ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μείζον ηθικό και κοινωνικό θέμα από τις ιατρικές παλινωδίες

Το μέγα ερώτημα που πλανάται είναι η ευκολία με την οποία η κοινωνία δηλητηριάζεται από υπεύθυνα χείλη.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η οργή ως έκφραση αντίδρασης, στα όσα διαδραματίζονται εδώ και δυο μέρες με το πεντάμηνο βρέφος, δεν μπορεί να αποδώσει τα πραγματικά συναισθήματα που μπορεί να διακατέχουν το κάθε πολίτη. Το ελληνικό λεξιλόγιο αποδείχθηκε πολύ φτωχό για να αποδώσει με σαφήνεια το τι άφησε πίσω της, η «είδηση» πως σε ένα βρέφος πέντε μηνών εντοπίσθηκαν σημάδια βιασμού. Η σύλληψη του πατέρα, ως «δράστη» της ασύλληπτης για τον ανθρώπινο νου πράξης του, τραυμάτισε κοινωνία και πολιτεία.

Για ένα τόσο λεπτό και σοβαρό ζήτημα, αβίαστα αφέθηκαν να διαρρεύσουν «πληροφορίες» για μια περίπτωση που αφορούσε ένα πεντάμηνο βρέφος που πρώτα και κύρια θα έπρεπε να προστατευθεί από τους ίδιους του γιατρούς. Και σαν να μην έφθανε αυτό, με την ίδια ευκολία που η κοινωνία έγινε κοινωνός της ασύλληπτης βαρβαρότητας, «αρμόδια» χείλη αποκάλυψαν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πολιτεία, καθρέφτης της κοινωνίας. Τη μία μέρα γιατρός του Μακάριου Νοσοκομείου, και μάλιστα βοηθός διευθυντής της Παιδοχειρουργικής, μιλά με βεβαιότητα πως το βρέφος έπεσε θύμα βιασμού και την επομένη, ο εκτελεστικός διευθυντής του ίδιου νοσοκομείου με δηλώσεις του, στον «Φιλελεύθερο» αμφισβήτησε τον συνάδελφό του, αναφέροντας πως «δεν μπορώ να πω ότι έγινε κακοποίηση. Δεν φαίνεται να υπάρχει βιασμός, τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει η ρήξη του παρθενικού υμένα να προκλήθηκε από έναν έντονο καθαρισμό της περιοχής ή από την τριβή. Υπάρχουν παιδιά, κατέληξε, που γεννιούνται με ρήξη του παρθενικού υμένα».

Η διχογνωμία  ιατρών υπό άλλες περιστάσεις θα ήταν θεμιτή όχι όμως όταν πρόκειται για το συγκεκριμένο περιστατικό. Το μέγα ερώτημα που πλανάται είναι η ευκολία με την οποία η κοινωνία δηλητηριάζεται από υπεύθυνα χείλη. Πως μπορεί ένας γιατρός να δημοσιοποιεί πληροφορίες περί βιασμού ενός βρέφους, δηλώντας μάλιστα δημόσια τον αποτροπιασμό του, χωρίς να υπάρχει η στοιχειώδεις και ανθρώπινη αμφιβολία, επιβεβαίωσης του «αποτρόπαιου» κατά τον ίδιο περιστατικού.

Όποια και αν είναι η κατάληξη ενός τόσου ευαίσθητου ζητήματος η ζημιά έχει γίνει. Η αξιοπιστία και η σοβαρότητα ενός ευαίσθητου τομέα της υγείας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Η μεγαλύτερη ζημιά όμως έχει γίνει σε επίπεδο κοινωνίας η οποία παρακολουθεί τα όσα κωμικοτραγικά διαδραματίζονται στο χώρο της υγείας. Δεν μπορεί δυο γιατροί, και μάλιστα παιδίατροι, να ερίζουν δημόσια εάν ένα μωρό πέντε μηνών έπεσε θύμα βιασμού ή όχι, δίνοντας την εικόνα ότι δίπλα μας όλα έχουν καταρρεύσει. Ακόμα και να ήταν ξεκάθαρο από ιατρικής πλευράς, οι ίδιοι καταπάτησαν αυτό που έχουν ταχθεί να προστατεύουν. Το ιατρικό απόρρητο.

Ευθύνες υπάρχουν και στο χειρισμό της όλης ιστορίας από τα μέσα, τα οποία έκαναν γεγονός αβίαστα και μάλιστα με πομπώδη τρόπο τα όσα ισχυρίσθηκε δημόσια ο γιατρός για το βρέφος, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές προεκτάσεις. Με μια έρευνα η όλη ιστορία δεν μπορεί να κλείσει. Το ζητούμενο είναι θα υπάρξει αντίδραση ή θα προσπεραστεί και αυτό με την ίδια ευκολία που προσεγγίσθηκε.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση