ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Αμούρ – Αμούρ»: Μέρα Ποίησης με αφιέρωμα στον Ανδρέα Εμπειρίκο

Ένα σκηνοθετημένο αναλόγιο για την ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Θέατρο Ριάλτο, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης, φιλοξενεί τον Λεωνίδα Εμπειρίκο, ιστορικό και κάτοχο του αρχείου του πατέρα του Ανδρέα Εμπειρίκου. Σε ένα σκηνοθετημένο αναλόγιο για την ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου, εικαστικό τοπίο, μουσική και αναγνώσεις συνθέτουν ένα νέο ονειρο-ποίημα που θέλει να επικοινωνήσει με αμεσότητα στο κοινό.

Ο Λεωνίδας Εμπειρίκος θα συμμετέχει στο σκηνοθετημένο ποιητικό αναλόγιο με αναγνώσεις και ο Δημήτρης Σπύρου θα παρουσιάσει επί σκηνής πρωτότυπη μουσική, βασισμένη στην ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου. Η Έλενα Αγαθοκλέους που έχει την ευθύνη της σκηνοθετικής επιμέλειας και της δραματουργίας, συμμετέχει επίσης με αναγνώσεις, ενώ η Έλενα Κοτασβήλι έχει την ευθύνη της δημιουργίας του σκηνικού χώρου.

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος  (1901–1975) ποιητής, πεζογράφος, φωτογράφος και ψυχαναλυτής, θεωρείται ο πρωτοπόρος ποιητής για τα νεοελληνικά γράμματα που εισήγαγε τον υπερρεαλισμό στην Ελλάδα το 1935 με την ποιητική συλλογή «Υψικάμινος». Η ποίηση του αναδύεται από χώρους πολύ προσωπικούς, εκεί όπου καταλύεται η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε πραγματικό και φανταστικό, εκεί όπου η συνολική ανθρώπινη εμπειρία και εσωτερικότητα συγκροτούν την απόλυτη, την υπερπραγματικότητα.

Ο Λεωνίδας Εμπειρίκος, ιστορικός, γιος του σουρεαλιστή ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου μεγάλωσε σ’ ένα περιβάλλον που απείχε πολύ από την καθημερινή πραγματικότητα των συνομηλίκων του. Νονός του ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης και καθημερινός οικογενειακός του κύκλος, ο Τσαρούχης, ο Εγγονόπουλος, ο Σαχτούρης, ο Βαλαωρίτης, ο Καρούζος. Σήμερα διαχειρίζεται και φροντίζει το αρχείο του πατέρα του, ένα αρχείο που όλοι θεωρούσαν χαμένο, το οποίο βρέθηκε τυχαία σε βαλίτσες στην αποθήκη της γιαγιάς του. Γράμματα, χειρόγραφα, πρώτες γραφές έργων και βέβαια, φωτογραφίες από τις πολλές και εξαιρετικές που έβγαλε ο Ανδρέας Εμπειρίκος.

Χορηγοί: Public, Marys Market, Precious Metal Gallery Evis Michealides
Χορηγός Επικοινωνίας: Κανάλι 6

Θέατρο Ριάλτο, Τρίτη 21 Μαρτίου, ώρα 20:30
Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45
Εισιτήρια: € 10 / 8, E-ticket: www.rialto.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση