ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι διαφωνίες του ΔΗΚΟ και το ανέκδοτο με το λαγό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έφυγε από την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όπως είχε πράξει την προηγουμένη, όμως το κόμμα συνεχίζει να επιμένει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη θα δώσει «Γή και Ύδωρ» στους Τούρκους.

Ο θόρυβος που προκαλεί το κόμμα κατά διαστήματα θυμίζει το ανέκδοτο του λαγού με το λιοντάρι. Ό,τι και να έκανε το συμπαθές ζώο στο ζωικό βασίλειο στο τέλος ο βασιλιάς λιοντάρι έβρισκε κάτι για να του την πει.

Την ίδια τακτική εφαρμόζει και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Διαφωνίες εκφράσθηκαν και από άλλα κόμματα, πλην όμως έγιναν με ένα τρόπο που δεν έδιναν την αίσθηση της καθολικής άρνησης. Ακόμα και αυτή η ΕΔΕΚ που την προηγουμένη είχε αποχωρήσει επίσης από το Προεδρικό διατύπωσε με προσεχτικό τρόπο τις επιφυλάξεις, αλλά και τις διαφωνίες της.

Όπως επίσης και η Συμμαχία Πολιτών. Απέφυγαν τη λογική όλα είναι άσπρα ή όλα μαύρα. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν χρονοδιαγράμματα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι άμα τη επιστροφή από τη Νέα Υόρκη θα ξεκινήσουν συναντήσεις ενημερωτικές θεματικού περιεχομένου, δεν μπορεί η βελόνα του ΔΗΚΟ να κολλά στα ίδια και τα ίδια.

Μέχρι να εκδοθεί η κοινή δήλωση Αναστασιάδη – Ακιντζί το κόμμα σχεδόν καθημερινά φώναζε ότι επίκειται κοινό ανακοινωθέν. Εντάξει, παραδέχομαι ότι υπάρχει το κακό προηγούμενο του προεκλογικού «δεσμεύομαι» του Νίκου Αναστασιάδη. Μα μπορεί κάποιος να επικαλεσθεί μια χαλαρή προεκλογική εξαγγελία, από τις πολλές, και να την χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για το Κυπριακό;

Να πείσει ότι ο Πρόεδρος μπορεί να κάνει άλλα από αυτά που τους είπε; Η γλώσσα του Νίκου Χριστοδουλίδη μάλλιασε να προσπαθεί να καθησυχάσει τους ανησυχούντες. Θεωρώ ότι την πιο υπεύθυνη στάση στην παρούσα φάση την έχει κρατήσει το ΑΚΕΛ.

Ούτε φωνές ούτε αφορισμοί. Ο Άντρος Κυπριανού ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός. Έδωσε στήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς να αλλοιώνονται οι θέσεις του κόμματος. Ήρεμα και νηφάλια διαφώνησε με την ένταση που είχε προκληθεί, με ιδιαίτερη προσοχή είπε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει λύση εντός τους 2016.

Θετικά στοιχεία εξάγονται και από την στάση της Συμμαχίας Πολιτών. Οι Οικολόγοι έχουν ένα ξεχωριστό τρόπο που ακόμα και όταν διαφωνούν σε όλα δεν σου δίνεται η αίσθηση του αρνητισμού. Είναι άξιο απορίας πως θα τοποθετηθεί το ΔΗΚΟ μετά την τριμερή της Νέας Υόρκης, όταν δεν θα μας έχουν βρει όλα τα δεινά του κόσμου.

Το να έχεις μια διαφορετική προσέγγιση με την όλη διαδικασία είναι απολύτως θεμιτό και σεβαστό. Όπως το ΕΛΑΜ που λέει «διαφωνώ με την όλη διαδικασία να γίνει επαναχάραξη τακτικής» και όσες διαβεβαιώσεις και αν δίνονται αφήνουν το κόμμα αδιάφορο. Καλές και σεβαστές οι διαφωνίες από το ΔΗΚΟ, πλην όμως δεν μπορεί το κόμμα να τα βλέπει όλα μαύρα.

Τουλάχιστον ας έδειχνε υπομονή μέχρι να επιστρέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκτός και αν ο Νικόλας Παπαδόπουλος γνωρίζει κάτι περισσότερο που αγνοούμε.

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση