ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:53
 

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου με πολλές προτάσεις

Με έντεκα κυπριακές παραγωγές και παράλληλες δράσεις από τις 14 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου η Λεμεσός θα γιορτάζει κινηματογραφικά

Newsroom K

 

Το Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό φιλοεξενεί το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, μέσω του οποίου αναδεικνύεται η ταινία μικρού μήκους ως ενός αυτόνομου μέσου έκφρασης. Φυσικά, η διοργάνωση του Φεστιβάλ έχει και ως στόχο να προάγει την κινηματογραφική τέχνη και ιδιαίτερα αυτής της μορφής.

Από τις 14 μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου 2017 στην οθόνη του Θεάτρου Ριάλτο θα προβληθούν δεκάδες παραγωγές ταινιών μικρού μήκους - μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να δει τη δουλειά των των Κυπρίων μικρομηκάδων.

Εκτός από το πρόγραμμα προβολών το φεστιβάλ πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις όπως masterclasses, συναντήσεις επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου, θεματικές και site-specific προβολές σε σημεία της πόλης της Λεμεσού, που θα βγάλουν το Φεστιβάλ στους δρόμους της πόλης.

Η κριτική επιτροπή

Την επιλογή του διεθνούς προγράμματος αλλά και την καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβαν και φέτος οι Κύπριοι σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς.  Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου και θα απονείμει τα εξής βραβεία: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής για Καλύτερο Μουσικό Βίντεο.

Thomas Stenderup (Δανία) , καθηγητής της Σχολής Κινηματογράφου Νορβηγίας, πρόεδρος. Simone Späni (Ελβετία), για πολλά χρόνια μέλος της επιτροπής επιλογής ταινιών του φεστιβάλ Internationale Kurzfilmtage Winterthur και σήμερα είναι μέλος της επιτροπής επιλογής ταινιών του Berlinale Shorts. Μάριος Πιπερίδης (Κύπρος) παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης που ζει και εργάζεται στην Κύπρο. Dragan Marinković (Σερβία), παραγωγός και promotion editor, διευθυντής Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων του Κινηματογραφικού Αρχείου Yugoslav Film Archive. Laurentiu Damian (Ρουμανία), Σκηνοθέτης - Καθηγητής Κινηματογράφου 


Οι κυπριακές ταινίες 
Έντεκα ταινίες μικρού μήκους από Κύπριους σκηνοθέτες θα προβληθούν φέτος στο Εθνικό Διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι οποίες αυτόματα συμπεριλαμβάνονται και στο διεθνές πρόγραμμα:

«Birthday, Ήσα Αμαλίας Μιχαήλ
Η ταινία Birthday περιγράφει την προσπάθεια κάλυψης του εσωτερικού κενού μέσα από την προετοιμασία ενός πάρτι γενεθλίων.

«Black Mountain», Μαριάννας Χριστοφίδου
Ένας ψαράς στην Αδριατική θάλασσα, από τους τελευταίους στην περιοχή που χρησιμοποιεί μια απαρχαιωμένη μέθοδο ψαρέματος, αναγκάζεται να ξεκινήσει απ´την αρχή, αφού τα δίχτυα του γεμίζουν διαρκώς με φύκια και σπάνε από το βάρος. Η ψαριά του είναι τόσο πενιχρή που ρίχνει τα λιγοστά ψάρια πίσω στη θάλασσα. Κι όμως δεν απελπίζεται, είμαστε αντιμέτωποι με τη δύναμη της θέλησης και της επιμονής, με μία άλλη ικανότητα αντίληψης του χρόνου.

«Caffè Cerutti», Έλμου Κ. Νεοκλέους
Μέρες γιορτινές. Δύο φίλες, η Καίτη και η Ντιάνα, συναντιούνται μετά από μήνες που δεν έχουν ειδωθεί στο Caffè Cerutti. Η Ντιάνα είναι αυθόρμητη, ενθουσιώδης και έτοιμη να ακούσει όλα τα νέα της φίλης της. Όμως, η συνάντησή τους παίρνει απροσδόκητη τροπή, καθώς η διακόσμηση του καφέ προκαλεί στην Καίτη αντιδράσεις ακατανόητες για την Ντιάνα.

«Catch», Γιώργου Ευαγγέλου
Πριν από κάθε ταξίδι του, ένας πατέρας κάνει μια λίστα με τον γιό του, για το τι θα κάνουν όταν επιστρέψει. Όταν ο πατέρας δεν έρχεται πίσω από το τελευταίο του ταξίδι, ο μικρός αποφασίζει να εκπληρώσει τη λίστα μόνος του.

«Fish Bowl», Ανδρέα Σεϊττάνη
Η πνευματική επιβίωση ενός μοναχικού ανθρώπου μέσα στη γυάλα του.

«Happy Valentine's», Παντελή Χαπέσιη
Ο Ντρέικ ετοιμάζεται για το ραντεβού του Αγίου Βαλεντίνου. Καταβάλλει προσπάθεια στις προετοιμασίες και επιλέγει το σωστό κόκκινο κρασί για την περίσταση. Αλλά τι είναι αυτοί οι περίεργοι θόρυβοι από το κελάρι κρασιών και είναι το ραντεβού του αυτό που διαπραγματεύτηκε;

«Η ασήμαντη ζωή της Ελένης Παυλή», Μιχάλη Χαπέσιη
Η ταινία πραγματεύεται την ζωή των Ελλήνων Κύπριων μεταναστών στο Λονδίνο μετά την φασιστική δήλωση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού ότι οι πολίτες του κόσμου δεν έχουν γνώση του τι είναι ιθαγένεια. Μέσα από τον φακό μιας απλής κόρης, συζύγου και μητέρας (της Ελένης Παυλή) βλέπουμε την καθημερινή πάλη για να διατηρηθούν οι απλές ισορροπίες της καθημερινής ζωής, την αγάπη και φροντίδα για τους γονείς, την κρίση ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς και την αποξένωση της τρίτης γενεάς.

«Κόκκινη Μύτη», Ανδρέα Κυριάκου
Μέτα από μια ανεπιθύμητη επίσκεψη, ένας Παλαιστίνιος μετανάστης έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του.

«Natas», Χάρη Αγιώτη
Ο Μάρκ είναι ένας συνηθισμένος έφηβος με δυσλεξία. Δυσαρεστημένος με την πάθησή του αποφασίζει να επικαλέσει τον Σατανά με μαύρη μαγεία για να του πουλήσει την ψυχή του με αντάλλαγμα να τον θεραπεύσει εντελώς. Όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδίαζε όταν επικαλεί καταλάθος τον Άι Βασίλη.

«Οι Κόρες», Μαρίνου Παναγιώτου
Η υπερήλικη Κορνηλία ζει σε ένα μικρό χωριό της επαρχίας Πάφου, ενώ τα περισσότερα παιδιά της ζουν στην Αυστραλία. Η Μάγια, μετανάστρια οικιακή βοηθός, τη φροντίζει καθημερινά, με την οικογένειά της να βρίσκεται στο Νεπάλ. Οι λεπτομέρειες της καθημερινής τους σχέσης αναδεικνύουν τη ρευστότητα της έννοιας της οικογένειας.

«Σαν Άνεμος», Δάφνης Μιλτιάδου
Ένα μουσικό κομμάτι απο ένα παλιό γραμμόφωνο είναι η αφορμή για την μικρή Χαρά να θυμηθεί το παρελθόν. Η βαθιά φιλία της Χαράς με ένα παιδί θαύμα στην μουσική θα καθορίσει τη ζωή της και θα τη φέρει αντιμέτωπη με το τι είναι αλήθεια και τι είναι φαντασία. Μια ιστορία για να μην εγκαταλείπουμε...

«Enslaved», Κωνσταντίνου Σοφοκλέους
Η ταινία αφηγείται την ατυχή σειρά γεγονότων που συμβαίνουν σε ένα ανυποψίαστο νεαρό κορίτσι στη διαδικασία της για να ξεφύγει από την πορνεία. (H ταινία προβάλλεται εκτός διαγωνισμού.)

 

Παράλληλες προβολές και εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έχουν διοργανωθεί παράλληλες δράσεις, ενισχύοντας τη δυναμική του τμήματος των προβολών , με τρόπο που οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να συμπληρώνουν τις προβολές.

Παρουσίαση Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων για ταινίες μικρού μήκους
(Κυριακή 15/10 - 18:00 Σκηνή Θέατρου Ριάλτο)
Το ISFFC παρουσιάζει τα χρηματοδοτικά προγράμματα για ταινίες μικρού μήκους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Μικροφίλμ (ΕΡΤ) από την Ελλάδα, καθώς και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Ο Μένος Δελιοτζάκης – Υπεύθυνος του προγράμματος Μικροφίλμ της ΕΡΤ και η Σταυρούλα Γερωνυμάκη – Eλληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου θα παρουσιάσουν τα χρηματοδοτικά τους προγράμματα. Οι Κύπριοι δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε λεπτομέρεια καθώς και να ρωτήσουν περισσότερες πληροφορίες.


Μικρού μήκους αριστουργήματα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας
(Κυριακή 15/10 - 23:00 Πλατεία Ηρώων)

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, ή αλλιώς η Διεθνής Έκθεση Κινηματογραφικής Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας, ιδρύθηκε το 1932 και αποτελεί το παλαιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο. Το τμήμα «Ορίζοντες» (Orizzonti) είναι ένα από τα διαγωνιστικά τμήματά του που ξεχωρίζει για τις νέες κινηματογραφικές φόρμες των ταινιών που επιλέγει, και το οποίο διατηρεί «ανοικτούς τους ορίζοντές του» σε νέες τάσεις εκφραστικών ιδιωμάτων στον κινηματογράφο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Κύπρου φιλοξενεί στην οθόνη του μια υλλογή από ταινίες μικρού μήκους του Orizzonti - αντιπροσωπευτικά δείγματα των νέων αισθητικών και εκφραστικών τάσεων στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Η ταινία μικρού μήκους στην εικονική πραγματικότητα (VR): Η τάση του μέλλοντος στην κινηματογραφική εμπειρία
(Εγκαίνια Δευτέρα 16/10 - 22:30 Πλατεία Ηρώων)

Οι ταινίες εικονικής πραγματικότητας αποτελούν το επόμενο βήμα στην κινηματογραφική εμπειρία, βυθίζοντας τον θεατή σε μια νέα συνολική εμπειρία. Για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ φιλοξενεί ένα πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους Εικονικής Πραγματικότητας (VR) με στόχο να αναδείξει έργα που αγγίζουν την καινοτομία του μέλλοντος και διευρύνουν τις δημιουργικές δυναμικές του κινηματογραφικού μέσου. Σε μια ειδικά σχεδιασμένη αίθουσα προβολών, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από το σινεμά του μέλλοντος. Το πρόγραμμα αποτελείται από επιλογή ταινιών μικρού μήκους 360 μοιρών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Pearl, της πρώτης ταινίας εικονικής πραγματικότητας που προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ!
Φορέστε λοιπόν τα VR γυαλιά σας και απολαύστε το θέαμα!
Η αίθουσα θα παραμείνει ανοιχτή όλες τις ώρες του Φεστιβάλ, 20:30 - 00:00, από τις 16/10 μέχρι και τις 21/10. Το παράλληλο πρόγραμμα SHORTS IN VIRTUAL REALITY είναι μια συνεργασία με τα PUBLIC Κύπρου.

Όψεις του Φανταστικού: Τα βραβευμένα του Countryside Animafest Cyprus
(Τετάρτη 18/10 - 23:00 Πλατεία Ηρώων)

Το πρόγραμμα Όψεις του Φανταστικού παρουσιάζει τις βραβευμένες ταινίες που προβλήθηκαν στην 16η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου 2017. Επιμέλεια: Γιώργος Τσαγγάρης

Κινηματογραφικές Επιλογές από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Regensburg
(Παρασκεύη 20/10 - 23:00 Πλατεία Ηρώων)

Η Εβδομάδα Ταινιών Μικρού Μήκους Regensburg, που ξεκίνησε το 1994, διαθέτει πλέον τέσσερις κινηματογραφικές αίθουσες, και δεν αποτελεί απλώς θεσμό της πολιτιστικής ζωής του Ρέγκενσμπουργκ, αλλά και ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα ολόκληρης της περιοχής. Το ISFFC παρουσιάζει μια επιλογή από βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το σημαντικό αυτό φεστιβάλ της Γερμανίας.

Amaze Me
(Σάββατο 21/10 - 22:00 Πλατεία Ηρώων)

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, παρουσιάζεται ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα με κορυφαία μουσικά βίντεο από όλο τον κόσμο, με κριτές τους φοιτητές της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα μουσικά βίντεο θα προβληθούν επίσης και στο πάρτυ λήξης του Φεστιβάλ.

Το Πρόγραμμα Παράλληλων Προβολών περιλαμβάνει επίσης ταινίες για Μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν ιστορίες από ολόκληρο τον κόσμο και να αγαπήσουν τη μικρού μήκους ταινία.

Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα προβολών είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.isffc.com.cy 

 

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η νέα ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου 2021

Ο Μπάτμαν έγινε 80 ετών

Προς τιμήν των 80ων γενεθλίων του Μπάτμαν, το εμβληματικό σήμα της νυχτερίδας θα «λάμψει» πάνω από έντεκα πόλεις σε όλο ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΣΙΝΕΜΑ
X