ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τοιχογραφίες από την Αψινθιώτισσα στην Κύπρο

Θα παραδοθούν στις Αρχές της Δημοκρατίας από το Ίδρυμα Walk of Truth

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας έγινε γνωστό ότι διευθετήθηκε η επιστροφή τεσσάρων κλεμμένων εκκλησιαστικών τοιχογραφιών που έχουν ανακτηθεί από ιδιωτικό οργανισμό. Πρόκειται για δύο τοιχογραφίες από τη Μονή της Παναγίας Αψινθιώτισσας (Συγχαρί) και ακόμα δύο άγνωστης προέλευσης. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης σημειώνεται ότι η διαδικασία παράδοσης θα κοινοποιηθεί μόλις οριστικοποιηθεί η σχετική ημερομηνία.

Συγκεκριμένα, ο ιδιωτικός οργανισμός Walk of Truth, πρόεδρος του οποίου είναι η Τασούλα Χατζητοφή, έχει ανακτήσει τις τοιχογραφίες από το 2014 από Καναδό, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. Ο Οργανισμός έκτοτε, σύμφωνα και με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημειώνει πως έγιναν προσπάθειες επιστροφής των αρχαιοτήτων στον νόμιμο κάτοχό τους, οι οποίες εν τέλει, εξαιτίας νομικών ζητημάτων, δεν τελεσφόρησαν. Ο οργανισμός Walk of Truth προτίθεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «κατά προτίμηση να παραδώσουμε τις Εκκλησιαστικές αρχαιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε η Κυβέρνηση να αποδώσει τις τοιχογραφίες στην αρμόζουσα κατά Νόμο Αρχή», αφού όπως σημειώνεται στην επιστολή που απέστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έλαβαν απάντηση από τον γενικό εισαγγελέα, από τον οποίο ζήτησαν γνωμάτευση ως προς τους δικαιούχους των εν λόγω αρχαιοτήτων.
Στην εν λόγω επιστολή του ο οργανισμός Walk of Truth τονίζει ότι καταβλήθηκαν από τον ίδιο όλα τα έξοδα αποκατάστασης και συντήρησης των εν λόγω τοιχογραφιών.

Σε πρόνοια του άρθρο 2 του περί Αρχαιοτήτων Νόμου που καθορίζει τι συνιστά «αρχαιότητα» και το χρονολογικό ορόσημο προβλέπεται ότι ο όρος «ιδιοκτήτης» περιλαμβάνει στην περίπτωση ιδιοκτησίας που τελεί στην κατοχή οποιασδήποτε Επισκοπής, Μοναστηριού ή Εκκλησίας, τον Επίσκοπο της Επισκοπής, το διοικητικό συμβούλιο του μοναστηριού ή την εκάστοτε δεόντως συσταθείσα επιτροπή διαχείρισης της εκκλησίας, ανάλογα με την περίπτωση.

 

Η Παναγία Αψινθιώτισσα
Η Μονή της Παναγίας της Αψινθιώτισσας βρίσκεται στον Πενταδάκτυλο, δυτικά της Μονής Χρυσοστόμου Κουτσοβέντη, στο χωριό Συγχαρί και ανεγέρθηκε περίπου το 1100. Το καθολικό της είναι βυζαντινός σταυροειδής ναός, με νάρθηκα και ήταν κατάγραφη με τοιχογραφίες του 12ου και 14ου αιώνα. Είναι άγνωστο πότε υπήχθη υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων το 1935 συντήρησε τις τοιχογραφίες, και το ίδιο έτος η μονή ανακαινίστηκε εκ βάθρων.


Η ανακοίνωση της Προεδρίας

» Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας
Ανακοινώνεται ότι διευθετείται αίσια κατάληξη σχετικά με τέσσερις κλεμμένες εκκλησιαστικές τοιχογραφίες τις οποίες ιδιωτικός οργανισμός έχει ανακτήσει εδώ και μερικά χρόνια και βρίσκονται μέχρι στιγμής στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια διαβουλεύσεων που γίνονται σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι τοιχογραφίες – δύο από τις οποίες προέρχονται από τη Μονή της Παναγίας Αψινθιώτισσας (Συγχαρί) –πρόκειται να παραδοθούν στις Αρχές της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Walk of Truth, ο οποίος έχει ανακτήσει τις τοιχογραφίες, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γνωστοποιεί την πρόθεσή του να τις παραδώσει στις Αρχές του κράτους. Η διαδικασία παράδοσης θα κοινοποιηθεί μόλις οριστικοποιηθεί η σχετική ημερομηνία.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Πατάτες, το ψωμί των φτωχών

Πατάτες, το ψωμί των φτωχών

Η διάδοση της καλλιέργειας της πατάτας δεν ήταν ομοιόμορφη σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο και σταδιακά έγινε το φαγητό των ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ