ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κατάρρευση ενός «ειδώλου»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η επιβολή ποινής από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε μια πρωτοφανή για τα δικαστικά πράγματα του τόπου υπόθεση κλείνει ένα πολυτάραχο κεφάλαιο του δημόσιου βίου και όπως είναι ήδη γνωστό θα ανοίξει νέο. Οι τρεις δικαστές Λένα Δημητριάδου (πρόεδρος), Χαράλαμπος Χαραλάμπους (ανώτερος δικαστής) και Μαρίνα Παπαδοπούλου (δικαστής) θα μείνουν στην ιστορία ως τη Έδρα που επέβαλε συνολικά πέντε χρόνια φυλάκισης σε έναν πρώην κορυφαίο θεσμικό αξιωματούχο. Μία απόφαση που, όπως εκτιμούν νομικοί, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για όσους ασκούν δημόσια λειτουργήματα. Η απόφαση του Δικαστηρίου τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου μπορεί να εκληφθεί ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι νοσηρές πρακτικές αποτελούν πλέον παρελθόν.

Η Δικαιοσύνη μίλησε και η απόφασή της είναι σεβαστή. Σε βάθος χρόνου όμως θα φανεί ή καλύτερα θα επιβεβαιωθεί αν πράγματι οι κανόνες έχουν αλλάξει. Σε βάθος χρόνου θα δούμε αν πράγματι η Δικαιοσύνη σε όλο το φάσμα της είναι αυτό που λένε «τυφλή». Στο μέλλον θα φανεί αν κάποιοι που ασκούν δημόσιο λειτούργημα θα πρέπει να ανησυχούν. Θα φανεί αν η εξέλιξη στην υπόθεση «Ρίκκου» ήταν η εξαίρεση ή ο κανόνας, όπως θα πρέπει να είναι κανονικά.

Ο πολίτης μετά τις ποινές δικαίως αισθάνεται ανακούφιση παράλληλα όμως διερωτάται αν θα ερευνηθούν και ακολούθως θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και άλλες περιπτώσεις στις οποίες δημόσια πρόσωπα δεν άσκησαν χρηστή διοίκηση και χρησιμοποίησαν την εξουσία που τους έδωσε η Πολιτεία ή ο λαός προς ίδιον όφελος. Ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι τα τελευταία χρόνια ο μόνος διεφθαρμένος ήταν π.χ. ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι όμως παραμένουν στη σκιά.

Μέχρι το 2013 ο πρώην βοηθός γενικός εισαγγελέας αποτελούσε τον απόλυτο αδιάφθορο στον οποίο χρεώθηκε το αποτέλεσμα της άλλης πολύκροτης ποινικής αυτής της Δρομολαξιάς. Η πορεία του στη συνέχεια είναι γνωστή, και με βάση τα γεγονότα της δίκης μετατράπηκε από «κυνηγό» σε «θήραμα». Όλοι γνωρίζουν ότι η αφετηρία της κάτω βόλτας του άλλοτε ισχυρού της Νομικής Υπηρεσίας ήταν οι κακές σχέσεις του με τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν η πορεία του κ. Ερωτοκρίτου θα είχε την ίδια κατάληξη εάν π.χ. οι κακές σχέσεις παρέμεναν σε επίπεδο «κυρίων» όπως συνέβαινε εξάλλου και με άλλους γενικούς και βοηθούς.

Ό,τι και αν αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου για παραθεσμικό κύκλωμα που τον πολέμησε και τον φυλάκισε, όποιον και αν φωτογραφίζει, ο ίδιος με τη στάση του καθόρισε τη μοίρα του. Δεν πρέπει να ξεφεύγει από την προσοχή μας ότι ο ίδιος είχε ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, οδηγώντας τελικά στην ποινική δίωξή του, ενώ είχε εγγράφως είχε ζητήσει δημοσίως, τη διάψευση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στα όσα είχε πει για την ίδια στην Επιτροπή Θεσμών ο Στέλιος Κοιλιάρης. Η εκ των υστέρων ισχυρισμοί για παραθεσμικό κύκλωμα την ώρα που έχεις στην πλάτη σου τριάμισι χρόνια φυλάκισης δεν προκαλούν αίσθηση. Γιατί ένα υποτιθέμενο παραθεσμικό κύκλωμα και κατεστημένο συνεπάγεται χρόνο.

Εάν ο κ. Ερωτοκρίτου έχει στοιχεία για όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή του θα έπρεπε να το είχε πολεμήσει όταν ήταν ισχυρός κάτι που δεν έπραξε. Μετά την επιβολή ποινής άρχισαν να ακούγονται απόψεις αν πράγματι η δικαιοσύνη λειτούργησε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να διατυπωθούν και άλλα ερωτήματα υπέρ ή κατά της απόφασης του Κακουργιοδικείου. Ό,τι και να ειπωθεί δημόσια ή στο παρασκήνιο οι απαντήσεις θα δοθούν όταν το Ανώτατο θα κληθεί να εξετάσει και πάλι την πρωτόδικη απόφαση. Μέχρι τότε το μόνο χειροπιαστό δεδομένο θα είναι η ομόφωνη απόφαση των τριών δικαστών. Και επειδή η Κύπρος είναι συντεταγμένη Πολιτεία με συντεταγμένα όργανα η απόφαση, όσο πικρή και αν είναι, θα πρέπει να παραμείνει σεβαστή.
tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση