e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 09:20
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 12.02.2017 | 17:42

Σιγή ιχθύος από το Πάφος 17

Της Ελένης Ξένου

Το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου Παναγιάς (εξαντλήθηκα ήδη μέχρι να γράψω τον τίτλο του) επιμένει πως ο πίνακας της Τουρκοκύπριας καλλιτέχνιδος πρέπει να εξαφανιστεί πάραυτα από το Πάφος 17 και επιφυλάσσεται λέει για τη λήψη νομικών μέτρων έναντι όσων ευθύνονται για την προσβλητική απεικόνιση του Μακαρίου. Η «προσβλητική» απεικόνιση, για όσους δεν είναι ενήμεροι, αφορά στο ότι στο συγκεκριμένο πίνακα, που είναι σαν παιδική ζωγραφιά, το σκίτσο του Μακαρίου είναι περιστοιχισμένο από δύο γυμνόστηθες κοπέλες, γεγονός που κατά το Ιστορικό Κέντρο και όσους σπεύδουν να καταδικάσουν τον πίνακα στην πυρά, αποδομεί τον Εθνάρχη και αποτελεί αδιανόητη πρόκληση.

Επιμένουν λοιπόν πως «προς αποκατάσταση της ηθικής τάξης και του σεβασμού απέναντι στον Εθνάρχη» πρέπει το Πάφος 17 να αποσύρει εδώ και τώρα τον πίνακα. Με απλά λόγια οι εν λόγω κύριοι και οι τυχόν υπερασπιστές τους δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και δη στην τέχνη και επιμένουν σε μεθόδους λογοκρισίας που μόνο σε σκοταδιστικές καταστάσεις παραπέμπουν. Προφανώς είναι δικαίωμα όσων έχουν δει το επίμαχο έργο να διατυπώνουν την άποψή τους. Προφανώς και είναι δικαίωμά τους να αμφισβητούν τόσο το περιεχόμενο όσο και τις προθέσεις του καλλιτέχνη.

Όπως επίσης είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να διοργανώνουν ακόμα και συζητήσεις περί του «βλάσφημου» ή όχι περιεχομένου του. Εκείνο το οποίο δεν είναι δικαίωμά τους είναι όπως πολύ σωστά το έθεσε η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Πάρπα να μας «υπαγορεύουν πράξεις καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης με βάση το υποκειμενικό, ηθικό, αισθητικό ή πολιτικό κριτήριο», διότι πολύ απλά κάτι τέτοιο είναι εξόχως πιο επικίνδυνο από την αποδόμηση του οποιουδήποτε «μύθου».

Και όταν αυτό ακριβώς το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης αμφισβητείται, σε μια χώρα που θεωρεί ότι έχει το υπόβαθρο να διοργανώνει πολιτιστικές πρωτεύουσες και να πανηγυρίζει για τον πολιτισμό της μέσα από «ευφάνταστες» τελετές έναρξης, τότε οφείλει το κράτος να παίρνει θέση. Οφείλει να τοποθετείται επίσημα και δημόσια και να υπογραμμίζει πως η ελευθερία του λόγου είναι μια κατάκτηση την οποία έχουμε χρέος να υπερασπιζόμαστε προκειμένου να μην αφήνουμε χώρο σε σκοταδισμούς να την απειλούν εν ονόματι των όποιων «μύθων».

Αλλά και για ένα ακόμα πολύ σοβαρό λόγο: Στην αναγνώριση και στη διασφάλιση του δικαιώματος του καθενός από μας να έχει τη δική του μνήμη και να διυλίζει τα τραύματά του όπως αυτός θέλει προκειμένου να προχωρήσει στη ζωή του. Έχει ο καθένας μας το δικαίωμα να αποδομεί μέσα του τους «μύθους» στο όνομα των οποίων γεννιούνται σκοταδιστικές αντιλήψεις και φανατικές αγκυλώσεις.

Έχει το δικαίωμα ο καθένας από μας να διαχωρίζει επιτέλους τη θέση του από τη λεγόμενη συλλογική μνήμη ειδικά όταν αυτή είναι πλέον συμπυκνωμένη σε συνθήματα παρά στην αναζήτηση της όποιας αλήθειας. Οφείλει λοιπόν το κράτος να παίρνει θέση και όχι να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο τηρώντας σιγή ιχθύος, ακολουθώντας την πάγια τακτική η οποία αποδίδεται ευστόχως με την φράση «κρύψτε να περάσουμε».

Τόσο το Πάφος 17 όσο και ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού (υπογραμμίζω το Πολιτισμού) σιώπησαν ή για να το θέσω πιο λαϊκά, έκρυψαν με την ευχή να περάσει στα μουλωχτά αυτή όλη η «παράνοια» αφήνοντας την επιμελήτρια να «βγάλει το φίδι από την τρύπα» λες και η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης είναι δικαίωμα το οποίο αφορά μόνο στην ίδια και όχι στις αξίες του πολιτισμού μας.

Πού θέλω να καταλήξω; Ότι είναι εξόχως πιο επικίνδυνη η σιωπή του κράτους και του Πάφος 17 από τις σκοταδιστικές αντιδράσεις του Κέντρου Παναγιάς. Για τον απλό λόγο ότι αυτή η σιωπή από το κράτος και όσους παριστάνουν τους πολιτιστικούς φορείς αποδεικνύει την απόσταση που τους χωρίζει από τις αξίες της παιδείας και του πολιτισμού. Και καθιστά έτσι όλα όσα διακηρύττουν περί πολιτισμού μια σκέτη βιτρίνα για το θεαθήναι.

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Αμφίρροπα και τα δυο | 09:20
ΑΠΟΕΛ: Πιστεύει στο «θαύμα» | 09:18
Μαζική δηλητηρίαση ζώων από 57χρονο στη Λευκωσία | 09:12
Ομόνοια: Θα βρει τη λύση; | 09:02
Γερμανία: Οι αρχές θα παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα των προσφύγων | 08:55
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Χρειάζεται ένας Μαντέλα!
Σωστές θέσεις αλλά υπέρ το δέον ιδανικές για την κυπριακή πραγματικότητα. ...
EVGENIOS NICOLAOU | 09:13
Μία άκαιρη απόφαση
Θα ήθελα να ξέρω αν οι βουλευτές όταν ψήφιζαν τον κανονισμό για το ...
ELEFTHERIOS | 15:35
Σκληρές επικρίσεις σε Νικόλα εξαπολύει αποχωρώντας ο Αρμεύτης
Δεν μας νοιάζει αν γινουμε Συρία φτάνει η Στράκκα να προεδρεύει.
Γιώργος | 13:50
#PoliticsBlog Η απόφαση, ο Κωστάκης, ο Νίκαρος και οι προεδρικές...
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ. Οκ. Εξ ιδίων τα αλλότρια...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:34
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Της Ελένης Ξένου
Τι σημαίνει απέχω, κύριοι; | 19/02/2017
Θα έπρεπε να ντρέπονται | 05/02/2017
Η τελευταία ανακοίνωση | 29/01/2017
Το ενδιάμεσο δέντρο | 15/01/2017
Λίγη τόλμη χρειάζεται | 08/01/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio