ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 06:55
 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου–«Υγεία και Σωματική Άσκηση»

Κάθε 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιούνται δράσεις για πρόληψη της ανίατης ασθένειας

Newsroom K

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερους μπορεί σε ό,τι αφορά την πρόληψη, φέτος έχει ως κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου «Μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο». 

Βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων στοιχείων του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας (2013), οι πιο συχνά εμφανιζόμενες μορφές καρκίνου για τις γυναίκες στην Κύπρο ήταν: καρκίνος μαστού (35,1%), θυρεοειδούς (10,8%) και παχέος εντέρου (9,2%). Στους άνδρες, μεγαλύτερη συχνότητα είχαν τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη (28,3%), του πνεύμονα και αναπνευστικού (14,5%), και του παχέως εντέρου (11,5%).

Η μελέτη των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου και η κατανόηση της εξέλιξης της νόσου αποτελούν βασικούς άξονες της έρευνας που διεξάγεται στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (το Ινστιτούτο) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ένα σημαντικό μέρος των ερευνών του Ινστιτούτου για τον καρκίνο στον κυπριακό πληθυσμό εστιάζει σε παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η παχυσαρκία και η έκθεση σε περιβαλλοντικά χημικά.

Το κάπνισμα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα και του αναπνευστικού συστήματος. Σε έρευνες του Ινστιτούτου βρέθηκε ότι σημαντικό ποσοστό εφήβων στην Κύπρο καπνίζουν, ενώ υπάρχουν και αυξημένα ποσοστά παθητικής έκθεσης σε καπνό τσιγάρων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, σχετικά πρόσφατα προστέθηκε στη λίστα με τους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο και έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών του Ινστιτούτου, κυρίως σε αστικές περιοχές της Κύπρου.

Ερευνητές του Ινστιτούτου μελετούν και άλλους παράγοντες ρίσκου, όπως η παχυσαρκία που έχει συσχετισθεί με διάφορους τύπους καρκίνου, και είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής, μη υγιεινής διατροφής και ελλιπούς άσκησης, αλλά και η έλλειψη μικροστοιχείων που λαμβάνονται από τη διατροφή, όπως το ιώδιο (π.χ. πρόσληψη από το ιωδιούχο αλάτι), έλλειψη του οποίου μπορεί να σχετίζεται με εμφάνιση όζων στο θυρεοειδή.

Τέλος, έκθεση σε περιβαλλοντικά χημικά, όπως π.χ. το εξασθενές χρώμιο και η σχέση του με αυξανόμενα περιστατικά καρκίνου έχουν μελετηθεί σε πληθυσμούς στην Ελλάδα (Οινόφυτα, Αθήνα) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκτός από τις πληθυσμιακές και περιβαλλοντικές μελέτες, ερευνητές του Ινστιτούτου συμμετείχαν στο διεθνές ερευνητικό έργο PRACTICA στον τομέα της γενετικής όπου ένα συγκεκριμένος γενετικός πολυμορφισμός συσχετίστηκε με βιοχημικά μονοπάτια που μπορεί να σχετίζονται με την αιτιολογία του καρκίνου του προστάτη. Παράλληλα έχουν μελετηθεί βιβλιογραφικά δεδομένα για τη βαρύτητα συσχετισμών βιοδεικτών και ρίσκου εμφάνισης καρκίνου.

Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου δίνει έμφαση στη διαπίστωση ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με τις εξής προϋποθέσεις:

Περιβάλλον χωρίς τσιγάρο για τα παιδιά και τους νέους.

Φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, υγιεινή δίαιτα και αποφυγή παχυσαρκίας.

Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

Πληροφόρηση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, κάθε χρόνο εμφανίζονται 14 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, ενώ το 2030 εκτιμάται ότι θα σημειωθούν 21,7 εκατομμύρια καινούργια περιστατικά. Οσον αφορά τους θανάτους κάθε χρόνο 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο, ενώ έως το 2030 ο αριθμός αναμένεται ότι θα προσεγγίσει τα 13 εκατομμύρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ Stockwatch: Διολίσθηση στους 5 από τους 6 δείκτες διακυβέρνησης για το 2017, δείχνουν ...»
Yiannos  |  10:38

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η γιόγκα και άλλες μορφές γυμναστικής μπορούν να προλάβουν επικίνδυνα νοσήματα.

Πάσχουμε από έλλειψη άσκησης

Tο ένα τρίτο των γυναικών και το 25% των ανδρών σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν άμεσα να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ...
ΠΗΓΗ: Reuters
 |  ΥΓΕΙΑ
Η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία είναι τα πρώτα κράτη σε θανάτους που συνδέονται με το αλκοόλ σε άνδρες και γυναίκες

Και το λίγο ποτό βλάπτει

Το οινόπνευμα ήταν ο βασικός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες και πρόωρους θανάτους σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας από ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ