ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραδίδεται από την Τεχνική Επιτροπή και η μονή του Αγ. Παντελεήμονα στη Μύρτου

Η αποκατάσταση του μοναστηριού είναι ένα απο τα 4 μεγάλα έργα που ανέλαβε η Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάση των έργων συντήρησης της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα στην κατεχόμενη Μύρτου θα σηματοδοτηθεί με μία ειδική τελετή, κατά την οποία θα παραδοθεί το έργο. Η αποκατάσταση της μονής του Αγίου Παντελεήμονα είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα έργα που ανέλαβε η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Όλες οι εργασίες αποκατάστασης που έγιναν στο μοναστήρι θα παρουσιαστούν σε ειδική τελετή, που διοργανώνεται από την Τεχνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα τον Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP),  στην αυλή του Μοναστηριού.

Το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα συγκαταλέγεται στα τέσσερα μεγάλα έργα της Τεχνικής Επιτροπής, μαζί με το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, τον Πύργο του Οθέλλου και τα Τείχη της Αμμοχώστου, σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εκ μέρους της Τεχνικής Επιτροπής και του UNDP, και προστίθεται ότι τα συγκεκριμένα μνημεία έχουν «μεγάλη ιστορική και κοινωνική αξία».

«Το Μοναστήρι θεωρείται σημαντικός χώρος δεδομένης της ιστορίας και της σημασίας του. Είναι μια φυσική απόδειξη της ιστορίας της περιοχής και της ίδιας της Κύπρου», επισημαίνεται. Η α' φάση των έργων συντήρησης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2016, όπως αναφέρεται. Το κόστος του έργου ανήλθε σε περίπου €870.000 και χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., με τη συνδρομή του Ιδρύματος Λεβέντη. 

Η Μονή του Αγ. Παντελεήμονα

Η Μονή που βρίσκεται στο κατεχόμενο χωριό της Μύρτου, στην επαρχία της Κερύνειας κτίστηκε τον 18ο αιώνα. Στους χώρους του μοναστηριού στεγάστηκε μέχρι το 1917 η Μητρόπολη Κερύνειας. Μέχρι και πριν από την εισβολή η μονή ήταν από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες της Κύπρου.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 18 Μαΐου στις 4 μ.μ. στον προαύλιο χώρο της μονής στη Μύρτου.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Στην πρόωρα χαμένη σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη ήταν αφιερωμένη η ημερίδα-έκθεση «Σύγχρονοι Μινωίτες: Ο κρητικός πολιτισμός, πηγή έμπνευσης», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Λονδίνου.

Η Σοφία από την Κρήτη

Ένα πολυπληθές ακροατήριο ανακάλυψε πώς ο Μινωικός πολιτισμός, εξακολουθεί να εμπνέει τον σύγχρονο κόσμο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο Κάνωπος είναι αστέρας πρώτου μεγέθους, το δεύτερο πιο φωτεινό άστρο στον ουρανό και το πιο φωτεινό στον αστερισμό της Τρόπιδος, της Πρύμνας και των Ιστίων.

Περιήγηση στον έναστρο ουρανό

Η βραβευμένη γραφίστρια και art director Σάρα Γκίλινχαμ συγκέντρωσε στο εξαιρετικό βιβλίο «Κοιτάζοντας τα αστέρια» στοιχεία ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Η αυτοκαταστροφική διαδρομή του ήρωα κινητοποιείται από την υστερική λαχτάρα της ευτυχίας.

Ευτυχία μέχρις εσχάτων

Με αυτό το εμβόλιμο κομμάτι ο Δημήτρης Σωτάκης προτείνει πλαγίως την αλληγορική ανάγνωση της μυθοπλασίας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Μέσα στο Virginia Museum of Fine Arts υπάρχει ένα λειτουργικό δωμάτιο, που περιμένει τον βραδινό του φιλοξενούμενο.

Με ξενοδόχο τον Χόπερ

Η ιδέα του Virginia Museum Of Fine Arts να προσφέρει σε όποιον επιθυμεί μια τρισδιάστατη εμπειρία του καλλιτεχνικού έργου ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X