ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εγκαινιάστηκε το εκκλησιαστικό Μουσείο στην Γεροσκήπου

Η αρχαιότερη εικόνα της Κύπρου εκτίθεται στο Νεοκλασσικό κόσμημα της Κύπρου

ΚΥΠΕ

Στολίδι για την Γεροσκήπου αποτελεί η δημιουργία του εκκλησιαστικού Μουσείου στο χώρο του Α’ Δημοτικού σχολείου στην κεντρική λεωφόρο της Γεροσκήπου.

Tα εγκαίνια του Μουσείου τέλεσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Των εγκαινίων προηγήθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο ναό της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται δίπλα από το εκκλησιαστικό Μουσείο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος εξέφρασε την βαθιά του συγκίνηση και τιμή γιατί το εκκλησιαστικό Μουσείο τον ανάγει,- όπως είπε- στην πρώτη περίοδο της δημιουργικής διακονίας του , ως Μητροπολίτη Πάφου.

Πρόσθεσε μάλιστα πως από τα πρώτα χρόνια της μοναχικής του ζωής στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου , ένιωθε ένα βαθύ θαυμασμό προς τον διαχρονικό αυτό πλούτο που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας.

Εκτίμησε επίσης πως οι δημιουργοί αυτών των καλλιτεχνημάτων είχαν σαφή επίγνωση της υψηλής θρησκευτικής τους αποστολής καθώς και της διαχρονικής και διδακτικής αξίας της τέχνης τους.

Για αυτό συνέχισε, “ ήθελαν να προσφέρουν ,μέσω των έργων τους, όχι μόνο την καλλιτεχνική τους έκφραση, η οποία όντως είναι εκπληκτική και διαποτισμένη από την έννοια του πνευματικού κάλλους αλλά και την δυνατότητα στον κάθε πιστό να αίρεται στις αιθέριες πνευματικές σφαίρες της λύτρωσης και της θέωσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως οι θησαυροί αυτοί μαρτυρούν και θα μαρτυρούν δια μέσω των αιώνων τη χριστιανική ευλάβεια του λαού μας παράλληλα αναδεικνύονται –όπως σημείωσε, “ τα χριστιανικά μας πρότυπα που μας καλούν με τη σιωπηλή τους λεπταισθησία στην ακολουθητέα χριστιανική μας πορεία. Αποβαίνουν οι πνευματικοί μας δάσκαλοι και καθοδηγητές”, συμπλήρωσε

Ο Μητροπολίτης Πάφου σε χαιρετισμό του ανέφερε πως ο ρόλος του Μουσείου δεν εξαντλείται στην απλή φύλαξη, ούτε και στην ανάδειξη ή στην προβολή, θησαυρών του παρελθόντος.Εκτείνεται –όπως είπε-,στην διατήρηση της παράδοσης μας και στη διασύνδεση μ’ αυτή.

Πρόσθεσε πως στο Εκκλησιαστικό Μουσείο εκτίθενται για πρώτη φορά εκκλησιαστικά αντικείμενα του 6ου αιώνος. Μεταλλικός λύχνος, κανδήλα, θυμιατός, μεταλλικό αγγείο με λαβή, κηροπήγειο κ.α.Εκτίθενται επίσης συνέχισε, η αρχαιότερη εικόνα της Κύπρου η μόνη που ανάγεται στην προς της εικονομαχίας περίοδο ( 7ο -8ο αιώνα) και που απεικονίζει την Αγία Μαρίνα , με σκηνές από τη ζωή και το μαρτύριο της.

Προέρχεται δε όπως επεξήγησε, από την εκκλησία Αγίας Μαρίνας της Κοινότητας Φιλούσας Κελοκεδάρων. Το πλήθος μάλιστα σημείωσε των εκτιθεμένων κειμηλίων προέρχεται από τους χρόνους της δουλείας, τον 13ο αιώνα και μετά.

Ο Πάφου Γεώργιος εκτίμησε επίσης πως έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να προβάλουμε όλα αυτά τα οποία συνιστούν ιστορικές μνήμες και θρησκευτικές παραδόσεις, όσα έχουν υφάνει στους αργαλειούς των αιώνων την εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα και κρατούν σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά της ψυχής μας, όσα αποτελούν την κατασταλαγμένη μνήμη του έθνους.

Είναι υπέρτατο χρέος μας να διατηρήσουμε την εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα, όχι, είπε, όπως λέει και ο Ευάγγελος Παπανούτσος, γιατί πρέπει να’ μαστε περήφανοι πως είμαστε μοναδικοί στον κόσμο, αλλά γιατί έχουμε υποχρέωση να μείνουμε αυτοί που είμαστε.

Ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ακόμη πως έχει την αίσθηση “ότι κουβαλούμε στους ώμους μας όλη την κληρονομιά των προγόνων και ταυτόχρονα την ευθύνη να μη χάσουμε,σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς του σήμερα και της παγκοσμιοποίησης, αυτά που δεν παραδώσαμε στα 800 χρόνια της σκλαβιάς και της απομόνωσης, την εθνική και θρησκευτική ιδιαιτερότητα μας, όπως μαρτυρούνται στα κειμήλια του παρελθόντος , τα έργα των προγόνων μας”.

Ο Μητροπολίτης Πάφου ευχαρίστησε τον τέως Δήμαρχο Γεροσκήπου Τάσο Κούζουπο που επί δημαρχίας του –όπως είπε-έγινε η μακροχρόνια ενοικίαση του χώρου τούτου για τον σκοπό που εκπληρώνετε σήμερα , δηλώνοντας πως είναι προς τιμήν του τέως Δημάρχου που δεν αρνήθηκε την ενοικίαση, έστω και αν εμείς συνέχισε, “θα προσφεύγαμε στη δικαιοσύνη, για την κυριότητα του χώρου”.

Επίσης ευχαρίστησε και τον νυν Δήμαρχο Μιχάλη Παυλίδη για την ολόθυμη συμπαράσταση τους προς τοέργο.

​Ευχαριστίες εξέφρασε και προς το ίδρυμα Λεβέντη για την εξ εικοσιτεσσάρων χιλιάδων ευρώ βοήθεια του για την κατασκευή προθηκών για τα εκθέματα και τη συντήρηση αριθμού εικόνων, τον Ηγούμενο Χρυσορρογιατίσσης κ.Διονύσιο για την όλη μέριμνα ,τις ποικίλες φροντίδες και τις συνεχείς συμβουλές του αλλά και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπος Αρσινόης Γεώργιο για τους πολλούς κόπους του.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης είπε πως η προσπάθεια για την δημιουργία του Μουσείου ξεκίνησε πριν δέκα και πλέον χρόνια, μέσα από τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, με πρωτεργάτη τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ.Χρυσόστομο,τότε Μητροπολίτη Πάφου και του τότε δημοτικού συμβουλίου Γεροσκήπου, όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη και τέθηκε ως προτεραιότητα η δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου που να μπορεί να φιλοξενήσει την πληθώρα των σημαντικών ιερών κειμηλίων, των εκκλησιαστικών επίπλων, σκευών και εικόνων της περιοχής σε συνθήκες που να προωθείται η ορθή συντήρηση τους, αλλά και η διαφύλαξη και η ανάδειξη τους.

Το 2006 συνέχισε, με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Σχολικής Εφορείας Γεροσκήπου , στην οποία ανήκει το νεοκλασικό αυτό κόσμημα της πόλης μας ,και του Δ. Γεροσκήπου, άνοιξε ο δρόμος για να δοθεί μια νέα και εξίσου σημαντική χρήση στο πρώην Α’ Δημοτικό Σχολείο.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του που παρευρέθηκε στα εγκαίνια του Μουσείου αυτού, το οποίο επιτυγχάνει την εκπλήρωση ενός μεγάλου στόχους της Μητρόπολης και των προσδοκιών των κατοίκων της περιοχής, όπως είπε.

Το Μουσείο που δημιουργείται στην Γεροσκήπου,όπως αναφέρθηκε, θα δώσει την ευκαιρία στην Μητρόπολη Πάφου να εκθέσει με το σύγχρονο και ασφαλή τρόπο τα σημαντικά εκθέματα εκκλησιαστικής τέχνης και βυζαντινής αγιογραφίας που έχει στην κατοχή της και η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έλλειψή κατάλληλων χώρων ήταν μέχρι τώρα αφημένα στους υπόγειους χώρους της Μητρόπολης.

Το νέο Μουσείο έχει παράλληλα συντείνει στην αναβάθμιση του χώρου του παλιού σχολείου της Γεροσκήπου το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε εγκαταλειφθεί.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X