνωση μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης σε αυτό το ιδιαίτερο χρονικό σημείο. Είμαστε πολύ τυχεροί, που έχουμε αυτούς τους νεαρούς καλλιτέχνες, που μάχονται και πιστεύουν στην ειρήνη και την επανένωση, παρά τις δικοινοτικές συγκρούσεις και τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το νησί μας εδώ και χρόνια», δήλωσε ο κ. Kanol.

«Για να διατηρηθεί μια λύση, πρέπει εμείς ως κοινωνία, να παίξουμε καθοριστικό ρόλο, θεμελιώνοντας τη λύση. Πιστεύουμε πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τέχνης και της κουλτούρας. Ας χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της μουσικής, της ποίησης και του θεάτρου για να φέρουμε την εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την κατανόηση μεταξύ του λαού μας, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βασιλείου.

Η επιτυχία της συναυλίας φάνηκε στο παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού που σηκώθηκε για να αποθεώσει τους μουσικούς. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, όπως επιβεβαιώνουν οι ιδρυτές της Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου Κύπρου, οι οποίοι ετοιμάζονται για συναυλίες τόσο στην Κύπρο όσο και το εξωτερικό, με στόχο πάντα την παραγωγή υψηλού επιπέδου μουσικής και τη μετάδοση του μηνύματος για ειρήνη στην Κύπρο.

Μία προσπάθεια νέων ανθρώπων με όραμα
Η Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου Κύπρου είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που φέρνει κοντά 20 Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους μουσικούς, με στόχο να παράγουν υψηλού επιπέδου μουσική και να πραγματοποιούν εμφανίσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, προωθώντας το μήνυμα για ειρήνη στην Κύπρο, μέσα από τη δύναμη της μουσικής. Η ορχήστρα δεν έχει μαέστρο, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στους μουσικούς να δουλέψουν όσο πιο στενά γίνεται μεταξύ τους για το καλό του συνόλου, της μουσικής και της συνεργασίας τους. Η ιδέα προέκυψε από τη Νάταλη και τον Nihat, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Λονδίνο στο Royal Academy of Music και στο Guildhall School of Music and Drama. Η Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου Κύπρου έχει βραβευθεί με το βραβείο «Stelios Cyprus Bicommunal Award 2016».

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

Ερχιουρμάν: Θέλουμε λόγο στους υδρογονάνθρακες, όχι μόνο μερίδιο

«Ας του δωσουμε αυτά που θελει! Έλα παρτα: ο!ο»
Μπιχτης  |  23:53

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Ευάγγελος Αναστασιάδης  |  17:17

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Τώρα θα αρχίσουν τα αλαλάζοντα τύμπανα και οι γκρανκάσες της ακροδεξιάς και του ούτω καλούμενου ενδιάμεσου ...»
Ai Em  |  10:42

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Όλα τα ψυχολογικά αυτού του ανθρώπου εμπεριέχονται στην τελευταία του πρόταση "Υ.Γ.: Επιφυλάσσω στον ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:26

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

Η κάθε σύνθεση είναι βασισμένη σε ένα Κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι ή χορό από τα οποία η μελωδία παραμένει αναλοίωτη

TratSik String Quartet Project

Το προτζεκτ είναι μια διαφορετική προσέγγιση στη Κυπριακή Παραδοσιακή μουσική.
Δελτίο Τύπου
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ