ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μία παράσταση που έχει μόνο αλήθειες

Η ιστορία του έργου μοιάζει με καθημερινό στιγμιότυπο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το έργο «Smiley» είναι ουσιαστικά ένα στιγμιότυπο μιας καθημερινής στιγμής που όλοι μας μπορεί να έχουμε ζήσει. Η παράσταση είναι μία ιστορία αγάπης, με πολλή δόση χιούμορ και ευαισθησίας, και αυτό που δείχνει είναι ένα και αληθινό, όπως λέει ο ηθοποιός Θανάσης Ιωάννου, ότι απέναντι στον έρωτα είμαστε όλοι ίσοι, δεν υπάρχει τίποτε το φτιασιδωμένο και τίποτα δεν γίνεται με μανιέρα προκειμένου να βγει κάτι άλλο, πέρα από την αλήθεια που το έργο δείχνει, τόνισε ο Θανάσης. Το «Smiley» σκηνοθετεί ο Μαρίνος Ανωγυριάτης και μαζί με τον Θανάση Ιωάννου πρωταγωνιστεί και ο ηθοποιός Χάρης Ευριπίδου.

Το έργο δείχνει και μία πολύ σημαντική διάσταση, και δεν είναι άλλη από τον σύγχρονο τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων μας. Ίσως να έχει χαθεί ο ρομαντισμός περασμένων εποχών, αλλά και πάλι στο κινητό μας, αλλά και σε κάθε άλλη συσκευή που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε οι επιλογές μας είναι πολλές, αν θέλουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Το emotion… ένα απλό emoji μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επικοινωνία μας. Η παράσταση, λοιπόν, εστιάζει στα συναισθήματα των ανθρώπων και πώς αυτά μπορούν να εκφραστούν. Αλήθεια, μπορούμε να εκφραστούμε με ένα απλό σύμβολο ή μια φατσούλα; Αυτό προσπαθεί να απαντήσει η παράσταση, ή καλύτερα και αυτό.

Οι θεατές ως παρατηρητές

Είναι σημαντικό μάς λέει ο Θανάσης Ιωάννου ότι η επικοινωνία με το chat δεν μειώνει την επικοινωνία με τον απέναντί μας. Άραγε το έργο έχει κάποια ιδιαιτερότητα, αμέσως ο Θανάσης τόνισε ότι το έργο δεν έχει καμία ιδιαιτερότητα, σε καμία περίπτωση δεν επικεντρώνεται σε κάτι συγκεκριμένο με σκοπό να δείξει κάτι, το έργο έχει σκοπό να δείξει πολλά περισσότερα, απ’ ό,τι να επικεντρωθεί σε κάτι πιο συγκεκριμένο. Η παράσταση είναι ένα ενσταντανέ μιας φυσικής και πραγματικής συμπεριφοράς, χωρίς σχήματα, χωρίς να γίνεται καρικατούρα. Ο Μαρίνος, ο σκηνοθέτης της παράστασης, πλησίασε το έργο με ακριβώς αυτόν τον τρόπο, με την αλήθεια.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον και το στήσιμο της παράστασης στο φουαγιέ του Θεάτρου Ένα στη Λεμεσό, αφού παραπέμπει σε έναν πραγματικό χώρο, ένα μπαρ, με τους θεατές να μην είναι αποστασιοποιημένοι από τα δρώμενα, αλλά να νιώθουν παρατηρητές μιας κατάστασης στην οποία ίσως να έχουν βρεθεί πολλές φορές. Είναι σημαντικό ότι πέρα από την αλήθεια του έργου και των νοημάτων του, η παράσταση στήθηκε με το μεράκι και αγάπη όλων των συντελεστών του. Ο συγγραφέας του έργου Guillem Clua παραχώρησε τα δικαιώματα του έργου χωρίς οικονομική απαίτηση, επίσης ούτε και για τη μουσική της παράστασης από την Ηρώ Λεχουρίτη ζητήθηκε αμοιβή. Οι στίχοι είναι του Σταύρου Σταύρου.

Πληροφορίες:
Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο φουαγιέ του «Θεάτρου Ένα» Λεμεσού. Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 99395970.
* Κατάλληλο μόνο για ενήλικες


Συντελεστές της παράστασης:

Κείμενο: Guillem Clua
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία/ Επιμέλεια μουσικής: Μαρίνος Ανωγυριάτης
Κίνηση: Μαρία Μέση
Σκηνικά/ Κοστούμια/ Φωτογραφίες: Λητώ Πουλλή
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Σχεδιασμός Αφίσας: Μέλπω Νεοκλέους
Εκφώνηση: Λέα Μαλένη
Παίζουν: Θανάσης Ιωάννου, Χάρης Ευριπίδου

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση