ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τριάντα νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Κύπρο

Έντεκα θάνατοι σημειώνονται κάθε χρόνο σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας

ΚΥΠΕ

Στην Κύπρο, εντοπίζονται ετησίως περίπου 30 νέα περιστατικά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ κατά μέσο όρο και σημειώνονται 11 θάνατοι, είπε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών ανήκει στην αναπαραγωγική ηλικιακή ομάδα γυναικών, μεταξύ 35 με 50 ετών.

Ο αριθμός αυτός μπορεί και πρέπει σταδιακά να μειωθεί ή ακόμα να μηδενιστεί, τόνισε ο Υπουργός.

Και προς τούτο το στόχο, συνέχισε, προχωρήσαμε φέτος ένα ακόμη βήμα, εντάσσοντας στο πρόγραμμα εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας το εμβόλιο κατά του ιού HPV, ο οποίος ευθύνεται για όλα σχεδόν τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

“Ο εμβολιασμός ξεκίνησε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2016-2017. Το Σεπτέμβριο –Οκτώβριο του 2016 χορηγήθηκε, μέσω της σχολιατρικής υπηρεσίας, η 1η δόση του εμβολίου σε 5000 κορίτσια της Α’ και Β’ τάξης του Γυμνασίου, τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά σχολεία. Η δεύτερη και τελευταία δόση του εμβολίου θα χορηγηθεί τον Απρίλιο-Μάιο 2017. Πρόθεσή μας είναι όπως στο μέλλον οι εμβολιασμοί επεκταθούν και στα αγόρια”, πρόσθεσε.

Προσδοκία, σημείωσε, μετά τον καθολικό εμβολιασμό, αλλά και με την προληπτική εξέταση με τεστ Παπανικολάου, είναι ότι θα μπορέσουμε να μειώσουμε δραστικά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε βάθος δεκαετίας.

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα κοινωνικής και δημογραφικής έρευνας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που διεξήχθη με πρωτοβουλία του Οργανισμού Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ), με την οικονομική στήριξη του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα σχετικά με το επίπεδο γνώσης και πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες μεταξύ 20-64 ετών της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εξακολουθεί να αποτελεί, παγκοσμίως, τον τέταρτο σε συχνότητα καρκίνο στις γυναίκες, με 500.000 νέα περιστατικά τον χρόνο, παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, περίπου 60,000 αναπτύσσουν τον καρκίνο αυτό και δυστυχώς 30,000 πεθαίνουν κάθε χρόνο.

Κι όμως, σημείωσε, σχεδόν κάθε περιστατικό αυτού του είδους του καρκίνου μπορεί να προληφθεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί, μπορεί να νικηθεί.

Αρκεί, σημείωσε, η κάθε γυναίκα να πει «ναι» στην πρόληψη, να πει «ναι» στο τεστ Παπανικολάου και να αφιερώσει μερικά λεπτά από το χρόνο της στον προληπτικό έλεγχο. Τόσο είναι που διαρκεί η εξέταση του τεστ Παπανικολάου, μόνο μερικά λεπτά και είναι τόσο όσο χρειάζεται η κάθε γυναίκα για να προστατεύσει τη ζωή της, για την ίδια, την οικογένειά της, τους ανθρώπους που αγαπά.

Η πρόληψη, είπε ο κ. Παμπορίδης, θα πρέπει να ξεκινά πολύ πιο πριν, αφού ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας χρειάζεται αρκετά χρόνια, περίπου 10, για να εξελιχθεί.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση