ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η οικουμενική «Σκακιστική Νουβέλα»

Η θεατρική απόδοση του πλέον πολυδιαβασμένου έργου του Αυστριακού συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η θεατρική ομάδα 8χ8 σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη ανεβάζει τη «Σκακιστική Νουβέλα» του αυστριακός συγγραφέας Στέφαν Τσβάιχ στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο για έξι παραστάσεις για πρώτη φορά στην Κύπρο. Ο συγγραφέας παρέδωσε τα χειρόγραφα της «Σκακιστικής Νουβέλας», του πιο διαβασμένου από τα έργα του, μία μέρα ακριβώς πριν αυτοκτονήσει μαζί με τη γυναίκα του (23 Φεβρουαρίου 1942) εκφράζοντας έτσι την απελπισία του για την επιβολή των πλέον εφιαλτικών εκδοχών του μαύρου ολοκληρωτισμού, για την κατάρρευση όσων μέχρι τότε θεωρούνταν αυτονόητα προαπαιτούμενα του πολιτισμού. Όπως και να έχει παρουσιαστεί το έργο του Τσβάιχ «Σκακιστική Νουβέλα» παραμένει ως μία εξαιρετικά δυνατή αφήγηση τη πάλης που μπορεί να δώσει το πνεύμα ενάντια στον ολοκληρωτισμό.


Σχιζοφρενική διάλυση
Ένας ανθρώπινος νους αντιμέτωπος με την πιο οριακή συνθήκη, αυτήν της απόλυτης απομόνωσης. Μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη παρτίδα σκάκι εκκινεί να αναπτύσσεται εντός του μια οριακή σε κάθε κίνηση παρτίδα. Οι συνεχείς επαναλήψεις γίνονται επιθετική άμυνα, η επιβεβλημένη συνθήκη αιχμαλωσίας γίνεται πόλεμος με τους εσωτερικούς δαίμονες. Άσπρο-μαύρο, ο νους είναι η σκακιέρα, το παιχνίδι είναι η ίδια η ύπαρξή του, σε αυτό το παιχνίδι της ύπαρξής του ο νους δεν μπορεί να νοήσει ήττα. Όσο δεν τη νοεί δεν γίνεται να τη γνωρίσει.

Απέναντί του: ένας μοναδικός τύπος σκακιστικής ιδιοφυΐας, ένας νεαρός παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού της «άσπρο/ μαύρο» απαραβίαστης λογικής, ο οποίος έχει πάντα μαζί του μια σκακιέρα, αδυνατώντας πλήρως να φανταστεί την ανάπτυξη μιας σκακιστικής παρτίδας αν ζωντανή ενώπιον του δεν μπορεί να τη βλέπει. Αγόρι άξεστο, με εξαιρετική δυσκολία στη γραφή και την ανάγνωση, με επίδοση οριακή σε ό,τι αφορά τη γενική ευφυΐα, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρισμένη ιδιοφυΐα, παγκόσμιος πρωταθλητής όταν πρόκειται για το σκάκι. Άσπρο-μαύρο, ο νους είναι η σκακιέρα, το παιχνίδι είναι η ίδια η ύπαρξή του, άνευ αυτού δεν είναι παρά ένας φωτογραφικός άξεστος νους στερημένος κάθε φαντασίας, σε αυτό το παιχνίδι της ύπαρξής του δεν μπορεί να νοηθεί ήττα. Όσο δεν νοείται δεν αναγνωρίζεται.


Πληροφορίες
: «Σκακιστική Νουβέλα», του Στέφαν Τσβάιχ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη, στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο από τη θεατρική ομάδα 8χ8. Θα δοθούν έξι παραστάσεις. Πρεμιέρα Κυριακή 26 Μαρτίου. Σκηνικός χώρος/ κοστούμια Ελένη Ιωάννου, Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου, Φωτισμοί Σεσίλια Τσελεπίδη, βοηθός σκηνοθέτη Μυρσίνη Χριστοδούλου. Παίζουν οι ηθοποιοί Στέλιος Καλλικράτης, Ανδρέας Μακρής και Βικτώρια Φώτα. Παραστάσεις κάθε Κυριακή και Δευτέρα, μέχρι 10 Απριλίου, πληροφορίες στο 99984196.

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση