e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 15:51
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 19.03.2017 | 11:26

Ούτε αναβολές ούτε αναστολές

Του Νίκου Κατσουρίδη

«Για ακόμη μία χρονιά, τα εναπομείναντα γηραλέα πρώην μέλη των λετονικών Waffen SS και των σημερινών νοσταλγών του ναζισμού παρέλασαν στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, προκαλώντας τα αντιφασιστικά αισθήματα των λαών της Ευρώπης, που πλήρωσαν βαρύτατο φόρο αίματος για τη νίκη ενάντια στον φασισμό. Η επιλογή της συγκεκριμένης μέρας για τη ναζιστο- παρέλαση δεν είναι τυχαία.

Στις 16 Μάρτη του 1944, δύο μεραρχίες των λετονικών SS, προσπάθησαν να σταματήσουν προελαύνοντα τμήματα του Κόκκινου Στρατού στον ποταμό Βελίκαγια. Η πρώτη ναζιστο-παρέλαση έγινε στη μετασοβιετική Ρίγα το 1994. Από το 1998 λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα του λετονικού κράτους με σχετικό νόμο μάλιστα. Η Λετονία, όπως και οι άλλες δύο χώρες της Βαλτικής (Εσθονία και Λιθουανία) έχουν αναγνωρίσει τους πρώην συνεργάτες των ναζιστικών κατοχικών στρατευμάτων ως ‘μαχητές της απελευθέρωσης από τον σοβιετικό ζυγό’.

Το αποτέλεσμα είναι οι προδότες της πατρίδας τους να απολαμβάνουν σήμερα ‘τιμητικές’ συντάξεις και άλλες κοινωνικές παροχές. Την άνοιξη του 2015 ακολούθησε και η Ουκρανία, η οποία νομοθέτησε την ‘αναγνώριση’ των ουκρανικών φασιστικών οργανώσεων που συνεργάστηκαν με τους ναζί και οι οποίες διέπραξαν μαζικές σφαγές αμάχων, τόσο στην κατεχόμενη Ουκρανία, όσο και στην ανατολική Πολωνία». Αυτά μεταδίδουν ανταποκρίσεις πρακτορείων ειδήσεων από τη Λετονία.

Στα ίδια αυτά κράτη οι ρωσικής καταγωγής κάτοικοι στερούνται βασικά δικαιώματα εν ονόματι της δημοκρατίας. Χάριν αυτών των κρατών οι σχέσεις Ρωσίας – Δύσης έφτασαν σε σημείο επικίνδυνο για τη γη ολόκληρη.Την ίδια ώρα στη δυτική Ευρώπη πανηγυρίζουν λέει γιατί η ακροδεξιά στην Ολλανδία τερμάτισε μόλις δεύτερη στις τελευταίες εκλογές. Και ρωτώ: Γιατί ο μέσος ευρωπαίος απελπισμένος από ένα σωρό προβλήματα ως επακόλουθο της κρίσης, άνεργος, άστεγος και άλλα πολλά να πιστέψει ότι όντως οι Βρυξέλλες, ανησυχούν από την άνοδο της ακροδεξιάς όταν παρέχεται πλήρης στήριξη σε τέτοιες κρατικές δομές στις υπό αναφορά χώρες;

Γιατί θα πρέπει να αποδεχθεί τη θεωρία ότι ο εγχώριος ακροδεξιός είναι επικίνδυνος αλλά ο υιοθετημένος από τις επίσημες κυβερνήσεις χωρών της ανατολικής Ευρώπης δεν είναι επικίνδυνος αλλά τουναντίον είναι και χρήσιμος στον αγώνα κατά του υπέρτατου εχθρού, ο οποίος είναι η Ρωσία; Προφανώς αυτή η πολιτική των δύο μέτρων και σταθμών απέναντι στην ακροδεξιά, εντός της Ε.Ε., τη μόνη που εξυπηρετεί είναι τη ακροδεξιά.

Στη σημερινή Ε.Ε. που πλήττεται από τέτοια κρίση η οποία οδηγεί στην υιοθέτηση της ιδέας της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, και του κινδύνου το Brexit να έχει συνέχεια και αλλού, η στάση απέναντι στην ακροδεξιά, που στοχεύει στη διάλυση της Ένωσης πρέπει να είναι σταθερή, συνεπής και ενιαία. Δεν χωρούν διακρίσεις για ανιστόρητους λόγους. Ας μην ξεχνούν κάποιοι ότι αυτή η διακριτική στάση απέναντι στον φασισμό τη δεκαετία 1920-1930 άνοιξε τον δρόμο στην προέλαση και επικράτηση του πιο απάνθρωπου και καταστροφικού καθεστώτος στην ιστορία της ανθρωπότητας, του ναζο-φασισμού.

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη πτυχή του θέματος που πρέπει να απασχολεί πρώτιστα και τις κοινωνίες και τις ηγεσίες των χωρών της Ε.Ε. Πού μπορεί να οδηγήσει τον κόσμο και όχι μόνο την Ευρώπη η συνεχής άνοδος της ακροδεξιάς, τόσον στο δυτικό τμήμα της Ε.Ε., όσον και στο ανατολικό;

Τα ιστορικά διδάγματα κατά τη γνώμη μου, δίνουν απάντηση καθαρή. Σε ένα νέο πόλεμο. Μόνο που αυτή τη φορά, αν οδηγηθούμε εκεί, θα είναι και ο τελευταίος. Γιατί το λέω; Να θυμίσω ότι για πρώτη φορά έκανα νύξη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην ομιλία μου στη βουλή συζητώντας τους προϋπολογισμούς του 2008. Τότε η εκτίμησή μου βασίστηκε στην ανάλυση της οικονομικής κρίσης, η οποία είχε ξεσπάσει στις ΗΠΑ το 2006 και έκανε τα πρώτα βάναυσα βήματά της στην Ευρώπη το 2008. Σήμερα έχουν προστεθεί δυστυχώς περισσότεροι λόγοι.

Πρώτος και χειρότερος η όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ- Ρωσίας και Ρωσίας - Ε.Ε και ο σκληρότατος ανταγωνισμός μεταξύ Δύσης και Κίνας. Προστέθηκαν σ’ αυτές τις οξείες αντιπαραθέσεις, πέραν από οικονομικές, διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές συγκρούσεις και θερμές συγκρούσεις. Με αποκορύφωμα τις μάχες στα εδάφη της Ουκρανίας και της Συρίας. Η αντιπαράθεση βρίσκεται στο κίτρινο. Ένα βήμα πριν από το κόκκινο και ας μην γίνεται εύκολα κατανοητό. Ούτε και τότε δυστυχώς γινόταν εύκολα κατανοητό. Και εννοώ τη δεκαετία του 1930. Δεν έβλεπαν οι πολλοί ότι ο πόλεμος ερχόταν. Αλλά δυστυχώς ήλθε.

Η Ε.Ε., λοιπόν, και για λόγους εσωτερικούς και για λόγους δικής της επιβίωσης και ύπαρξης αλλά και γιατί διά της ιδρυτικής της πράξης στοχεύει την ειρήνη, θα πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής αυτής της προσπάθειας. Με πολιτικές στο εσωτερικό της από τη μια που θα σταματήσουν την άνοδο της ακροδεξιάς και με μια στοχοπροσηλωμένη φιλειρηνική εξωτερική πολιτική από την άλλη. Δεν χωρούν αναβολές αλλά ούτε αναστολές.

Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής ΑΚΕΛ.

 

 

 

 

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Πυρκαγιά σε υποστατικό απέναντι από το δημαρχείο Λεμεσού | 15:51
Δίπλα στον υποψήφιο με τις πιο πολλές πιθανότητες εκλογής η Θεοχάρους | 15:40
«Το θέατρο για μένα είναι ο άλλος, είναι ο διάλογος, η απουσία μίσους» | 15:11
Μπέρδεμα στα κατεχόμενα με την αλλαγή της ώρας  | 15:02
Ορυκτά από περιοχές συγκρούσεων: η κρυμμένη αλήθεια πίσω από τα κινητά | 14:53
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
Ζοφερό το μέλλον
Γεματο τρυπες το αρθρο σας κυριε. 1) Το ευρω δεν επιβληθηκε σε κανενα. ...
Alex | 13:08
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Νίκου Κατσουρίδη
Επίπεδο δημόσιου πολιτικού λόγου | 26/03/2017
Ζοφερό το μέλλον | 12/03/2017
Από τον Τραμπ στη Μέση Ανατολή | 05/03/2017
Συλλογικότητα και άμεση δράση | 26/02/2017
Πρόληψη εδώ και τώρα | 19/02/2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio