ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το παλάτι των ΗΕ έχει Cappella Sistina ??

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με εξαίρεση την πρώτη μέρα της διάσκεψης για το κυπριακό τις υπόλοιπες μέρες η τέταρτη εξουσία κατάφερε και πάλι να στρέψει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας στην πιο κρίσιμη στιγμή για ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα παγκοσμίως.

Για τρείς μέρες η προσοχή ήταν στραμμένη όχι σε μια κρίσιμη στιγμή για το κυπριακό, όπως θα έπρεπε να ήταν κανονικά, αλλά στις διαρροές πρώτα ενός εγγράφου που υπήρχε σε πολλά χέρια από τον Δεκέμβριο και μετά στην αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων του χάρτη της ε/κ πλευράς που θα έπεφτε στο τραπέζι των συνομιλιών.

Αν π.χ η διαρροή και αποκάλυψη γινόταν σε μια άλλη χρονική στιγμή ουδείς θα ασχολείτο περισσότερο από δέκα λεπτά και αναμφίβολα θα αποτελούσε δημοσιογραφική επιτυχία. Το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξοργίσθηκε λίγο με απασχολεί, ας έπαιρνε τα μέτρα του, αυτό που μου προκαλεί απορίες είναι ο δημοσιογραφικός χειρισμός.

Το ερώτημα που έχει προκύψει αφορά εμάς τους ιδίους. Μπορεί ο δημοσιογράφος στο όνομα της ενημέρωσης να μην λαμβάνει υπόψη άλλες παραμέτρους; Δεν γνωρίζω ποιος έκανε την διαρροή την συγκεκριμένη στιγμή εκείνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι κατάφερε να χρησιμοποιήσει έναν δημοσιογράφο γιατί δεν είχε το ανάστημα να βγει δημόσια και να κάνει ο ίδιος την αποκάλυψη.

Επέλεξε να μείνει στο σκοτάδι εκμεταλλευόμενος την φιλοδοξία για την αποκάλυψη της χρονιά. Λες και οι συνομιλίες για το κυπριακό προσφέρονται για βραβείο Πούλιτζερ. Λένε ότι οι δημοσιογράφοι λόγω φύσης επαγγέλματος είναι καχύποπτοι.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν επιβεβαιώθηκε η φήμη που μας ακολουθεί. Γιατί αν ήταν διαφορετικά ο αποδέκτης της διαρροής, της πρώτης και της δεύτερης, θα έπρεπε να προβληματιστεί για τις πραγματικές προθέσεις του διαρρεύσαντα. Εκτός αν ήταν κάποιο στενό συγγενικό του πρόσωπο που θα ήθελε να τον βοηθήσει να καταγράψει μια επαγγελματική επιτυχία.

Ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα εκεί που προσφέρει στην δημόσια ενημέρωση. Ρόλος του δημοσιογράφου αλλά και του μέσου είναι όμως να μπορεί να φιλτράρει τις πληροφορίες που του δίνονται. Και εδώ είναι που ελέγχεται ο αποδέκτης της διαρροής.

Ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να επιτρέπει στον οποιοδήποτε να τον χρησιμοποιεί ως «βαποράκι». Και για τις δυο αποκαλύψεις περισσότερο απασχόλησε η πράξη της διαρροής την συγκεκριμένη χρονική στιγμή παρά το περιεχόμενο των αποκαλύψεων.

Δεν είναι περίπτωση λιβέλου αλλά το επικαλούμαι γιατί σε μια τέτοια περίπτωση υπόλογος δεν είναι μόνο αυτός που διαπράττει λίβελο αλλά και αυτός που τον διαδίδει, δημοσιογράφος μέσο μέχρι και αυτός που διανέμει το μέσο, εφημερίδα π.χ, που φιλοξενεί λίβελο.

Οι ίδιες ακριβώς ευθύνες υπάρχουν και για τις ύποπτες διαρροές. Τα μέσα αλλά και όσοι υπηρετούν την δημόσια ενημέρωση έχουν ευθύνες και το πιο βασικό: Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατρέπονται οι ίδιοι σε πρώτο θέμα.

Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ήθελε να πάει μόνος του στην Γενεύη και από την στιγμή που γνώριζε θα έπρεπε προληπτικά να απομονώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου από τον έξω κόσμο για όσο διαρκούσαν οι συνομιλίες.

Όπως κάνουν στους καρδινάλιους κατά την εκλογή Πάπα. Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση υπήρχε μια πιθανότητα υπεύθυνης συμπεριφοράς.

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση