ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Aπονεμήθηκαν τα Θεατρικά Βραβεία του ΘΟΚ για την περίοδο 2015-2016

Μεγάλο Βραβείο για τη συνολική προσφορά του στον συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη

ΚΥΠΕ

Απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας τα Βραβεία Θεάτρου του ΘΟΚ για τη θεατρική περίοδο 2015-2016, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου. Την εκδήλωση παρουσίασε τελικά ο ηθοποιός Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, μιας και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη δήλωσε την τελευταία στιγμή ότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί εξαιτίας έκτακτου κωλύματος. Το concept και η σκηνοθεσία της τελετής απονομής έφεραν την υπογραφή του διακεκριμένου καλλιτέχνη Φωκά Ευαγγελινού.

Φέτος είναι η τελευταία χρονιά του θεσμού των βραβείων με την παρούσα μορφή. Από την εισαγωγή του το 2001, έχουν τιμηθεί με βραβείο θεάτρου δεκάδες άνθρωποι του θεάτρου αλλά και σημαντικές προσωπικότητες για τη συνολική τους προσφορά. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Γιάννης Τουμαζής στην εισαγωγική του ομιλία είπε ότι ο θεσμός δεν τελειώνει με την τελετή της Δευτέρας αλλά αναγεννιέται και αναβαθμίζεται με νέα μορφή, με τη βράβευση συντελεστών και ηθοποιών με σημαντικά χρηματικά έπαθλα αλλά και συμβόλαια συνεργασίας με το Κρατικό Θέατρο της χώρας.


Απονεμήθηκαν τα Βραβεία:

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ στον Μιχάλη Χριστοδουλίδη


ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
Έλενα Κατσούρη για τα κοστούμια της παράστασης «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», παραγωγή ΘΟΚ
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου για την παραγωγή «Εγώ, ο Πρίγκιπας»

 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Χαράλαμπος Γωγιός για τη μουσική της παράστασης «Αντιγόνη», συμπαραγωγή Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος-Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος-Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου  

 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ
Στέλα Φυρογένη για την ερμηνεία της στην παράσταση «Sweet bird of youth», παραγωγή ΘΟΚ
 
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
Μάριος Μεττής για την ερμηνεία του στην παράσταση «Χοντροί άντρες με φούστες», παραγωγή Θεατρική ομάδα Persona

 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
Κώστας Σιλβέστρος για τη σκηνοθεσία του έργου «Πλούτος», παραγωγή Θεατρική Ομάδα Φτωχολογιά

ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ
Κώστας Μαννούρης για τη θεατρική συγγραφή του έργου «Της οικίας ημών εμπιπραμένης», παραγωγή Πολυχώρος ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ
Εύα Καλομοίρη για τη χορογραφία της παράστασης «Πλούτος», παραγωγή Θεατρική Ομάδα Φτωχολογιά
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΦΩΤΙΣΜΩΝ
Βασίλης Πετεινάρης για τους φωτισμούς της παράστασης «Πέτρες στις τσέπες του», παραγωγή On Stage Theatre
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ
Γιώργος Γιάννου για το σκηνικό της παράστασης «Νίτσα», παραγωγή Fresh Target Theatre Ensemble/Στάγδην Βραδέως



Υπόσχομαι, δεν δεσμεύομαι, είπε ο Πρόεδρος
Στην Τελετή το παρών του έδωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος ανέφερε ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τον πολιτισμό, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Και αυτό που υπόσχομαι, δεν δεσμεύομαι, είναι να είμαστε ειλικρινά στο πλευρό των ανθρώπων που προάγουν και παράγουν τον πολιτισμό». Στο σχόλιο του σκηνοθέτη Κώστα Σιλβέστρου που βραβεύθηκε με το Βραβείο καλύτερου Σκηνοθέτη, για στήριξη της πολιτείας στη δική του γενιά, ο Πρόεδρος είπε ότι βλέπει την ανησυχία των νέων που λόγω της κρίσης ή άλλων συμβάντων «πληρώνουν κόστος χωρίς ευθύνες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την απόφαση του ΘΟΚ να αναβαθμίσει τον θεσμό, από το επόμενο έτος μετεξελίσσοντάς τον «σε μια απτή και χειροπιαστή αναγνώριση με χρηματικά βραβεία αλλά και συμβόλαια συνεργασίας με το κρατικό θέατρο της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έδωσε συγχαρητήρια για το άριστο της τελετής, παρέδωσε ο ίδιος το μεγάλο βραβείο Θεάτρου Κύπρου στον μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη, που δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση να τιμάται στην ίδια του την πατρίδα. «Είναι μεγάλη συγκίνηση γιατί όσα βραβεία και αν πάρεις, αν δεν το πάρεις τελικά απ` την πατρίδα σου, όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία. Γι' αυτό είμαι πραγματικά συγκινημένος». Χαίρομαι, είπε, που τιμάται και η δική μου γενιά και παραπέμποντας στον φίλο του – όπως ανέφερε – Εύη Γαβριηλίδη, «μπορεί να εγκαταλείψεις τα εγκόσμια, μπορεί να εγκαταλείψεις μια γυναίκα, αλλά το θέατρο δεν το εγκαταλείπεις ποτέ». Αστειευόμενος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε «μα παίζουν και εκεί θέατρο;» για να απαντήσει ο κ. Χριστοδουλίδης ότι «παίζουν και εκεί, ναι. Ο Εύης είναι παντού, παρακολουθεί όλους, τους ηθοποιούς, τους σκηνοθέτες, ενίοτε και τους Διευθυντές για τις αποφάσεις που παίρνουν. Είναι πάντοτε στο παρασκήνιο».

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση