ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:00
 

Σημείο συνάντησης της περφόρμανς και της κεραμικής τέχνης

Το Anthology of Cracks διερευνάει τη σχέση του αμφορέα με την ανθρώπινη ανατομία

Newsroom K

To Anthology of Cracks είναι το έργο της τελευταίας συνεργασίας του εικαστικού Χρήστου Δεληδήμου με την ερμηνεύτρια Νάνσυ Σταματοπούλου, όπου εξετάζουν το σημείο συνάντησης της περφόρμανς και της κεραμικής τέχνης. Ξεκινώντας από τις πολύπλοκες αναπαραστάσεις των εικαστικών έργων του Χρήστου Δεληδήμου, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο παρελθόν σε σχέδια, κολάζ και γλυπτικές εγκαταστάσεις, το εν λόγω έργο παρουσιάζεται ως μία εν κινήσει αναπαράσταση που μελετά τις σχέσεις σώματος-αντικειμένου, κίνησης-χώρου. Η διαγώνιος που τέμνει τις αγωνίες των δύο καλλιτεχνών εντοπίζεται στην εργαλειακή χρήση του σώματος του εικαστικού καλλιτέχνη για την παραγωγή του αντικειμένου, σε συνάρτηση με την επιτελεστική προσέγγιση του ερμηνευτή, όπου το σώμα είναι ταυτόχρονα εργαλείο και αντικείμενο.

Το κεντρικό αντικείμενο της περφόρμανς είναι μία επαναδιατύπωση του αμφορέα. Ο αμφορέας αντιμετωπίζεται ως ένα μεταβατικό αντικείμενο, που ανακλά χρήσεις της αρχαιότητας, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει σχέσεις με την ανθρώπινη ανατομία. Το Anthology of Cracks είναι ένα επιτελεστικό κομμάτι που ανακλά τη συμπεριφορά του δέρματος στην κεραμική επιφάνεια. Το κεραμικό κέλυφος εξελίσσεται σε ένα μεγάλο, οργανικό πορώδες, που συναισθάνεται τις χειρονομίες του ερμηνευτή.

 

Οι συντελεστές

Ο Χρήστος Δεληδήμος ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Συμμετείχε ως ερμηνευτής σε παραγωγές χοροθεάτρου, όπως το 2 του Δημήτρη Παπαϊώαννου, μεταξύ άλλων. Αυτό το διάστημα η πρακτική του έχει μετατοπιστεί από σχέδια και ζωγραφικά έργα σε κεραμικές γλυπτικές εγκαταστάσεις. Επιλεγμένες ατομικές εκθέσεις: Something Nests Inside You, Something Will Not Be The Same, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αθήνα (2016), At Least They Died Together, Τint Gallery, Θεσσαλονίκη (2011). Περφόρμανς: Ακούσιο Πλέγμα, Διεθνές Φεστιβάλ Performance, Bios, Αθήνα (2007), The Articulate in the Inarticulate, International Dance Festival - Τεχνόπολη, Athens (2006) και άλλες. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα, στη Βασιλεία, στο Λουξεμβούργο και στο Παρίσι.

H Νάνσυ Σταματοπούλου είναι ερμηνεύτρια με έδρα την Αθήνα. Μετά τη μακροχρόνια συνεργασία της με την ομάδα Οκτάνα του Κωνσταντίνου Ρήγου και σειρά παραγωγών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σήμερα συνεχίζει τη συνεργασία της με άλλους καλλιτέχνες, όπως τη Μαρία Χασάπη και τον Κυριάκο Χατζηιωάννου. Ατομικές παρουσιάσεις περιλαμβάνουν: Cave, Baila Louca, Ρότερνταμ (2012), Please Enter, Kunst Kapel-Virtueel Μuseum, Άμστερνταμ (2012), Sugar Slave, Sacatar Foundation, Βραζιλία (2011). Το 2016 παρουσίασε την περφόρμανς μεγάλης διάρκειας White Cave, ως κομμάτι της έκθεσης As One, μία συνεργασία του Marina Abramovich Institue με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), Αθήνα.

Η Βασιλική-Μαρία Πλαβού είναι αρχιτέκτων, που ασχολείται με το ευρύτερο πεδίο του design. Έχει εργαστεί ως βοηθός επιμέλειας στις εκθέσεις Τ(ρ)όποι Λατρείας. Τάσος Βρεττός, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (2015-16), Hell As Pavilion, Palais de Tokyo, Παρίσι (2013), ενώ έχει συνεπιμεληθεί την έκθεση #decorbuziers, Ρομάντσο, Αθήνα (2015). Παράλληλα, έχει σχεδιάσει βραβευμένους καλλιτεχνικούς καταλόγους όπως Η Εργασία του Ύπνου (για την έκθεση Ύπνος στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), Εκδόσεις Καστανιώτη (2016), Why Look at Animals? Agrimiká (έκδοση του ομώνυμου έργου της Μαρίας Παπαδημητρίου για την ελληνική συμμετοχή στην 56η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας), Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (2015), Φirma Gypsy Globales, Εκδόσεις ΔΕΣΤΕ (2014), μεταξύ άλλων.

 

Πληροφορίες: Point Centre for Contemporary Art, «Anthology of Cracks. Ceramics and Performance», Δευτέρα, 30 Απριλίου, ώρα 7:30 | Περφόρμανς & Συζήτηση. Τρίτη, 1 Μαΐου, ώρα 8:00 μ.μ. Περφόρμανς


Point Centre for Contemporary Art: Ευαγόρου 2, Λευκωσία, τηλέφωνο: 22662053, info@pointcentre.org Τετάρτη-Παρασκευή: 10:00-17:00, Σάββατο: 11:00-15:00
*Μπορείτε να επισκεφθείτε το Point εκτός των ωρών λειτουργίας με ραντεβού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

Οι ήρωες του Μπέκετ είναι μόνοι και έρημοι, καταδικασμένοι να μονολογουν μη μπορώντας να επικοινωνήσουν με τον συνάνθρωπο τους

Fail, Fail Again Fail Better

Σκηνοθετημένο αναλόγιο από την enacttheatre με δύο έργα του Σάμιουελ Μπέκετ σε μετάφραση του Νάσου Δετζώρτζη
Δελτίο Τύπου
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ
X