ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κύπρος: Πρώτη στη χορήγηση αντιβιοτικών σε ζώα

Ακολουθεί η Ιταλία και η Ισπανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ένα διεθνές όριο για τη χρήση αντιβιοτικών σε ζώα είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστεί η αντίσταση στα φάρμακα «σούπερ ιών» που μπορεί να περάσει στους ανθρώπους, προκρίνει το εισαγωγικό σημείωμα των FT, με πηγές προερχόμενες από την Αγγλία.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, τονίζοντας την ανθεκτικότητα που δείχνουν και έχουν αναπτύξει τα βοοειδή στην Κίνα απέναντι στο «colistin», ένα ισχυρό αντιβιοτικό, το οποίο χρησιμοποιείται και από τους ανθρώπους.

Η έρευνα γύρω από το ζήτημα έδειξε πως το 1/5 των βοοειδών στην Κίνα είναι ανθεκτικά στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό, κάτι που στην ουσία σήμανε το συναγερμό.

Ο Jim O’Neill, του ΥΠΟΙΚ της Αγγλίας, τόνισε πως σε πολλές χώρες τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται σε βοοειδή είναι περισσότερα από εκείνα που καταναλώνουν οι άνθρωποι, λέγοντας πως είναι «καιρός για δράση».

Καλεί, λοιπόν, για έναν παγκόσμιο στόχο που αφορά στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Δανίας που έχει μειώσει τη χρήση σε 50 mg ανά κιλό.

Πρώτη με διαφορά η Κύπρος
Στην κορυφή του πίνακα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το CDDE (Center for Disease Dynamics, Economics & Policy), με έδρα την Ουάσινγκτον, η Κύπρος φιγουράρει στην πρώτη θέση των χωρών που χρησιμοποιούν αντιβιοτικά στην κτηνοτροφία, με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη Ισπανία και την τρίτη Ιταλία.

Σύμφωνα με αυτόν, την ώρα που στην Γερμανία και τις ΗΠΑ η χρήση αντιβιοτικών στα ζώα φτάνει τα 150 mg ανά κιλό, στην Κύπρο αγγίζει τα 425 mg ανά κιλό.

700.000 άνθρωποι, σύμφωνα με μελέτη που επικαλούνται οι FT, χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από μολύνσεις ή ιώσεις που δεν μπορούν να καταπολεμηθούν με φάρμακα. Ο αριθμός αυτός αναμένεται το 2050 να φτάσει τα 10 εκατ., με κόστος στην παγκόσμια οικονομία πέραν των 100 τρισ. δολαρίων, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για περιορισμό στη χρήση αντιβιοτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση