ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Politico: Η υδροξυχλωροκίνη ίσως σχετίζεται με 17.000 θανάτους στην πανδημία

Η υδροξυχλωροκίνη είχε συνταγογραφηθεί σε ορισμένους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό στο πρώτο κύμα

Kathimerini.gr

Σχεδόν 17.000 άνθρωποι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους μετά τη λήψη υδροξυχλωροκίνης κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη Γάλλων επιστημόνων.

Η υδροξυχλωροκίνη, που αποτελεί μεταξύ άλλων φάρμακο κατά της ελονοσίας, είχε συνταγογραφηθεί σε ορισμένους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό στο πρώτο κύμα «παρά την απουσία στοιχείων που να τεκμηριώνουν τα κλινικά οφέλη του», επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Biomedicine & Pharmacotherapy.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο αριθμός των θανάτων που πιθανώς σχετίζονται με την υδροξυχλωροκίνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό εκτιμάται σε 16.990 σε έξι χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ).

Ο αριθμός αυτός προέκυψε από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature το 2021, η οποία ανέφερε αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας κατά 11%, η οποία συνδέεται με τη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης κατά του κορωνοϊού λόγω των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Οι ερευνητές από πανεπιστήμια στη Λυών της Γαλλίας και στο Κεμπέκ του Καναδά χρησιμοποίησαν αυτό το ποσοστό της μελέτης στο Nature για να αναλύσουν τα δεδομένα νοσηλείας για τον κορωνοϊό σε κάθε μία από τις έξι χώρες, τη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης και την αύξηση του σχετικού κινδύνου θανάτου που συνδέεται με το φάρμακο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των νεκρών που σχετίζονται με τη χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, δεδομένου ότι η μελέτη αφορά μόνο έξι χώρες από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2020, όταν το φάρμακο συνταγογραφούνταν πολύ πιο συχνά.

Eνα άλλο συμπέρασμα της μελέτης, σύμφωνα με τη Libération, είναι οι μεγάλες διαφορές ως προς το ποσοστό συνταγογράφησης υδροξυχλωροκίνης. Στις έξι χώρες που μελετήθηκαν, το ποσοστό κυμαίνεται από 15,6% στη Γαλλία έως και 83,5% στην Ισπανία. Ο Ζαν-Κριστόφ Λεγκά, καθηγητής στο Hospices Civils de Lyon και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε έκπληκτος από αυτή τη «διαφορετική και άναρχη συμπεριφορά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο», όσον αφορά τη χορήγηση του φαρμάκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση