ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τελικά δεν τα βρήκαν για επιχορηγήσεις και κριτήρια θέατρα και ΘΟΚ

Το Σχέδιο Θυμέλη άναψε τα αίματα στην Επιτροπή Παιδείας της βουλής

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Έγινε σήμερα συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού συζήτηση για το «Σχέδιο Θυμέλη» χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, μιας και οι βουλευτές της Επιτροπής δεν είχαν πλήρη ενημέρωση για τα σχετικά περί του Σχεδίου. Τα κριτήρια των επιχορηγήσεων από τον ΘΟΚ ήταν κατά βάση το κύριο ζήτημα το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ο κ. Παρασκευάς εκ μέρους του ΥΠΠΟ και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών είπε ότι τα κονδύλια είναι γενικά καθηλωμένα, και γίνονται περικοπές γενικά σε ζητήματα πολιτισμού. Από την εφαρμογή του Θυμέλη, είπε, ότι υπάρχει ανάγκη να δει η Πολιτεία το ζήτημα της επιβίωσης των θεάτρων. Από την πλευρά της η Ελεγκτική Υπηρεσία είπε ότι κατά κανόνα οι επιχορηγήσεις δίνονταν στα ίδια τέσσερα θέατρα, πριν από το ΘΥΜΕΛΗ, έτσι η Υπηρεσία διερεύνησε περισσότερο το ζήτημα των κριτηρίων αλλά και της ύπαρξης όρου στο Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ που κατά κάποιο τρόπο μπορούσε να θεωρηθεί ότι ευνοεί μεγαλύτερα θέατρα.

Από τον ΘΟΚ ο κ. Σταύρος Κυριακίδης δήλωσε ξεκάθαρα ότι από πλευράς του δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού και έγινε ό,τι καλύτερο προκειμένου να μην επιχορηγείται το θέατρο, το κάθε θέατρο, αλλά την παραγωγή του κάθε θεάτρου, προσπαθώντας να συγκεράσει ο ΘΟΚ τα το ζήτημα του ποιος υποβάλλει την πρόταση με το τι πρόταση έχει υποβάλει.

Τον λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έλαβαν εκπρόσωποι από όλα τα ελεύθερα θέατρα και άλλα σχήματα. Κοινή συνισταμένη ήταν ότι έθεσαν επί τάπητος τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται από αυτό. Κατά τη συζήτηση ο κ. Κλείτος Ιωαννίδης είπε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η «μανιταροποίηση» του θεατρικού τοπίου, κάτι που έκανε τις μικρές ανεξάρτητές ομάδες να αντιδράσουν.

Στην Επιτροπή πσρούσα ήταν και η κ. Άντρη Δημητρίου εκ μέρους της ΠΕΟ, η οποία στην τοποθέτησή της τόνισε ότι με το Σχέδιο Θυμέλη κατήργησε και εκείνα τα ελάχιστα δικαιώματα που προνοούσε η συλλογική σύμβαση των ελεύθερων θεάτρων. Πλέον, με τη Θυμέλη το μόνο που διασφαλίζεται για τους ηθοποιούς και τους άλλους εργαζόμενους είναι οι κοινωνικές ασφαλίσεις. Πρότεινε δε τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ο οποίος θα εποπτεύει κάθε πτυχή των κριτηρίων και θα λειτουργεί προς όφελος όλων των ηθοποιών και όχι μόνο, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους.


Να μην είμαστε αριθμολάγνοι

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και εκπρόσωποι επαγγελματικών ομάδων. Ο σκηνοθέτης Φώτος Φωτιάδης είπε χαρακτηριστικά ότι μόνο στην Κύπρο το Θέατρο θεωρείται μπακάλικο και ότι στο Σχέδιο Θυμέλη τα πάντα κινούνται με μία αριθμολαγνεία του ΘΟΚ, παραβλέποντας πολλές φορές την αυταξία του θεάτρου.

Ο κ. Μελίδης ως πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΘΑΛ ανέφερε ότι το θέατρο της ΕΘΑΛ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΘΥΜΕΛΗ έφερε δυσθεώρητα χρέη, ενώ στον δεύτερο αναγκάστηκαν να πάψουν τον καλλιτεχνικό διευθυντή, επειδή αδυνατούν να τον μισθοδοτήσουν. 

Ο κ. Μελέκης από το Θέατρο Σκάλα είπε ότι η περιφέρεια έχει επιπρόσθετες δυσκολίες και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος αυτές οι δυσκολίες να ξεπεραστούν.

Ο κ. Ανωγυριάτης από το Θέατρο Versus είπε ότι συνεχίζει να λειτουργεί με προσωπικές θυσίες αφού δεν επιχορηγήθηκε ούτε με ένα ευρώ από το εν λόγω Σχέδιο και ζήτησε την συνολική αλλαγή του Σχεδίου μιας και τα περισσότερα άρθρα του χρήζουν αλλαγές.

Τελικά, οι βουλευτές ζήτησαν από τους εκπροσώπους των θεάτρων και τον ΘΟΚ να συντάξουν ένα κοινό σχέδιο για την επιχορήγηση των ελεύθερων θεάτρων και να μελετήσουν πώς μπορεί να διαχωριστεί η συντήρηση των θεάτρων από το καλλιτεχνικό κομμάτι. Όταν θα έχουν καταλήξει σε ένα κοινό ζήτημα να επιστρέψουν στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού σε ένα με ενάμιση μήνα προκειμένου να επανεξεταστεί το Σχέδιο Θυμέλη και το τι μέλλει γενέσθαι.

Η λειτουργός θεατρικής ανάπτυξης κ. Μαλένη σχετικά με το θέμα διαδικασίας που τέθηκε από μέλος της επιτροπής, είπε ότι ο ΘΟΚ είχε συντάξει γραπτό υπόμνημα, και είχε καταθέσει τα σχετικά σχέδια προς μελέτη από τα μέλη της Επιτροπής και είπε ότι δεν πρέπει να μιλάμε εκτός πλαισίου του νόμου, μιας και δεν υπάρχει νομοθεσία για αφαίρεση της αρμοδιότητας του ΘΟΚ να διανέμει την κρατική χορηγία.

Τελικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής υπάρχει θέμα το οποίο πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω οπότε εισηγήθηκε να πραγματοποιηθεί μία ευρεία σύσκεψη προβληματισμού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με παρόντες τον γενικό ελεγκτή, την Επίτροπο Διοίκησης, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και άλλους σχετικούς φορείς προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα και να υπάρξει συζήτηση εφ' όλης της ύλης και να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα, αν φυσικά μπορέσουν να καταλήξουν, και να επανέλθουν στην Επιτροπή σε δεύτερο χρόνο. Μετά από μικρή συζήτηση κατέληξαν να επιστρέψουν μετά από ένα ενάμιση μήνα για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Πολιτισμός με πενταροδεκάρες δεν γίνεται, λέει το ΑΚΕΛ

Το μέλος της Επιτροπής Παιδείας βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ Γιώργος Κ. Γεωργίου σε δήλωσή του ανέφερε ότι ο πολιτισμός και ιδιαίτερα το θέατρο δεν μπορούν να αναπτυχθούν ούτε με πενταροδεκάρες ούτε με τη λογική του ΕΕΕ, αναδιανέμοντας τη φτώχεια. Μάλιστα, επεσήμανε στη δήλωσή του ότι τα τελευταία χρόνια τα κονδύλια για τον πολιτισμό παραμένουν συρρικνωμένα.
Αναφέρει χαρακτηριστικά «τόσο τα νέα, όσο και τα παλαιότερα, λεγόμενα μεγάλα θέατρα, "πολυβολούν" το σχέδιο Θυμέλη, το οποίο επεξεργάζεται, με διάφορα κριτήρια, την κατανομή των πόρων στα θεατρικά σχήματα».

Στη δήλωση ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει ένας συντονισμένος διάλογος, με επικεφαλής τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, έτσι ώστε να επανέλθουν στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και να καταθέσουν ένα κοινό πρόγραμμα που να περιλαμβάνει την ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας, αλλά και την αξιοκρατική διάθεση της χορηγίας προς τα θέατρα.

 

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση