ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόσκληση για συμμετοχή στο έργο «Αέννα Ταξίδια»

Το Πάφος2017 ετοιμάζει μια θεατρική παράσταση που θα καθηλώσει τους θεατές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Οργανισμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 και ο εταίρος του, Walk the Plank (βρετανική ομάδα ειδικών στις υπαίθριες τέχνες) αναζητούν, ανάμεσα σε Κύπριους καλλιτέχνες, συνεργάτες που θα συμβάλουν στη δημιουργία του “Αέννα Ταξίδια”, μιας υπαίθριας θεατρικής παράστασης ευρείας κλίμακας, που θα παρουσιαστεί στην περιοχή του Κάστρου και του Λιμανιού της Πάφου, στα πλαίσια του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017, την 1η Ιουλίου 2017.

Πλοκή του έργου

Στη μακραίωνη ιστορία της, η Πάφος έχει προσελκύσει μια πληθώρα από διαφορετικούς ταξιδιώτες. Πολλοί ήταν περαστικοί, ενώ άλλοι υπέκυψαν στη γοητεία της Αφροδίτης, που αναδύθηκε από τους απαλούς αφρούς της θάλασσάς της, κι έμειναν εδώ. Όπως και πολλά άλλα μεσογειακά νησιά, λειτούργησε ως καταφύγιο, χώρος αφήγησης και στρατηγικό σημείο. Τόπος σύνδεσης και έντασης ταυτόχρονα… από τον ελληνικό πολιτισμό μέχρι την οθωμανική αυτοκρατορία, μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Το Κάστρο διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο, αναδεικνύοντας τις ιστορίες των τριών ταξιδιωτών από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, μέσα από προβολές και ψηλής ποιότητας ψηφιακά κινούμενα σχέδια και χαρτογράφηση. Τα πιο πάνω στοιχεία συνοδεύονται από δραματικές κορυφώσεις που περιλαμβάνουν ποιητική αφήγηση και τραγούδι, στα αγγλικά και στα ελληνικά, μαζική χορογραφία, παράσταση υπό μορφή πομπής, ακροβατικά, θέαμα με νερά, δυναμικό σχεδιασμό φωτισμού και ήχου, υπό τη συνοδεία πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης και εκπληκτικών ειδικών εφφέ, καθώς και φινάλε με πυροτεχνήματα.

Η γενική θεματική της παράστασης εστιάζει σε τρεις ταξιδιώτες, που φθάνουν από ξηράς, από θαλάσσης και από αέρος, και συναντιούνται στο Κάστρο, όπου εκτυλίσσονται οι ιστορίες τους.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Η πρόσκληση αφορά τις πιο κάτω θέσεις:

  1. Συνθέτης / Μουσικός Διευθυντής
  2.  Χορογράφος
  3.  Συγγραφέας


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ & ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΡΟΛΟΥ

1. Συνθέτης / Μουσικός Διευθυντής

Η προσέγγιση και άφιξη κάθε αρχέτυπου χαρακτήρα / ταξιδιώτη στο Κάστρο θα συνοδεύεται από μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Η συνολική διάρκεια της παράστασης θα είναι μιάμιση περίπου ώρα, με την άφιξη των ταξιδιωτών και το φινάλε του έργου να διαρκούν γύρω στα 15 λεπτά το καθένα. Η σύνθεση του φινάλε θα αναδεικνύει σταδιακά τη θετική έκβαση της συνάντησης των τριών ταξιδιωτών και θα ολοκληρώνεται σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα.

Κάθε σύνθεση θα περιλαμβάνει αφήγηση και δραματικές κορυφώσεις, σχεδιασμένα στη βάση διαφόρων παραστατικών στοιχείων: Χορός και κίνηση, προβολή κινηματογραφικού υλικού / βίντεο / κινουμένων σχεδίων και χαρτογράφησης κτιρίων, θεαματικές παρεμβάσεις από αέρος, σχέδια που απεικονίζουν φωτιές και πυροτεχνήματα. Όλα αυτά θα συνδυαστούν με πρόσθετα στοιχεία εορτασμού της ζωής στην κοινότητα, δημιουργώντας ένα δρώμενο με απήχηση στον ντόπιο πληθυσμό, που αγγίζει παράλληλα κι ένα ευρύτερο διεθνές κοινό.

Ο Συνθέτης / Μουσικός Διευθυντής θα κληθεί να εξερευνήσει διάφορα μουσικά είδη ώστε να δημιουργήσει μια μουσική επένδυση που καθηλώνει, γοητεύει και ξαφνιάζει το κοινό. Ίσως σας ζητήσουμε να συνδυάσετε παραδοσιακά όργανα με σύγχρονους ρυθμούς, δημιουργώντας κάτι οικείο και συνάμα διαφορετικό.

Ο Συνθέτης / Μουσικός Διευθυντής θα πρέπει να διαθέτει εμπειρία στη σύνθεση μουσικής για θέατρο / όπερα ή κινηματογράφο. Προηγούμενη πείρα στη σύνθεση μουσικής για υπαίθρια δρώμενα ή εορταστικές εκδηλώσεις ευρείας κλίμακας θα ήταν επιθυμητή. Θα πρέπει να σας αρέσει η συνεργατική δημιουργική διαδικασία, μέσα από την οποία θα κληθείτε να συνθέσετε μουσική που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πλοκής, των καλλιτεχνικών διευθυντών, του κινηματογραφιστή και του χορογράφου.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Το πρώτο προσχέδιο πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017 και η τελική σύνθεση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2017.
Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς πληθώρα διαφορετικών στοιχείων της παράστασης δεν μπορούν να αναπτυχθούν πριν από την ολοκλήρωση όλων των συνθέσεων. Συνεπώς, η διαθεσιμότητά σας για συνεργασία με τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές και τη δημιουργική ομάδα από τις αρχές Μαρτίου κρίνεται αναγκαία.

2. Χορογράφος

Ως χορογράφος, θα συνεργαστείτε με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή σε όλα τα στοιχεία της παράστασης και θα αναλάβετε τα ακόλουθα:

1. Μάρτιος 2017 – Ανάπτυξη χορογραφίας που να εντάσσεται στο όραμα της εκδήλωσης, κατάλληλη για υπαίθρια παράσταση ευρείας κλίμακας με τη συμμετοχή ομάδας επαγγελματιών και μη επαγγελματιών χορευτών, ερμηνευτών και της κοινότητας.

2. Απρίλιος 2017 – Καθοδήγηση αριθμού ανοικτών εργαστηρίων που στοχεύουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μη επαγγελματιών ερμηνευτών τόσο σε νέους τρόπους εργασίας, περιλαμβανομένων νέων στιλ κίνησης, όσο και στην ερμηνεία σε μεγάλο υπαίθριο χώρο με κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα. Από τα ανοικτά αυτά εργαστήρια, ως χορογράφος θα επιλέξετε χορευτές και ερμηνευτές, τους οποίους θα ενσωματώσετε στη συνέχεια στην ομάδα των επαγγελματιών, ώστε να δημιουργήσετε ένα ενιαίο σύνολο.

3. Ιούνιος 2017 – Πρόβες με τους ερμηνευτές και τους χορευτές, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της βδομάδας παραγωγής πριν από την παράσταση την 1η Ιουλίου 2017.

Θα εργαστείτε στη μουσική του Συνθέτη / Μουσικού Διευθυντή, ο οποίος θα συνδυάσει διάφορα μουσικά είδη ώστε να δημιουργήσει μια σύνθεση που αναμειγνύει τραγούδι, παραδοσιακή μουσική, σύγχρονη κλασική μουσική μαζί με πρωτότυπη και υφιστάμενη μουσική. Θα συνεργαστείτε επίσης με έμπειρο σκηνογράφο, ο οποίος θα σχεδιάσει κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα (και ο οποίος δεν θα είναι διαθέσιμος για συμμετοχή στις πρόβες πριν από τη βδομάδα παραγωγής) και με εικαστικό / ψηφιακό καλλιτέχνη, ο οποίος θα δημιουργήσει το περιεχόμενο των προβολών.

Μαζί, θέλουμε να συγχωνεύσουμε φόρμες και να αναμείξουμε την κίνηση με τον ήχο και την οπτική εικόνα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα αποτέλεσμα οικείο και συνάμα διαφορετικό…. εντυπωσιακό, θεαματικό και με στιλιστική συνοχή.

3. Συγγραφέας

Ως συγγραφέας θα αναπτύξετε τους ακόλουθους αρχέτυπους χαρακτήρες, την αφήγηση και τον διάλογο, χρησιμοποιώντας ως σημείο αφετηρίας μια υφιστάμενη σύνοψη.

1. Ταξιδιώτης από ξηράς – Η παράλληλη ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι ενός Κύπριου Βασιλιά. Μια ιστορία αμοιβαίων συμφερόντων, όπου ο πρώτος επιθυμεί να ενισχύσει τον στόλο του ενόψει της εκστρατείας του στην Ινδία αξιοποιώντας τον στόλο του Βασιλιά, ενώ ο δεύτερος επιχειρεί να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα την πολιτική ανεξαρτησία.

2. Ταξιδιώτης από θαλάσσης – Ένας σύγχρονος πειρατής / διακινητής αναζητεί τρόφιμα και κρασί με αντάλλαγμα κλεμμένα εμπορεύματα. Η προσπάθειά του αναχαιτίζεται με διάταγμα του Βασιλιά. Προσβεβλημένος, ο ατρόμητος ταξιδιώτης, τα χαρακτηριστικά του οποίου θυμίζουν τον Διόνυσο, διατάζει επίθεση στο Κάστρο.

3. Ταξιδιώτης από αέρος – Ένας αιωρούμενος ακροβάτης αναλαμβάνει τον ρόλο του ειρηνικού διαμεσολαβητή. Ο χαρακτήρας παραπέμπει στη Θεά Αθηνά, κόρη του Ουρανού και του Δία, θεού της αστραπής. Η Αθηνά εστιάζει στη στρατηγική και την ηθική, αντί στο αιματοκύλισμα. Ως θεά της σοφίας, δίνει έμφαση στη διπλωματία, τη δικαιοσύνη, την παιδεία, τις τέχνες και τη βιοτεχνία.

ΑΜΟΙΒΗ

Προς συζήτηση

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

17.00 GMT, Τετάρτη, 1η Μαρτίου 2017

ΠΩΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΤΕ ΑΙΤΗΣΗ

Αν ενδιαφέρεστε να υποβάλετε αίτηση, παρακαλούμε όπως αποστείλετε το βιογραφικό σας σημείωμα και επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
info@pafos2017.eu & John@walktheplank.co.uk
Τηλ: +357 2693 2017, +44 (0)161 736 8964

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση