ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ti συμβαίνει όταν δεν κοιμάστε αρκετά

Ο ύπνος είναι απαραίτητος και αναγκαίος για τον οργανισμό μας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy


Ο ύπνος είναι απαραίτητος και αναγκαίος για τον οργανισμό μας, για την υγεία μας και όχι μόνο. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά έχετε περισσότερες πιθανότητες να αυξήσετε το βάρος σας και να καταβάλετε περισσότερη προσπάθεια για συγκέντρωση. Το να μην κοιμάστε ικανοποιητικές ώρες για τον οργανισμό σας έχει κάποιες συνέπειες που επηρεάζουν και την ομορφιά αλλά και το μυαλό σας.

1. Περισσότερη κατανάλωση φαγητού
Μια έρευνα απέδειξε πως όταν είναι αρκετές οι ώρες ύπνου γίνεται περισσότερη κατανάλωση φαγητού. Τα άτομα που συμμετείχαν, μπορούσαν να φάνε ό,τι ήθελαν, αλλά έπρεπε να κοιμούνται λίγο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τρώνε πολύ περισσότερο από ό,τι θα έτρωγαν αν κοιμούνταν κανονικά, ακόμα κι αν ακολουθούσαν με συνέπεια το διατροφικό τους πρόγραμμα.

2. Λιγότερα χρόνια ζωής
Ερευνητές βρήκαν πως το μυστικό για μια καλύτερη, πιο ποιοτική και μακροχρόνια ζωή, είναι ο ύπνος. Οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες κάθε μέρα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από το μέσο όρο.

3. Αλλαγή μεταβολισμού
Το να μην κοιμάστε αρκετά προκαλεί stress στο σώμα, το οποίο κάνει τον μεταβολισμό πιο αργό και βοηθάει το λίπος να αποθηκευτεί στο σώμα πιο εύκολα.

4. Δυσκολία στις αποφάσεις
Ερευνητές κατέληξαν πως άτομα με χρόνιο πρόβλημα αϋπνίας, είχαν μικρότερους και λιγότερο "πυκνούς" εγκεφάλους και αυτό επηρέαζε σε βασικά μέρη των νευρολογικών συστημάτων όπως την ικανότητα του να αποφασίζουν. Επίσης εκτός από τις αποφάσεις όταν δεν κοιμάστε ικανοποιητικές ώρες δεν θυμάστε τι έχετε να κάνετε το πρωί. Αυτό οφείλεται σε μια διαδικασία που συμβαίνει στην αρχή του ύπνου και επηρεάζει τη μνήμη και τη δημιουργικότητά σας.

5. Αύξηση πίεσης
Έρευνα απέδειξε πως ενήλικες που κοιμούνταν μια ώρα λιγότερο κάθε βράδυ για πέντε χρόνια, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση.

6. Πιο ευάλωτη σε αρρώστιες
Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, είστε πιο αδύναμες και πιο "ευαίσθητες" στις αρρώστιες και τις ιώσεις που υπάρχουν γύρω σας. Ένας καλός ύπνος τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

7. Έλλειψη ενέργειας
Η έλλειψη ύπνου σημαίνει έλλειψη ενέργειας και έτσι αντί στο γυμναστήριο κατευθύνεστε στον καναπέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση