ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ραντεβού με την Πεντάμορφη

Η κλασική ταινία κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ εμφανίζεται στους κινηματογράφους

Kathimerini.gr

Η Μπελ ζει σε μια μικρή πόλη της γαλλικής επαρχίας. Εκτός από Πεντάμορφη (όπως μαρτυρά και το όνομά της – Belle) είναι καλοσυνάτη, ευγενική και ευπροσήγορη, αλλά και έξυπνη, ατρόμητη, φιλομαθής και «ανήσυχη». Και, σίγουρα, πολύ διαφορετική όχι μόνο από τα υπόλοιπα κορίτσια της ηλικίας της, αλλά και από σχεδόν όλους τους συντοπίτες της.

Οι περισσότεροι, για παράδειγμα, θεωρούν ότι το ιδανικό «χάπι εντ» για εκείνη θα είναι να παντρευτεί τον όμορφο Γκαστόν. Αλλά εκείνη άλλα θεωρεί σημαντικά στις σχέσεις της με τους ανθρώπους, όχι την εξωτερική εμφάνιση. Και η ζωή κυλάει στη μικρή πόλη, μέχρι που στο «πλάνο» μπαίνει... το Τέρας.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Σίγουρα την κλασική ταινία κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» (1991), βασισμένη σε ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια όλων των εποχών, που πλέον μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να απολαύσουν ξανά στον κινηματογράφο, με λαμπερούς πρωταγωνιστές: Εμα Γουότσον, Νταν Στίβενς, Λουκ Εβανς, Κέβιν Κλάιν, Τζος Γκαντ, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Στάνλεϊ Τούτσι, Οντρα ΜακΝτόναλντ, Γκούγκου Μπάθα-Ρο, Χέιτι Μόραχαν, Νέιθαν Μακ, Ιαν ΜακΚέλεν και Εμα Τόμσον.

Πρόκειται για μια εκθαμβωτική live-action υπερπαραγωγή, με τη σκηνοθετική υπογραφή του πολυσχιδούς Μπιλ Κόντον (Οσκαρ Σεναρίου για το «Gods and Monsters») - με τραγούδι, χορό, καταιγιστικές σκηνές δράσης, ανατροπές και, πάνω, απ' όλα το διαχρονικό μήνυμα της ιστορίας: ότι η αγάπη μας μεταμορφώνει! Στην κυριολεξία...

Η «Κ» βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στην επίσημη πρεμιέρα, στο Λονδίνο, στον κινηματογράφο Odeon της Leicester Square όπου το κοινό, όρθιο για αρκετά λεπτά μετά το τέλος της προβολής, χειροκροτούσε ενθουσιασμένο. Απόδειξη του ότι όλοι έχουμε ανάγκη από λίγο ρομαντισμό και τρυφεράδα, στους πεζούς καιρούς μας.

Η Εμα Γουότσον αγαπούσε την Μπελ από τότε που ήταν τεσσάρων ετών. Οπότε, το «ναι» στην πρόταση της Ντίσνεϊ να υποδυθεί την ηρωίδα ήταν μονόδρομος. «Δεν ήθελα να υποδυθώ οποιαδήποτε ηρωίδα της Ντίσνεϊ», μας είπε η Βρετανίδα σταρ, «αλλά τη συγκεκριμένη, γιατί ξεφεύγει από τα στερεότυπα, είναι διαφορετική και κάθε άλλο παρά μονοδιάστατη. Σπάει τα καλούπια! Κατ’ αρχάς, ως χαρακτήρας, είναι δημιούργημα μιας γυναίκας, της Λίντα Γούλβερτον. Επειτα, είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Κάθριν Χέπμπορν. Αισθάνθηκα ότι μπορώ να ταυτιστώ μαζί της, ότι έχουμε κοινά στοιχεία.

Δεν αποφασίζει για τη ζωή της με βάση τις προσδοκίες και τη γνώμη των ανθρώπων γύρω της, αλλά με γνώμονα αυτό που η ίδια πιστεύει και όσα έχει πραγματικά ανάγκη για να νιώθει ευτυχισμένη. Δεν της αρκεί ένας “καλός” γάμος. Είναι ανεξάρτητη, έχει όνειρα και είναι αποφασισμένη να τα κυνηγήσει κόντρα στο ρεύμα. Κι αυτό δεν είναι εύκολο. Συνεπάγεται απομόνωση και μοναξιά. Από την άλλη, τα ίδια συναισθήματα βιώνει και το τέρας – έχοντας ξεκινήσει από άλλη αφετηρία και για άλλους λόγους. Και, τελικά, αυτό τους φέρνει κοντά...»

Για τον ρόλο του Τέρατος επελέγη ο Βρετανός Νταν Στίβενς, τον οποίο το ελληνικό κοινό γνώρισε στη βραβευμένη τηλεοπτική σειρά «Downton Abbey». «Ο Μπιλ κι εγώ περάσαμε πολύ χρόνο να μιλάμε για τις αποχρώσεις του ρόλου. Είχε πολύ ενδιαφέρον να βρίσκεις αυτά τα ανθρώπινα κομματάκια που τον κάνουν λιγότερο ζωώδη και περισσότερο ανθρώπινο παρ’ όλο που είναι παγιδευμένος μέσα σε ένα τρομακτικό πλάσμα», επισημαίνει.

Οσο για τον νάρκισσο Γκαστόν, τον υπερφίαλο και αλαζόνα χωριάτη, που θέλει διακαώς να παντρευτεί την Μπελ; Τον ενσαρκώνει ο Λουκ Εβανς. Πώς είδε ο ίδιος το ρόλο; «Ο Γκαστόν δεν βλέπει τον κόσμο όπως οι άλλοι. Θεωρεί ότι βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας και όλοι είναι πιο κάτω από εκείνον. Γι' αυτό και δεν καταλαβαίνει γιατί η Μπελ δεν θέλει να είναι η γυναίκα του. Είναι τρελή; Είναι τυφλή; Είναι ανόητη; Πώς μπορεί να τον απορρίπτει;»

Ο Μπιλ Κόντον, αν και έμπειρος και ικανός αφηγητής, παραδέχεται ότι αρχικά δυσκολεύτηκε να προσεγγίσει την ιστορία. «Βρίσκω την ταινία του 1991 τέλεια», ομολογεί.

«Οταν κυκλοφόρησε, ήταν αφηγηματικά πρωτοποριακή και είχε απίστευτα τραγούδια.

Ομως, στην πορεία συνειδητοποίησα ότι 25 χρόνια μετά, η τεχνολογία μπορεί να ανταποκριθεί με διαφορετικό τρόπο στις ιδέες που μας είχε συστήσει η ταινία κινουμένων σχεδίων. Τώρα είναι δυνατόν, για πρώτη φορά, να έχεις μια φωτορεαλιστική απεικόνιση μιας τσαγιέρας που μιλάει σε ένα πραγματικό σετ!»

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας. Θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 16 Μαρτίου από τη Feelgood. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πολυαναμενόμενη» ταινία, αλλά η λέξη δεν θα αποτύπωνε ούτε στο ελάχιστο τη δυναμική της. Τι εννοώ; Το τρέιλερ σημείωσε 127 εκατ. views μέσα στο πρώτο 24ωρο της κυκλοφορίας του – ρεκόρ που ξεπέρασε ακόμα και αυτό του «50 πιο σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι»...

Και, ναι, πέρα από το εντυπωσιακό θέαμα που υπόσχεται, η ιστορία της Μπελ και του Τέρατος αποτελεί αλληγορία για όσους δεν είναι σαν εμάς κι αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που τους φοβόμαστε, που δεν τους αφήνουμε να μας πλησιάσουν. «Για όσους δεν καταλαβαίνουμε μόνο και μόνο επειδή είναι διαφορετικοί», όπως λέει η Εμα Γουότσον...

Πίσω από τις κάμερες

- Ολες οι επικεφαλής των τμημάτων στην ομάδα σχεδιασμού, καθώς και η μοντέρ και η casting director ήταν γυναίκες.
- Περισσότερα από 1.000 άτομα από το συνεργείο δούλεψαν νυχθημερόν για να κατασκευάσουν και να διακοσμήσουν τα τεράστια σκηνικά που είχαν απίστευτες λεπτομέρειες.
- Το τμήμα της ενδυματολόγου Ζακλίν Ντουράν περιελάμβανε ράφτες, κατασκευαστές καπέλων, κοσμηματοποιούς, ζωγράφους, ειδικούς στα υφάσματα. Ολοι ξεκίνησαν να δουλεύουν μήνες πριν το γύρισμα.
- Το κίτρινο φόρεμα της Μπελ αποτελείται από πολλά πέπλα σατέν οργάντζας μήκους 55 μέτρων, που κόπηκαν σε κυκλικό σχήμα. Χρειάστηκε κλωστή μήκους ενός χιλιομέτρου για να ραφτεί. Πάνω του είχε διάσπαρτα 2.160 κρύσταλλα Swarovski.

INFO

«Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ», στις 16 Μαρτίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood, με υπότιτλους, μεταγλωττισμένη και σε 3D.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Ανδρέα Σεϊτάνη θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ