ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Back to reality»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αργά αλλά σταθερά η καθημερινότητά μας επιστρέφει στην πραγματικότητα. Το διάλειμμα που προκάλεσε το Κυπριακό έχει τελειώσει, απομένει μόνο αυτό που λένε «και με τη βούλα». Όσοι ανησύχησαν για ξεπούλημα της Κύπρου μάλλον άδικα ανησύχησαν, όσοι αγωνιούσαν για λύση μάλλον θα συνεχίσουν να αγωνιούν. Το κεφάλαιο ευθυνών ενδιαφέρει μόνο όσους θέλουν να «πωλήσουν» τη Γενεύη και αυτό θα φανεί λίαν συντόμως, όταν θα ξεκινήσει η κούρσα των προεδρικών εκλογών. Για την ώρα η πραγματικότητα του Κυπριακού επιστρέφει σε γνώριμα νερά. Αραιές συναντήσεις για αρχή στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, συζητήσεις επί συζητήσεων σε τεχνοκρατικό επίπεδο δηλαδή ό,τι συνέβαινε πάντα και για μετά βλέποντας και κάνοντας. Παρά ταύτα το ελβετικό σουλάτσο του πολιτικού προβλήματος δεν θα μας εγκαταλείψει. Προβλέπω ότι μετά από πολλά χρόνια το Κυπριακό θα επιστρέψει στον θρόνο του ως το νούμερο ένα θέμα μιας εκλογικής αναμέτρησης. Η Γενεύη έστρωσε το χαλί πάνω στο οποίο θα πατήσουν όλοι οι παίκτες.

Ο Νίκος Αναστασιάδης όχι μόνο εξήλθε αλώβητος, αλλά κατάφερε και να βάλει νέα δεδομένα τα οποία θα μείνουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Τόλμησε και πήγε σε μια διεθνή διάσκεψη έβαλε στο παιχνίδι την Ε.Ε. και σε «συνεργασία» με τον κακό Κοτζιά προκάλεσε ρωγμές στο σύστημα των εγγυήσεων του 1960. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν η προσήλωση για επιστροφή 90 χιλιάδων προσφύγων, τουτέστιν επιστροφή της Μόρφου, η κόκκινη γραμμή για την εκ περιτροπής προεδρίας χωρίς βεβαίως την πίεση ενός πάρε-δώσε. Στον χώρο της αντιπολίτευσης επικρατεί διχόνοια. Χωρίς να βάζουμε το χέρι στη φωτιά το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει ένα come back χωρίς ωστόσο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Αν το καθημερινό κομματικό body language μπορεί να λέει κάτι τότε δεν μπορεί να θεωρηθεί εξωπραγματικό ότι η επιστροφή της άνοιξης στις σχέσεις της Εζεκία Παπαϊωάννου με τον Γιώργο Λιλλήκα μπορεί να έχει προεδρικό ορίζοντα.

Ο τρίτος κρίκος είναι τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία από τη Γενεύη έθεσαν προϋποθέσεις συνεργασίας. Το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο εκλεκτός του ενδιάμεσου χώρου. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα επιχειρήσει να τεθεί αντιμέτωπος με τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και ενδεχόμενη συμπόρευση του ΑΚΕΛ π.χ. με τον Λιλλήκα; Γιατί συνεργασία του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ θα αποτελέσει την κολοτούμπα της χρονιάς. Για την ώρα όμως με το Κυπριακό «πεθαμένο» και μέχρι οι προεδρικές ανεβάσουν στροφές στη ρουτίνα μας, θα επιστρέψουν τα σκάνδαλα, οι έρευνες για την οικονομία που τείνουν να καταστούν ένα δεύτερο κυπριακό πρόβλημα, τα ΜΜΕ να πανηγυρίζουν όταν μια υπόθεση καταχωρείται στο δικαστήριο λες και ο πέλεκυς της δικαιοσύνης ικανοποίησε το λαϊκό αίσθημα και όλες αυτές οι εικόνες του μικρόκοσμού μας.

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X