e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 22:37
ΤΩΡΑ:
#PoliticsBlog #the_experts Είσοδος Εγγραφή Apps Home
Πολιτική
Ημερομηνία: 23.12.2013 | 11:42
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης «Κ»: Δεν είναι σίγουρη η ύπαρξη πετρελαίου
Η Κύπρος χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες ΦΑ για τη δημιουργία χερσαίου τερματικού
Του Απόστολου Τομαρά
«Μέχρι την ανάλυση σεισμογραφικών δεδομένων και τη γεώτρηση, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για την ύπαρξη πετρελαίου», δηλώνει ο υπ. Ενέργειας.

Επιφυλακτικός ως προς την ύπαρξη πετρελαίου στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ εμφανίζεται ο υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας σε συνέντευξή του στην «Κ». Ο Γιώργος Λακκοτρύπης κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, συστήνοντας υπομονή μέχρι την επόμενη άνοιξη. Καθιστά σαφές ότι με τις παρούσες ποσότητες φυσικού αερίου δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το χερσαίο τερματικό. Δηλώνει ικανοποιημένος από το έργο που έχει παραχθεί στο Υπουργείο του τους τελευταίους 10 μήνες και υποστηρίζει ότι δημιουργήθηκε μία νέα βιομηχανία υπηρεσιών πέριξ των υδρογονανθράκων, οι οποίοι έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της Ε.Ε., ξένων και ντόπιων επενδυτών.
 
–Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το πλάνο εμπορικής εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων καθυστερεί επί υπουργίας σας.
–Οι σχεδιασμοί μας από τότε που ανέλαβα το Υπουργείο Ενέργειας είχαν το στοιχείο της διαφάνειας. Προχωρήσαμε τάχιστα στην επιβεβαιωτική γεώτρηση και ενωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί. Από εκεί και πέρα το κοίτασμα του «Αφροδίτη» ήταν μεν μεγάλο, αλλά χαμηλότερο των προσδοκιών της αρχικής πρόβλεψης του 2011. Οι διαπραγματεύσεις με τη Noble για το τερματικό συνεχίζονται, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε περισσότερο αέριο. Έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και οι σχεδιασμοί για το 2014. Έγιναν σεισμογραφικές έρευνες από όλες τις εταιρείες σε όλα τα αδειοδοτημένα τεμάχια που θα καταδείξουν με ευκρίνεια τις προοπτικές. Επίσης, έχουμε προχωρήσει και στο απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα βοηθήσει τη διαχείριση των υδρογονανθράκων.

–Θεωρείτε ότι δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες στην κοινή γνώμη, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα;
–Δεν θα το έλεγα, διότι η ανακάλυψη της Noble ήταν αυτή που έδειχνε αυξημένες ποσότητες. Το πιο σημαντικό θέμα που δεν κατανοήσαμε επαρκώς είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να αναπτυχθούν πλήρως αυτές οι δραστηριότητες και οι υποδομές, καθώς και την αβεβαιότητα. Δηλαδή το γεγονός ότι η Noble είχε 100% επιτυχία στην Κύπρο αλλά και στη μεριά του Ισραήλ, δεν σημαίνει ότι όλες οι προσπάθειες καρποφορούν. Ο παγκόσμιος μέσος όρος επιτυχούς ανακάλυψης είναι 30% με 35%. Αυτή την αβεβαιότητα που υπάρχει την βιώσαμε στην τελευταία επιβεβαιωτική που κατέδειξε ένα μικρότερο κοίτασμα από τα αρχικά προβλεπόμενα.

–Τις προηγούμενες ημέρες κάτι ανάλογο παρουσιάσθηκε και με την πιθανή ύπαρξη πετρελαίου στο τεμάχιο 12. Τελικά έχουμε ή δεν έχουμε πετρέλαιο;
–Να διευκρινίσω ότι και εγώ και ως Υπουργείο εξ αρχής προσπαθήσαμε να κατεβάσουμε τους τόνους, γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα αν υπάρχει ή όχι πετρέλαιο. Το βέβαιο είναι ότι οι προβλέψεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών μιλούν τόσο για ΦΑ όσο και για πετρέλαιο. Το ΦΑ αρχίζει σιγά-σιγά και επαληθεύεται με τις ανακαλύψεις που έχουν γίνει κυρίως στη λεκάνη της Λεβαντίνης. Οπότε, εύλογα κάποιος μπορεί να υποστηρίζει ότι υπάρχουν πιθανότητες και για πετρέλαιο. Αλλά μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη ανάλυση των σεισμογραφικών δεδομένων και –πιο σημαντικό από όλα– μέχρι να γίνει η γεώτρηση, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος.

–Πότε θα γίνει η γεώτρηση;
–Αναμένουμε και ελπίζουμε ότι θα γίνει το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Ο προγραμματισμός αυτή τη στιγμή είναι για φυσικό αέριο.

–Και όχι για πετρέλαιο.
–Ναι, για φυσικό αέριο. Θα δούμε και με την ανάλυση των σεισμογραφικών δεδομένων τις προοπτικές και για πετρέλαιο. Οι αναλύσεις θα ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2014.

–Η ερώτηση της χρονιάς από ένα πολίτη προς τον υπουργό Ενέργειας είναι: Πότε θα απολαύσουμε τους καρπούς του ΦΑ;
–Ήδη τα αποτελέσματα τα βλέπουμε με τις παράπλευρες βιομηχανίες που δημιουργούνται. Το 2013 είχαμε εταιρείες-κολοσσούς που άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Υπολογίζω ότι το 2014 θα είναι καλύτερη χρονιά. Δημιουργείται μία νέα βιομηχανία υπηρεσιών, που άρχισε να εξυπηρετεί όχι μόνο της ανάγκες της Κύπρου στην ΑΟΖ αλλά και τις δραστηριότητες των γειτονικών χωρών. Θέτουν την Κύπρο ως βάση για να εξυπηρετήσουν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο ευρύτερα. Η εκμετάλλευση του ΦΑ αυτή καθεαυτή θέλει τον χρόνο της και πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές.

–Αν τα δεδομένα με τις ποσότητες παραμείνουν ως έχουν, μπορεί να προχωρήσει η επένδυση του τερματικού;
–Χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο.

–Επενδυτικό ενδιαφέρον, κ. υπουργέ, υπάρχει;
–Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά ακούμε τα ίδια από όλους τους επενδυτές. Να εξασφαλιστεί η επαρκής ποσότητα ΦΑ, ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση του έργου. Μιλάμε πάντα για το τερματικό.

–Για παρεμφερείς με το φυσικό αέριο τομείς έχετε γίνει δέκτης επενδυτικού ενδιαφέροντος;
–Βεβαίως. Για αγορά ΦΑ για συναφείς βιομηχανίες ακόμα και για εργοστάσια πετροχημικών. Τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουμε κατακλυστεί από ενδιαφερόμενους επενδυτές.

–Από πού προέρχεται το ενδιαφέρον;
–Κυρίως από εκτός Κύπρου, αλλά έχουμε και Κύπριους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν.

–Πρόσφατα βρεθήκατε στις Βρυξέλλες. Πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι τα όσα τεκταίνονται στην περιοχή με τα ενεργειακά;
–Έχουμε στοχεύσει ως κυβέρνηση τα δύο μεγάλα κέντρα επιρροής: Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, τα κοιτάσματα της Κύπρου έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, μιας και θα μπορούσαν να είναι μία εναλλακτική πηγή για τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης και θα μπορούσε να αυξήσει την ασφάλεια της Ένωσης.

–Είστε ικανοποιημένος από το 10μηνο έργο που έχει παραχθεί στο Υπουργείο σας;
–Για την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού παρά το γεγονός ότι είναι αντιληπτό ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές λόγω εξάρτησης από τα υγρά καύσιμα, εντούτοις αυτούς τους δέκα μήνες καταφέραμε να μειώσουμε τα τιμολόγια σε ποσοστό 13%. Κάναμε βήματα στα θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δίνοντας κίνητρα για εγκατάστασή τους. Στον τουρισμό το 2013 ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά. Ξεκινήσαμε με δυσοίωνες προβλέψεις αλλά καταφέραμε να περιορίσουμε τη μείωση στις αφίξεις σε ποσοστό 2,5% σε σχέση το 2012. Πετύχαμε όμως αύξηση εσόδων.
 

Λύση και μετά συζητούμε για αγωγό

–Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι πίσω από την καθυστέρηση στον οδικό χάρτη των υδρογονανθράκων βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα και η στασιμότητα που υπάρχει…
–Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο πιο γρήγορα εκμεταλλευτούμε του φυσικούς μας πόρους, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη, είτε αυτά είναι εμπορικά είτε πολιτικά. Αλλά από την άλλη, θα πρέπει κάποιος να δει και τον τρόπο που θα κάνει τόσο μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή του χερσαίου τερματικού υγροποίησης.

–Με λυμένο το πολιτικό πρόβλημα, τα βήματα θα ήταν πιο γοργά;
–Μία σωστή λύση του πολιτικού προβλήματος σίγουρα θα έδινε μεγαλύτερες προοπτικές και επιλογές. Αυτό που συζητείται δημοσίως για αγωγό στην Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν είναι καν επιλογή. Αλλά σε μία ενδεχόμενη ορθή λύση του πολιτικού προβλήματος, θα μπορούσε να ήταν μία επιλογή.

–Η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία πόσο επηρεάζει το κεφάλαιο υδρογονανθράκων στην περιοχή;
–Το επηρεάζει στον βαθμό που η Τουρκία, όταν παρατηρείται εσωτερική πολιτική αστάθεια, προσπαθεί να κάνει εξαγωγή της κρίσης. Αλλά σε ό,τι αφορά καθαρά τις πραγματικές δραστηριότητες έχουμε τρεις μεγάλες κοινοπραξίες, οι οποίες προχωρούν χωρίς να έχει υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στον προγραμματισμό τους.

–Η Ιταλο-Κορεάτικη κοινοπραξία εξέφρασε ανησυχίες ή παράπονα από τη δράση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους κοντά στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ;
–Μας μετέφεραν τις προθέσεις του τουρκικού σεισμογραφικού για έρευνες στην περιοχή. Τίποτε άλλο που να παρεμποδίσει τις έρευνες που διεξάγει η ENI/KOGAS.

Tags: Ο Γιώργος Λακκοτρύπης «Κ»: Δεν είναι σίγουρη η ύπαρξη πετρελαίου, καθημερινή, οικονομία
Πολιτική: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠτΔ : Πράξαμε το καθήκον μας για την Ελλάδα (01/07/2015)
Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Δεν συζητάμε τα κεφάλαια που μας ενδιαφέρουν (01/07/2015)
Ενοχλημένη η Λευκωσία από Ακιντζί για το χαλούμι (01/07/2015)
Αβέρωφ: Δεν ανησυχώ για την κυπριακή οικονομία  (01/07/2015)
Τουσκ και Σουλτς βλέπει στις Βρυξέλλες σήμερα ο Ακιντζί (01/07/2015)
Τα είπαν για Ελλάδα και Κυπριακό Αναστασιάδης – Σουλτς (01/07/2015)
ΕΔΕΚ: Ναι στην αλλαγή, όχι στη θυματοποίηση των εκπαιδευτικών  (01/07/2015)
Εκπρόσωπος: Τώρα αρχίζει η δύσκολη διαπραγμάτευση  (01/07/2015)
Κυρώσεις Βουλής προς τον Ανδρέα Κυπριανού ζητά το ΑΚΕΛ (30/06/2015)
Παρέμβαση Ομήρου για το ελληνικό ζήτημα  (30/06/2015)
Λιλλήκας: Σεβασμό στην ελεύθερη βούληση του ελληνικού λαού  (30/06/2015)
«Πυρά» Στέλλας κατά πάντων για τον σεξισμό (30/06/2015)
Στο ακουστικό για την Ελλάδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (30/06/2015)
Κασουλίδης: Στο πλευρό της Ελλάδας η Κύπρος (30/06/2015)
Ακιντζί: Μέλος της Ε.Ε. μέσω της ΔΔΟ (30/06/2015)
Με πολιτική συνεννόηση έληξε η πρώτη ουσιαστική διαπραγμάτευση (29/06/2015)
Κασουλίδης: Η Κύπρος στηρίζει τις αποφάσεις της Ελλάδας (29/06/2015)
Πρόοδο βλέπουν οι ηγέτες - Συνεχίζουν το διάλογο (29/06/2015)
Αναστασιάδης: «Θα συμβάλουμε στο να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ» (29/06/2015)
Στα χαρακώματα ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για την Ελλάδα (29/06/2015)
NEWS ROOM
Μπλάτερ: Πιστεύω ότι θα πάω στον παράδεισο μία μέρα | 22:37
Eurogroup: Διακοπή συνομιλιών μέχρι το δημοψήφισμα | 21:48
Μαξίμου: Οι διαπραγματεύσεις δεν τελειώνουν την Κυριακή | 21:43
Ομπάμα: «Νέο κεφάλαιο» στις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα | 21:31
Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Δεν συζητάμε τα κεφάλαια που μας ενδιαφέρουν | 21:14
#PoliticsBlog
#PoliticsBlog Ο θηλυκός τραμπούκος και η άσεμνη επίθεση...  | 01/07/2015
#PoliticsBlog Το χάος, ο Νίκαρος, ο Χάρης και η Σία... | 30/06/2015
#PoliticsBlog Η νέα λίστα αρίστων, τα πολλά λεφτά και η ΕΔΥ...  | 29/06/2015
#PoliticsBlog Τα παράδοξα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και το πολιτικό fair play... | 26/06/2015
#PoliticsBlog Τι θα ξημερώσει στην Ελλάδα και στον... ΔΗΣΥ;  | 25/06/2015
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
#PoliticsBlog Ο θηλυκός τραμπούκος και η άσεμνη επίθεση...
κ. Παράσχο, το άρθρο σου είναι κλασσικη ανδρική σωβινιστική αντίδραση ...
Πολίτις | 18:12
#PoliticsBlog Ο θηλυκός τραμπούκος και η άσεμνη επίθεση...
ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ.ΕΝΑΣ ...
Κώστας | 17:58
Ο αγνοημένος, γεωστρατηγικός αντίκτυπος της ελληνικής χρεοκοπίας
Φίλε ότι και να πίνετε οι καλαμαράδες πρέπει να είναι πολύ καλό.
Χρίστος | 12:23
#PoliticsBlog Ο θηλυκός τραμπούκος και η άσεμνη επίθεση...
χαχαχαχα ωραίο Βρακά)) Αν έχει και κάπια δώση αλήθειας, ακόμη καλύτερο! ...
Giannos | 11:28
#PoliticsBlog Ο θηλυκός τραμπούκος και η άσεμνη επίθεση...
Το άρθρο είναι εξόφληση της υποχρέωσης πού έχει η Καθημερινή και ο ...
Βρακάς. | 10:32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio