ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όσκαρ 2017: Πώς φτιάχνονται τα πολύτιμα αγαλματίδια

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες εν όψει της 89ης απονομής των βραβείων Όσκαρ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες εν όψει της 89ης απονομής των βραβείων Όσκαρ, με κάθε χρυσό αγαλματίδιο που θα απονεμηθεί, να απολαμβάνει ανάλογης φροντίδας με εκείνης των αστεριών του Χόλιγουντ, τα οποία φιλοδοξούν από την πλευρά τους να εντυπωσιάσουν με την εμφάνισή τους.

Όσκαρ δεν σημαίνει μόνο λάμψη, κόκκινο χαλί και απονομές: Η διαδικασία της κατασκευής του πολυπόθητου αγαλματιδίου είναι περίτεχνη και χρονοβόρα. Ο διευθυντής σχεδίασης της εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή των βραβείων, μας ξεναγεί στη μαγική διαδικασία μεταμόρφωσης ενός κομματιού μετάλλου στο πιο αναγνωρίσιμο κινηματογραφικό τρόπαιο του πλανήτη.

Η κατασκευή των 60 χρυσών αγαλματιδίων ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα την σημερινή ημέρα, όταν και θα πραγματοποιηθεί η φετινή απονομή των βραβείων Όσκαρ, με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ, στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες.

Διαδικασία κατασκευής των χρυσών αγαλματιδίων

Το Όσκαρ είναι ένα επιχρυσωμένο αγαλματίδιο από χαλκό και κασσίτερο, έχει ύψος 34 εκατοστά, ζυγίζει περίπου τέσσερα κιλά και αποτελεί έμπνευση του Αμερικανού γλύπτη Τζορτζ Στάνλεϊ.

Η αξία των πρώτων υλών για την κατασκευή καθενός από τα χρυσά αγαλματίδια φθάνει τα 796 ευρώ. Παρότι λάμπουν και εξωτερικά είναι καλυμμένα με χρυσό 24 καρατίων το εσωτερικό τους αποτελείται από ένα κράμα κασσίτερου το οποίο φτιάχνεται ειδικά για τα Οσκαρ.

Το υγρό μέταλλο όταν φθάνει στους 300 βαθμούς Κελσίου τοποθετείται στα ειδικά καλούπια. Αφού στερεοποιηθεί και βγει από το καλούπι του το αγαλματίδια κάνει βουτιά σε ένα άλλο μείγμα μετάλλων που του δημιουργεί μια ομοιόμορφη επικάλυψη: Πρώτα κάνει βουτιά στο χαλκό, μετά σε νικέλιο, μετά σε ασήμι και στο τέλος στο χρυσό των 24 καρατίων.Τελευταίο... χέρι το περνούν με ένα βερνίκι που το προστατεύει από τα χτυπήματα και τις γρατζουνιές. Στη συνέχεια συσκευάζονται και πετούν... φρουρούμενα ως το Λος Αντζελες.

Περιττό να αναφερθεί ότι σε οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας αν κάποιο από τα αγαλματίδια δεν βγει τέλειο τότε καταστρέφεται και ξεκινά η κατασκευή ενός καινούριου.

Τέλος, τα Όσκαρ απονέμονται από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, ενώ η πρώτη απονομή πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου του 1929 στο ξενοδοχείο «Ρούσβελτ» του Χόλιγουντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Ανδρέα Σεϊτάνη θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ
X