ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:14
 

Ένας Αργοναύτης για την Κύπρο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Από την περασμένη Τρίτη, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια από τις πιο σημαντικές ασκήσεις εντός της κυπριακής επικράτειας, σε θάλασσα, αέρα και στεριά. Η άσκηση φέρει την ονομασία Αργοναύτης 2017 και δυστυχώς έχει περάσει στα «ψιλά» των εφημερίδων. Η συγκεκριμένη άσκηση δεν συγκαταλέγεται, στη συνήθη ετήσια δραστηριότητα Εθνικής Φρουράς ή άλλων τμημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Αργοναύτης 2017 έχει λάβει διαστάσεις, πέρα από τα τετριμμένα τόσο σε καθαρά επιχειρησιακό όσο και γεωστρατηγικό επίπεδο. Τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα καταδεικνύουν, ότι δεν πρόκειται για μια άσκηση από τις πολλές που διεξάγονται κάθε χρόνο.

Μόνο στην τρίτη φάση, την Πέμπτη, στις ημερήσιες δραστηριότητες συμμετείχαν συνολικά δέκα (10) Αεροπορικά και δώδεκα (12) Ναυτικά Μέσα, καθώς και προσωπικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, καθώς και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, υπό το συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι ξαφνικά η Κύπρος μετατράπηκε σε μια περιφερειακή στρατιωτική δύναμη με ισχυρούς φίλους. Αυτό όμως που μπορώ να ισχυριστώ με έντονο τρόπο, είναι ότι η συγκεκριμένη άσκηση έρχεται σε μια χρονική στιγμή που δεν είναι τυχαία. Στα όσα φειδωλά βγαίνουν προς τα έξω, από τους διοργανωτές του φετινού Αργοναύτη υπάρχει σε κάποιο σημείο μια ισχυρή δόση αλήθειας.

«Το ΚΣΕΔ και οι άλλες συμμετέχουσες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας σε συνεργασία με Αεροναυτικές Δυνάμεις φίλιων Κρατών απέδειξαν ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα για αντιμετώπιση οποιωνδήποτε περιστατικών εκτάκτου ανάγκης σε όλο το θαλάσσιο χώρο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περίπτωση κρίσης στη Μέση Ανατολή ή και σε έκτακτα περιστατικά κατά τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αν της άσκησης, δεν είχαν προηγηθεί τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα εντός της ΑΟΖ από πλευράς Τουρκίας, η άσκηση θα περνούσε σχεδόν απαρατήρητη. Αυτά τα οποία ανακοινώνονται επίσημα, και άλλα πολλά όχι, δείχνουν ότι η Κύπρος με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, αλλά κυρίως με τις στρατηγικές συνεργασίες που έχει συνάψει, μπορεί να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε προκλητικότητα. Η εποχή που η Εθνική Φρουρά μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένας εσωστρεφής οργανισμός έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Η Κύπρος σε επίπεδο ζωτικών υπηρεσιών, για τα κρατικά της συμφέροντα, ευτύχησε να έχει προσωπικό που ξέφυγε από την τετριμμένη κρατική νωχελικότητα. Και αυτό φάνηκε στην καρδιά της άσκησης που είναι το νέο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ». Η συμμετοχή χωρών με προηγμένη στρατιωτική δομή και μέσα δείχνει κάτι.

Στις 13 Ιουλίου ξεκινούν οι έρευνες στο τεμάχιο 11 της ΑΟΖ. Ο Αργοναύτης εκτός των άλλων σεναρίων έστειλε μηνύματα, ότι η εποχή που οι θάλασσες της Κύπρου ήταν ξέφραγο αμπέλι έχει παρέλθει. Η Δημοκρατία έχει ελλείψεις σε μέσα που θα πρέπει να καλυφθούν, όμως έχει παρουσία σε χώρους που συγκροτούν το πλαίσιο άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Η Εθνική Φρουρά είχε περιπέσει σε ανυποληψία, τώρα όμως κάτι έχει αλλάξει. Είναι μια δύναμη που ασκείται δίπλα, σε άλλες με φήμη και περγαμηνές. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει. Η πολιτική ηγεσία άνοιξε τους διαύλους συνεργασίας το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό τους αξιοποίησε. Το φετινό Αργοναύτη αυτοί που τον έζησαν θα τον θυμούνται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X