e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 17:03
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Πολιτική
Ημερομηνία: 26.10.2010 | 19:45

Διχασμένη η Ευρώπη για τη Συνθήκη της Λισαβόνας

Σύνοδος Κορυφής της 28ης και 29ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
Ο υπ. Εξ., Μάρκος Κυπριανού, θεωρεί ότι θα πρέπει να μείνουν ανοικτές όλες οι επιλογές για τροποποίηση της Συνθήκης.

Διχασμένη εμφανίζεται η ΕΕ στο θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας έως το 2013. Ένα θέμα, το οποίο θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των «27», στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και 29ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, έπειτα από πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα περισσότερα κράτη μέλη, πλην της Σλοβακίας και της Εσθονίας, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την επανέναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ. Αρκετές χώρες θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι χρειάστηκαν οχτώ χρόνια για τη δημιουργία και επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ιδιαίτερα αρνητικός στο θέμα αυτό εμφανίστηκε ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ο οποίος στο Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο τόνισε ότι η γαλλογερμανική συμφωνία έχει δυσαρεστήσει τα υπόλοιπα κράτη μέλη, καθώς αισθάνονται ότι βρέθηκαν προ τετελεσμένου. «Στην ΕΕ αποφασίζουν 27 χώρες και όχι δύο», δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζ. Άσελμπορν και σημείωσε ότι η διαδικασία αλλαγής της συνθήκης θα μπορούσε να αφήσει την ΕΕ για χρόνια προσκολλημένη στα προβλήματά της.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία είναι αποφασισμένη σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής να πείσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, να δώσουν εντολή στον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπαι να παρουσιάσει, εντός των προσεχών μηνών, προτάσεις για αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ. Όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, η Γερμανία απαιτεί την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή σκληρών πολιτικών κυρώσεων προς τα δημοσιονομικώς απείθαρχα κράτη μέλη, όπως π.χ. η απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα συμβούλια υπουργών και η ελεγχόμενη πτώχευση μιας χώρας μέλους του ευρώ. 

Εξάλλου, η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας συνδέεται, κατά την άποψη του Βερολίνου, και με το ζήτημα της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες του ευρώ, το οποίο επίσης θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, στη συνάντηση που είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στις 18 Οκτωβρίου, στο Ντοβίλ της Γαλλίας, η Α. Μέρκελ συναίνεσε στην πρόταση του Ν. Σαρκοζί περί δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες του ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η Γαλλία θα συμφωνήσει στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας έως το 2013. Υπέρ της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης έχουν ταχθεί οι περισσότερες χώρες του ευρώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτιμούσε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες του ευρώ, χωρίς να χρειαστεί αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας. (σ.σ. Ο υφιστάμενος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης που αποφάσισαν οι «27» τον περασμένο Μάιο, λήγει το 2013).

Δήλωση Υπ. Εξ. για τη γαλλογερμανική πρόταση

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι θα πρέπει να μείνουν ανοικτές όλες οι επιλογές σχετικά με τη γαλλογερμανική πρόταση για τροποποίηση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις οικονομικές υποχρεώσεις και τα οικονομικά κριτήρια και την επιβολή κυρώσεων στα κράτη-μέλη που δεν πειθαρχούν.

"Θεωρούμε ότι υπάρχει λογική, θα πρέπει να εξεταστεί εάν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος αυτής της πρότασης χωρίς να προχωρήσουμε σε τροποποίηση της Συνθήκης και αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος θα πρέπει με σοβαρότητα να συνυπολογίσουμε όλα τα δεδομένα", δήλωσε ο κ. Κυπριανού. 

Αναφερόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Μάρκος Κυπριανού είπε ότι "βασικό θέμα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ήταν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα ασχοληθεί με διάφορα ζητήματα. Εκ των πραγμάτων εκείνο που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν η γαλλογερμανική πρόταση για τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις οικονομικές υποχρεώσεις και τα οικονομικά κριτήρια και την επιβολή κυρώσεων στα κράτη μέλη που δεν πειθαρχούν".

www.kathimerini.com.cy

Πολιτική: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

NEWS ROOM
Στα €941 εκ. το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου το 2016 | 17:03
Την παραίτηση Ντάισελμπλουμ ζητά η Ελένη Θεοχάρους | 16:51
Με Μαυρογιάννη και Ναμί συναντάται αύριο ο Έιντε  | 16:37
Meze by Elliniko/Μεζεδοπωλείο | 16:31
Το Υπ.Εργασίας απορρίπτει επικρίσεις ΕΚΥΣΥ για το πασχαλινό επίδομα | 16:27
#PoliticsBlog
#PoliticsBlog Η SuperTeam στην Μάλτα και ο πυροβολισμός του αστρολόγου | 30/03/2017
#PoliticsBlog Το shortlist του 2018, ο μικρός ήρωας και μια κωλοτούμπα | 29/03/2017
#PoliticsBlog Ο μικρός ήρωας, η Μάρθα Βούρτση και ο Σωκράτης... | 28/03/2017
#PoliticsBlog Δύο συναντήσεις κορυφής και μία επίσκεψη για τον Νίκαρο | 27/03/2017
#PoliticsBlog Ο Μπαμπινιώτης, μια κόντρα και δύο κρίσιμες συναντήσεις | 24/03/2017
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Ζοφερό το μέλλον
Ο κος Κατσουριδης παραπλανει και δειχνει την εμπαθεια του κατά της ...
Foivos | 11:05
Ζοφερό το μέλλον
Το αρθρο του κ. Κατσουριδη ειναι γεματο απο λανθασμενες αναφορες και ...
Andreas | 05:17
#PoliticsBlog Τι έφαγαν Μουσταφά-Φούλης στο... μυστικό δείπνο;
Δηλαδή το πρόβλημα του Αβέρωφ είναι να δώσει μάθημα στο ΑΚΕΛ. Οταν ...
ΣΟΦΟΚΛΗΣ | 12:26
Ενοίκιο 118 χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Υπουργό Εσωτερικών
Τόσα χρόνια τα έκαναν πλακάκια και έτρωγαν λυτοί και δεμένοι στην ...
Χρίστος | 09:53
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio