e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 09:20
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 12.02.2017 | 14:10

Εθνικό Συμβούλιο και προγραμματισμός

Του Νίκου Κατσουρίδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ανακοινώσει ότι η Διάσκεψη της Γενεύης 2 για το Κυπριακό θα συνέλθει μετά τις 13 Μαρτίου. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΟΗΕ και εγγυητριών δυνάμεων καθώς και οι συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί επί των κεφαλαίων της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού. Την Πέμπτη, μετά τη συνάντησή τους, ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για «σχετική πρόοδο» και ο κ. Μουσταφά Ακιντζί για «μη αποδοτική συνάντηση».

Την ίδια ώρα ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ταξίδευε για Τουρκία, για να συζητήσει κυρίως το Συριακό αλλά και το Κυπριακό. Μόνο από τα πιο πάνω είναι αρκετό για να εξαχθεί το συμπέρασμα, πως η Γενεύη 2 καθορίστηκε βασικά για να διατηρηθεί η συγκυρία και να μην παγώσει η διαδικασία, αλλά και πιθανότατα από πλευράς Αϊντε για να αποτελέσει μοχλό πίεσης πάνω στις πλευρές. Πράγμα που εκ των υστέρων έχει παραδεχθεί ότι έκανε και την περίπτωση της Γενεύης 1.

Χωρίς, λοιπόν, να υπήρξε ουσιαστική πρόοδος επί των ζητημάτων της εσωτερικής πτυχής και δίχως ενδείξεις για αλλαγή στάσης της Τουρκίας στα θέματα Ασφάλειας /Εγγυήσεων οδηγούμαστε στη Γενεύη 2. Όπως έγραψα την περασμένη Κυριακή: «Λογικά, λοιπόν, η νέα διάσκεψη συγκαλείται για να ακουστούν επιτέλους οι απόψεις και προτάσεις της Τουρκίας κατά τρόπο επίσημο, ολοκληρωμένο και δεσμευτικό, στο τραπέζι των συνομιλιών. Και βέβαια είναι καιρός να ορθώσει θέση και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Αν, ο μη γένοιτο, δεν συμβεί αυτό τότε θα έχουμε ένα αδιέξοδο στο επίπεδο της διάσκεψης, το οποίο θα επιφέρει πλήγμα επί της ίδιας της διαδικαστικής μορφής που έχει επιλεγεί για συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Θα έχουμε επίσης αδιέξοδο επί της ουσίας του ζητήματος Ασφάλεια/Εγγυήσεις. Αδιέξοδο που μάλλον δεν θα μπορεί να ξεπερασθεί πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι μου φάνηκε παράξενη η δήλωση του κ. Ακιντζί, ότι το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν επηρεάζει τις συνομιλίες.

Αυτή η δήλωση μόνο με δύο τρόπους μπορεί να εξηγηθεί. Ο θετικός, υπό την έννοια ότι δημιουργεί κλίμα για πρόοδο στις συνομιλίες, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι μπορεί να γίνουν βήματα προς τα μπρος και πριν από το δημοψήφισμα για τις εξουσίες Ερντογάν, πράγμα θετικό. Και ο αρνητικός, που σημαίνει ότι οι θέσεις που μέχρι τώρα εκφράζει η Άγκυρα δεν θα αλλάξουν μετά το δημοψήφισμα, πράγμα πολύ αρνητικό. Αυτά θα ξεκαθαρίσουν ώς τις 13 Μαρτίου. Το ζητούμενο όμως για την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι να αναμένει έως τις 13 Μαρτίου για να ανακαλύψει αν υπήρξε ή όχι πρόοδος στα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής. Ούτε βέβαια να λήξει και η νέα διάσκεψη για να καταγραφεί επίσημα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η θέση της Τουρκίας. Γιατί αν η θέση αυτή είναι θετική, έχει καλώς. Αν είναι όμως αρνητική, τότε τι κάνουμε;

Ακριβώς στην απάντηση αυτού του ερωτήματος θεωρώ ότι έχει καθήκον να επικεντρωθεί το Εθνικό Συμβούλιο της Δευτέρας. Να συζητήσει και να σχεδιάσει την αντίδραση, τις ενέργειες της δικής μας πλευράς σε περίπτωση που δεν έχουμε πρόοδο. Δεν έχουμε πρόοδο ούτε στον τομέα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, ούτε στη Διάσκεψη. Ή το άλλο σενάριο, δεν έχουμε πρόοδο στη Διάσκεψη αλλά έχουμε σχετική πρόοδο στις συνομιλίες στα υπόλοιπα κεφάλαια.

Και στο τρίτο σενάριο που έχουμε τέλμα στα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής και ελαφρά μετακίνηση της Τουρκίας στα θέματα Ασφάλεια/Εγγυήσεις. Δεν πρέπει και αυτήν τη φορά να βρεθούμε απροετοίμαστοι απέναντι σε όποιο πιθανό σενάριο. Είναι αναγκαίο να συζητηθούν και να αποφασιστούν συγκεκριμένες κινήσεις και ενέργειες προς αντιμετώπιση της όποιας μορφής αδιεξόδου ή παγώματος της διαδικασίας. Θα είναι λάθος, κατά τη γνώμη μου, να αρκεστούμε να αναμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και τι ενδεχομένως να προκύψει, μετά από αυτό, και έπειτα να αντιδράσουμε. Ίσως τότε να είναι αργά.

Και σπεύδω να υπογραμμίσω από τώρα ότι δεν είναι αρκετό να διαπιστωθεί αδιέξοδο. Ούτε και αδιέξοδο με ευθύνη της Τουρκίας, αν της αποδοθεί βέβαια, είναι αρκετό. Συμπερασματικά επιβάλλεται προγραμματισμός ενεργειών και στην περίπτωση θετικών εξελίξεων, αλλά πρώτιστα και κύρια στην περίπτωση αρνητικών εξελίξεων.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Αμφίρροπα και τα δυο | 09:20
ΑΠΟΕΛ: Πιστεύει στο «θαύμα» | 09:18
Μαζική δηλητηρίαση ζώων από 57χρονο στη Λευκωσία | 09:12
Ομόνοια: Θα βρει τη λύση; | 09:02
Γερμανία: Οι αρχές θα παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα των προσφύγων | 08:55
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Χρειάζεται ένας Μαντέλα!
Σωστές θέσεις αλλά υπέρ το δέον ιδανικές για την κυπριακή πραγματικότητα. ...
EVGENIOS NICOLAOU | 09:13
Μία άκαιρη απόφαση
Θα ήθελα να ξέρω αν οι βουλευτές όταν ψήφιζαν τον κανονισμό για το ...
ELEFTHERIOS | 15:35
Σκληρές επικρίσεις σε Νικόλα εξαπολύει αποχωρώντας ο Αρμεύτης
Δεν μας νοιάζει αν γινουμε Συρία φτάνει η Στράκκα να προεδρεύει.
Γιώργος | 13:50
#PoliticsBlog Η απόφαση, ο Κωστάκης, ο Νίκαρος και οι προεδρικές...
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ. Οκ. Εξ ιδίων τα αλλότρια...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:34
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Νίκου Κατσουρίδη
Πρόληψη εδώ και τώρα | 19/02/2017
Γενεύη 2, εαρινή συνοδός | 05/02/2017
Σ’ ένα κόσμο που κοχλάζει | 29/01/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio